3ds max'ın + ları...?

yavuz94

Üye
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar.Ben,daha 15 yaşımda 3ds max'la tanışmış,1 senede ona bağlanmış birisiyim.İleride de reklamcılık veya halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümlerinden birisini okumak istiyorum.Fakat sanırım bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin programlarla işi yok.

Benim 3ds max ta kendimi daha çok geliştirmem ileride iş başvurusu yapınca-mesela marka yöneticisi ya da rekllamcı olarak- yol,su,elektirik olarak geri döner mi?

3ds max ın asıl kullanım amacı,asıl mesleği nedir? Sadece bu programı bilmekle bu meslekte bir şansım olur mu?

Sorularımı cevaplarsınız,gelecek kaygısı olan bir ocuğa çok yardımcı olmuş olursunuz :)

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
43
Yavuz kardeşim inşallah istediğin gibi olur. Ama senin bahsettiğin bölümler daha çok yöneticilik ile ilgili bölümler. Yani bir anlamda maxı kullanan adamların başında olan kişiler.

Lakin Türkiyede işler pek kitabına göre gitmez. O tür bölümlerde okuyanlar gerçekten fırsatçı, tuttuğunu koparan kişiler değillerse mezunu oldukları bölümlerle alakalı işlere giremezler. Nedeni sektör çok küçük ve ortalama eğitimden çok daha fazlasını istiyor.

Ama senin yaratıcı tarafın güçlü ise bir şeyler oluşturmak istiyorsan eser yaratmak gibi bir derdin varsa hedefin grafik tasarım, görsel iletişim ve alakalı bölümler olmalı.

Şimdiden naparım diye sorarsan çizimini kuvvetlendirmeye başla. Çünkü bu tür okullar özel yetenekle daha çok çizime bakarak öğrenci alırlar. HA ben o tür okullara gitmeden de maxle bir şeyler karalarım diyorsan eğer dahi değilsen en fazla planlara sadık kalan bir mimari modellemeci olursun. Çünkü tasarım bilinci almamış birinin modelleme/animasyon yapması yada yapıpda gerçekten bundan hayatını kazanması çok zordur.

maxi kimler kullanır

1. Tasarım animasyon için
3d işleri ile uğraşan modellemeciler
animatörler
ışık, rig, render ve daha bir çok alt dal uzmanı
oyun yapımcıları
sinema için efekt üreten işletmeler

2. mimari modelleme
Mimar ve mühendisler
yukardakilerin ofislerinde çalışan 3d operatörleri

yavuz94

Üye
Tepki
0
Benim asıl amacım Reklamcılık bölümü okumak.Az çok becerebildiğim programlar bu bölümden mezun olduktan sonra,ilgili mesleklerde bir iş başvurusunda beni daha çok ön plâna çıkarır mı?

Aslında bakılırsa ben bu bölümden sonraki meslekler hakkında da pek bir bilgi sahibi dğeilim.Körü körüne gidiyorum gibime geliyor,hadi hayırlısı :S "Bu programları kullananların başında duruyor." dediniz ya.Nasıl yapuıyor ?Bu konu hakkında da biraz bilgi verirseniz sevinirim.

Şimdi diyeceksiniz "madem bilgin yok ne diye o bölümü hedef seçtin?".Ben programlara merak saldım önce ve reklamcılık bölümünde bu programların eğitimi veriliyor da tasarımcı falan olunuyor diye sanıyordum.Birçok yanlış billgi edinmişim :S Sözeli seçtim.Şimdi Reklamclık okuyacağım işte.

"O tür bölümlerde okuyanlar gerçekten fırsatçı, tuttuğunu koparan kişiler değillerse mezunu oldukları bölümlerle alakalı işlere giremezler." lafınızı da açarsanız sevinirim.

Eğer yardımcı olursanız çok çok sevinicem.Acayip işime yarıcak yani.Lütfen yardım edin :/

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
43
Sana örnek bir iş ilanı daha yeni verilmiş:

Çizgi dizi projesi için 3dsmax kullanabilen değişik seviyelerde tam zamanlı 3D Animatörler,karakter animatörleri,rigger ve 3d generalistler aranmaktadır. İlgilenen arkadaşlar ................ adresine CV ve showreellerini gönderebilirler.
Daha önce başvurmuş olan arkadaşlar CV ve showreellerini güncelleyip tekrar başvurabilirler.

3d animatör: 3 boyutlu nesne, karakter ve arkapalnlara hareket kazandırırlar.
karakter animatörü: Karakterlerin hareketlendirilmeleri konusundaki uzmanlar
rigger: Hareketlenecek nesnelere sanal bir kemik/kas sistemi ekleyen böylelikle animatörlerin işii kolaylaştıran uzmanlar
3d genarislist: her haltı yapan adam Bu türkiyede çok tutulur. Çünkü bizim sektörümüz her işi iyi kötü kaktıra kaktıra da olsa yapan adama baıyılır.

Tepki
67
Ben kendi adıma bişeyler söyleyebiliirim.

