6.cı Düşçizgisi Endüstri Ürünleri Tasarımı Yarışması

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Tepki
92
Genç yetenekleri, profesyonelleri, üretici firmaları ve tasarım tutkunlarını aynı çatı altında buluşturan Düş Çizgisi altı yıldır Türkiye’nin tasarım adına dünyaya açılan tek kapısı olma özelliğini taşımaktadır.

Yarışma yurtiçinden gerekse yurtdışından bir çok genç tasarımcıyı Ankara’da buluşturarak, dünyada “tasarım” kavramının gelişmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Bu güne kadar onlarca tasarıma imza atan ve binlerce genç yeteneğin açığa çıkmasına olanak tanıyan Düş Çizgisi bu yılda adından oldukça söz ettirecektir.

Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Yarışması 2003′te “Tasarlanacak Çok Şey Var” sloganıyla yıla çıkmış ve altıncısının düzenleneceği 10 Nisan 2010’a kadar 50 ülkeden beş bin’in üzerinde katılımcının başvurusunu hedefleyerek kendi alanında büyük bir başarıya imza atacaktır.

Özellikle değerlendirme kurundaki önemli isimlerle dikkat toplayan yarışmada 2005 -09 yılında Nort Caroline Üniversitesi(America) Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haig Khachatoorian,2006 yılında Georgia İns.Of Tec.(America) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abir Mullick’in ,2007-08 yılında HFG üniversitesinden Prof.George Burden (Almanya) ,başkanlık etti .Dederlendirme Kuruluna, Hatemi Özrenk, Lika Concept (Türkiye)Orhan Akçan,Tasarımcı (Türkiye) Alpaslan Sarıkaya M. Mühendisleri Odası (Türkiye) Hilmi Altun Eğitimci (Türkiye) Eduard Teddy Leposky( ABD) Masauki Chikazoe Japon Tasarım Vakfı (Japonya) Dr. Canan Ünlü ODTÜ (Türkiye) Yrd. Doç.Fatma Korkut ODTÜ (Türkiye) Prof.. Dr. Memduh Erkin OMÜ (Türkiye) Prof. Dr. Keoun Nah, Hongik Üniversitesi (Güney Kore) Prof.Dr. Abir Mullick, Georgia Ins. Of Tec. (ABD) Prof.Dr. Haig Khachatoorian, Nort Caroline Üniversitesi (ABD) Prof. Dr.Rebecca Allen,California Üniversitesi (ABD) Prof. Dr.Celestino Soddu, Politecnico Di Milano (İtalya) Prof. Dr. Enrica Coleballa, Politecnico Di Milano (İtalya), Prof. Dr. Hamzaga Orucov, Qafkas Üniversitesi (Azerbaycan),Prof.Dr.Ed Dorsa Virginia Ins.Of Tech.(Amerika),Prof.Dr.Chulho Kim ,Hongik Üniversitesi (Güney Kore),Prof.Dr.Taisir Subhi Yamin ,Dünya Üstün Yetenekliler Başkanı (Almanya), Engin Çiftçi,Kaynak Holding ve Teknoloji Tasarım Merkezi Derneğinden Engin Çoban gibi alanında uzman ve tanınmış jüri üyeleri Organizasyon merkezi olan Ankara’ya gelerek projeleri değerlendirmişir.

Düş Çizgisi’nin önceki senelerde dünya genelinde orta öğretim kurumlarını hedef alan açılımıyla genişleyen vizyonu Türkiye’de bir çok Üniversite ve Televizyon kanallarınca dikkate alınmış ve benzeri çalışmalar yapılmıştır.

Düş Çizgisi, Türkiye’yi uluslararası tasarım dünyasında ilgi odağı haline getirecek bir etkinlik olarak tasarlanmıştır. “Oyun, Değişim, Eğitim, Koruma” ana başlığı altında toparlanacak tasarımlar, farklı hareket noktalarından ilerleyerek tüm yarışmacıları tasarım kavramıyla buluşturmayı hedeflemektedir.

Altıncısı düzenlenen yarışmaya İlköğretim, Lise ve Üniversite kategorilerinde bu yıl 50 ülkeden beş bine yakın başvurun kabul edilmesi hedeflenmektedir.

100 BİN TL nakit para ödülünün dağıtılacağı “Düşçizgisi” Uluslar arası tasarım organizasyonunda 2010 yılında ilk kez Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren firmalara 65 dalda yılın en iyi tasarımı ödülü verilecektir.

Sponsorluğunu, TURKCELL,USİDER,TTNET,BankAsya,THY,ATLANTİK EĞİTİM KURUMLARI ve ANKAMALL gibi büyük kuruluşların üstlendiği Teknoloji ve Tasarım Merkezi Tarafından organize edilen yarışma T.C Sanayi ve Ticaret Bakanlığı , Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığının desteğinde TOOB ETÜ Üniversitesi ve Türk Patent Enstitüsünün partnerliğinde 10-11 Nisan 2010 Tarihleri arasında binlerce kişinin katılımı ile ANKAMALL Alış veriş Merkezinde gerçekleşecektir.

Yukarı Alt