- Kayıt
- 3 Nisan 2008
- Mesaj
- 2.630
- Tepki
- 89
Samsun'un Bafra ilçesine bağlı İkiztepe köyü ören yerindeki kazıların bu yılki bölümünde, 4 bin yıl öncesine ait ve o dönem ameliyatlarda kullanılan obsidiyen (volkanik cam) ortaya çıkarıldı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Önder Bilgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İkiztepe'de 1974 yılında başlattıkları kazıların başlangıçta İstanbul Üniversitesi, sonra Türk Tarih Kurumu ve şimdi de Kültür ve Turizm Bakanlığı adına yürüttüklerini belirterek kazıların bu sene 37. yılının tamamlamış olacaklarını söyledi.
Kazıların bu yılki bölümünde, Kızılırmak ve Karadeniz'e bakan kesimleri araştırdıklarını belirten Bilgi, kazılarda 4 bin yıl öncesine ait o dönem ameliyatlarda kullanılan obsidiyen ortaya çıkardıklarını söyledi.
Bilgi, kazıyla ilgili şu bilgileri verdi:
''15 Temmuzda, başladığımız bu dönem kazı çalışmalarımızda, çeşitli cerrahi müdahalelerde yani ameliyatlarda neşter olarak kullanılan ve genelde Orta Anadolu Kapadokya'da yatakları bulunan obsidiyen yani volkanik cam ortaya çıkardık. Obsidiyen'in bu bölgeye değiş tokuşa dayanan ticaret yoluyla getirildiğini düşünüyoruz. Bu taş altın gibi doğa şartlarından da olumsuz etkilenmeyen çok keskin ve hijyenik olduğu için bölgede gerçekleştirilen kafatası ameliyatlarında neşter olarak kullanılmış. Kızılırmak ve Karadenize bakan kesimlerinde sürdürdüğümüz, sondaj çalışmaları sırasında toprak altından gün ışığına çıkardığımız ve günümüzden 4 bin yıl öncesine ait cam neşterler hala kullanılabilir haldeler.''
Prof. Dr. Bilgi, ortaya çıkarılan buluntuların bölgenin kültür ve tıp alanında söz sahibi bir yer olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi.
İKİZTEPE KAZILARI
İkiztepe ören yerinde bugüne kadar yapılan kazılarda, bölgede Kalkolitik döneme (MÖ 5000-4000) ait yerleşmelerin izine rastlanırken, MÖ 4000 ile MÖ 1700 yıllarına kadar da sürekli yerleşim yapıldığı anlaşıldı.
Kazılarda, Eski Tunç Çağı (MÖ 3000-2000) ve Erken Hitit (MÖ 1900-1800) dönemine ait çok sayıda eser ve kalıntı bulundu. Ayrıca (MÖ 330-30)'lu yıllara ait kesme taştan inşa edilmiş bir tümülüs anıt mezar ortaya çıkarıldı.
Kazılarda çıkan silah, alet, fırın, sembol, takı ve taş kalıplar, İkiztepe halkının Anadolu madencilik sanatının gelişiminde önemi rol oynadığını gösteriyor.
Madeni eşyalarda, bakırın arsenikle karışımını kullanan İkiztepe halkının, bakırı Merzifon yöresinden, arseniği ise Gümüşhacıköy çevresinden elde ettikleri tahmin ediliyor.
AMELİYATLI KAFATASLARI
İkiztepe'deki kazılarda elde edilen arkeolojik parçalar arasında yer alan en ilginç buluntuları ise ameliyatlı kafatasları oluşturuyor.
İkitepe ören yerindeki en yüksek tepede MÖ 2300-2100 yıllarına ait mezarlıktan çıkarılan 690 iskeletin 8'inde bu döneme ait bilinçli ameliyatlar yapıldığına dair izlere rastlanmıştı.
Tıp kitaplarında yer alan Aztek ve Eski Mısır örneklerinden farklı olarak ''kapak açma'' yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyatların izini taşıyan buluntular, Anadolu'da rastlanan tek örnekler olması açısından da arkeolojik bir önem taşıyor.
Ayrıca bu eserlerin incelenmesi sonucunda burada yaşayan insanların, Akdeniz ırkının özelliklerini taşımadıkları ve Alacahöyük'te yaşayan Orta Anadolu ırkından farklı, Güney Rusya ile Bulgaristan'da yaşamış ırktan oldukları anlaşıldı.
Kazılarda bugüne kadar elde edilen buluntuların bir bölümü Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.
Kaynak
veteknoloji.com
+08 Ağustos 2010 Pazar, 00:49