7 yıldır grafikerlik yapıyorum. Maxi 6 aydır kullanıyorum. Profesyonel max kullanıcılarının çoğu mimar. Komik geliyor ama gerçek. 3D konusunda ülkemiz çok fakir. İş yapan ya da ya da yaptıran çok ama profesyonel anlamda kimse hakkını alamıyor.

Gürhana katılıyorum. Eğer Max'e başlamak istersen önce modellemeden başlaman lazım. İnternet bu konuda derya deniz bir çok ders ve ders notu bulabilirsin. Ama önce modelleme çünkü modelleme olmassa ne ışık işe yarar ne de kaplama.

Ha şunu da söyliyeyim ben kursa gittim ama bu işi kurstan öğrenmeyen cok kişi var yeter ki iste.

Gelelim iş durumuna.

İlerde maxte modellemede iyi olursan yabancı sitelere model çizebilirsin. Bu işten çok iyi para kazananan arkadaşlar tanıyorum. Daha ada iyi çizersen belki Pixara bile karakter çizersin sadece çalışman gerek :)

Modellemeyi halletin animasyona geçtin ise büyük ajanslarda ve tvlerde çalışabilirsin. İyi de para kazanırsın ama kendini ispatlaman lazım.

Mesela aşağıdaki videoyu izle bunu yapanda Türk belki izlemişsindir. Ben 3D konusunda tamamıyle kendime Panturalı örnek alıyorum. Bu çalışmanın modellemesi 1 ay renderi 110 gün sürmüş. İleride çok çalışırsan sendende böyle şeyler neden çıkmasın ki.

Başarılar

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
43
Benim asıl amacım Reklamcılık bölümü okumak.Az çok becerebildiğim programlar bu bölümden mezun olduktan sonra,ilgili mesleklerde bir iş başvurusunda beni daha çok ön plâna çıkarır mı?

Şunu düşünmeyin tasarımcılar bundan çok nefret eder yönetici olurum bi yandan da elmanıma karışırım hiç bir pro iş böyle yürümez herkes kendi işini yapacak. Program bilmek değil ingilizce bilmek bilgisayar bilmek, staj yapmak gibi genel şeyler sizi öne çıkarır. Reklamcının programla işi olmaz.

Aslında bakılırsa ben bu bölümden sonraki meslekler hakkında da pek bir bilgi sahibi dğeilim.Körü körüne gidiyorum gibime geliyor,hadi hayırlısı :S "Bu programları kullananların başında duruyor." dediniz ya.Nasıl yapuıyor ?Bu konu hakkında da biraz bilgi verirseniz sevinirim.

Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünden bahsediyoruz sanırım: Aslında bu bölüm bana her zaman çok gereksiz gelmiştir. Her alanda örgün eğitime inanırım ama reklamcılık konusunda değil. Reklamcı bir tür canavardır. Kapitalizm canavarıdır. Acımasızdır.

Reklamcıyı ya patron yada reklam işlerini yürüten kurul başkanı gibi görüyorum; Bir anlamda film yapımcısı gibisniz aslında hiç bir şeyi sen yapmıyorsun bir yandan da herşeyi sen yapıyorsun. Yani piyasayı takip et müşteriyi kafala, kitleyi bul, analizini yaptır, tasarımını yaptır. Yani sen beyinsin burda yazılım uzmanı ya da tasarımcı değil.

Şimdi diyeceksiniz "madem bilgin yok ne diye o bölümü hedef seçtin?".Ben programlara merak saldım önce ve reklamcılık bölümünde bu programların eğitimi veriliyor da tasarımcı falan olunuyor diye sanıyordum.Birçok yanlış billgi edinmişim :S Sözeli seçtim.Şimdi Reklamclık okuyacağım işte.

estağfirullah 15 yaş için iyisin ben o yaşlarda hiç bir şeyden habersizdim:)

"O tür bölümlerde okuyanlar gerçekten fırsatçı, tuttuğunu koparan kişiler değillerse mezunu oldukları bölümlerle alakalı işlere giremezler." lafınızı da açarsanız sevinirim.

yukarıda da biraz açtım biraz kaba olacam ama sıradan bir mezunsanız güzel gözleriniz ve bacaklarınız yoksa halkla ilişkiler ve reklam dünyasında tek bir yolunuz var. Piyasayı çok iyi bilen yaratıcı, dahi, acımasız bir kapitalist olmak.

Çok önemli not:
Reklamcılık çok özel ve önemli bir iştir: Uzun tarifini şurdan okuyabilirsin. http://ilef.ankara.edu.tr/reklam/yazi.php?yad=393

Senin kafanı çevrende gördüğün kartvizit ve tabelalar karıştırmıştır. Tabelacılar, digital çıktıcılar, tasarım ofisleri reklamcı değildir. Bİlmeden bu tanımı kullanıyorlar reklamcı tabela yapmaz yaptırır eğer gerekiyorsa.

Reklamcılar büyük firmalarda, ajanslarda bulunur. Piyasatı, satışları denetlerler. Hani sana reklamcı canavardır demiştim ya işte çok ünlü bir kitap her reklamcı adayı okumalı bir kapağına bak istersen:) http://www.reklamcinedir.com/

yavuz94

Üye
Tepki
0
GürhanErkal ; allah sevdiğine kavuştursun :) Çok yardımcı oldun teşekkürler :)

benden sonra yazdığınız ilk mesajınızdaki meslekleri (
3d animatör faln) kısaca açıklamışsınız çok sağolun. Ben onları internetten daha da geniş araştırayım bakalım.Daha neler bulabilicem :)

2. mesajınızdaki açıklamalar için de çok çok sağolun.Reklamcılığı şimdi daha iyi anladım bana göre mi dğeil mi diye. Çok yardımcı oldunuz :)

Murat Güler ; Dediğiniz öneriyi başkaları da yapmıştı.bana da mantıklı gelmişti. Ben de bu yüzden modellemeye ağırlık vermeye başladım.O gün bugündür çalışma kitabımdaki kaplama bölmüne bakarak zaman harcamakyerine birşeyler tasarlamayac çalışıyorum.Çok teşekkür ediyorum size de.
Çok çok sevaba girdiniz,hayır duamı aldınız :)

Birşey daha sorucam.Şimdi sadece max bilmekle hayatımı kazanabilir miyim? Daha hangi 3 boyut programları bilmem gerekir? 3ds max ı büyük ölçüde yapabiliyorken ve de okulumu da bitirmişken iş bulmam çok zor olur mu?İş bulmak için sadece internetteki çizgi film ilanlarına,ya da modelleme alan sitelere mi başvurabilirim?

Bu arada
Murat Güler;attığınız animasyon gerçekten süper.İnşallah ben de öyle olurum büyyünce :)

Mesaj yazmam geç oldu biraz.youtube a girmekle uğraştım.O yüzden özür dilerim.

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
43
YAvuz sen soruyorsun benim de çenem düşüyor şu ara çalışmak istemiyorum napayım.

Ben max operatörü değilim pek bildiğim de söylenemez ama piyasayı ve işleri her zaman takip ederim. Eğer okul okumadan yapacaksan hiç yapma diyebilirim acımasızca:) Çünkü safi kendinden takviyeli 3d maxci olursan ya bi tabelacıda çırak olursun, ya da bir mimarın ofisinde.

Çizim kabiliyeti arttırmak + gsfye hazırlanmak (özellikle anadolu üniversitesini, 9 eylülü ve de son olarak sektörün göbeğinde bulunması yönünden marmara ve mimarsinanı da tavsiye ederim biraz da bilkent ve hacettepeyi:) )

Hemen hemen her tasarımcı/modellemeci/animator adayına dediğim gibi hayatın sillesini yemek istemiyorsan program dediğin nanenin sadece bir araç olduğunu anla eğer program bilmekle iş çıkartılıyor olsa maxi yazan yazılımcılar üstüne sanatkar olmazdı:)

Bir kere yöneticilik(reklamcılıktan)den vazgeçtiysen gsfde okuman gerektiğini anla. O bölümde okumadıkları halde çok iyi iş çıkaranlar var diyebilirsin. Ama sayıları çok ama çok az. Büyük çoğunluğu dediğim mevkilerde.

Yani 3d maxi yapabilmek gibi bir sorunun yok iyi model yapabiliyormusun, hızlımısın, yaratıcımısın sorun bu. Yoksa reklam verenin umrunda değil maxlemi, lighwaveyle mi, cinema 4d ile mi, XSI'le mi, mayaylamı yapılmış olması.

Ama şu var max şu an Türkiyede en çok tutlan yazılım. Özellikle mimari modelleme de.

Ama genelde tavsiye edilen daldan dala atlamak yerine bir yazılımda uzmanlaşmak sonra eğer ihtiyacın olursa bir diğerine geçiş yapmak. Ki böyle yaparsan geçişde kolay olur.

Gerçekten uzman olmak için max gibi bir yazılımda (hasta değilsen:)) sanırım 3 yıl gibi bir zaman lazım.

Dünyada ise mimari modelleme de max, cinema 4d
Sinema/animasyon; Maya, lightwave, cinema 4d, XSI
Karakter modellemede z brush, mudbox
Script ağırlıklı karışık modelemede (benim tanımım) houdini, ve gergadanlı bir şey var o :)
kullanılıyor. Tabi daha bir çok yazılım var.

yavuz94

Üye
Tepki
0
Kafam fena halde karışmış durumda :S

Kendimi 3 boyutta kurstur v.b dir le geliştirip,reklamcılık okusam nasıl olur diye düşünüyorum.Sonuçta 2 si de ayrı meslekler,elimde 2 mesleğim olmuş olur gibime geliyor.Birisinde iş bulamazsam diğerinde bulurum. Çok mu basit ve de saçma düşünüyorum acaba. :S

Yukarı Alt