Alkol erken bunamaya yol açıyor

Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
Alkol erken bunamaya yol açıyor

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Levent Mete, uzun süre alkol kullanımının beyni etkilediğini, zihin yetilerinde bozulmalara sebep olduğunu söyledi.
Bunun bazı kişilerde erken bunamaya kadar gittiğini belirten Mete, "Sinir sisteminde meydana gelen zedelenmeye bağlı olarak ayakta durma ve yürüme güçlükleri, denge bozukluğu ve bulanık görme ortaya çıkabilir. Alkol, mide ve bağırsakları etkileyerek ülser ve gastrit başta olmak üzere birçok sindirim sistemi hastalığına, kansızlığa, kalp hastalıklarına, duyu kayıplarına yol açabilir." dedi.
Uzun süre düzenli alkol alan kişilerin, bıraktığında bazı ruhi ve bedeni rahatsızlıklar yaşadığını ifade eden Doç. Dr. Mete ellerde, dilde ve göz kapaklarında titreme, kol ve bacaklarda seğirme ve kasılmalar, baş ağrısı, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, halsizlik ve uykusuzluğun önde gelen yakınmalar olduğunu anlattı. Bu belirtilerin bir hafta için yatıştığına dikkat çeken Mete, ağız ve boğaz kanserlerine alkoliklerin daha sık yakalandığını vurguladı. Gebelik sırasında ağır alkol kullanan annelerin bebeklerinde zekâ geriliği, kol ve bacaklarında doğuştan sakatlıklar olabildiğinin de altını çizdi.
Alkolün yol açtığı en önemli olumsuzluklardan birisinin de trafik kazaları olduğuna dikkat çeken Mete, "Kazaların önemli bir bölümü alkollü sürücüler tarafından yapılıyor. Bazı kişilerde ise alkol alımı kesildiğinde ciddi rahatsızlıklarla karşılaşılır. Bunlardan en tehlikeli olanı, 'delirium tremens' adı verilen şaşkınlık halidir. Kişi dağınık, telaşlı ve ne yapacağını bilemez durumdadır. Günün hangi saatinde, haftanın hangi gününde olduğunu karıştırır. Nerede olduğunu bilemeyebilir. Hatta yakınlarını tanımaz. Hayaller görür, boşluktan sesler duyar, üzerinde bir şeyler geziniyormuş gibi hisseder. Öfke ve taşkınlık nöbetleri gösterebilir, saldırgan olabilir." şeklinde konuştu. İsveç'te hafta sonu içki satışı yasak Alkol alımını azaltacak başlıca önlemlerden birisinin eğitim olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mete, kitle iletişim araçları kullanılarak, alkolün zararlı etkilerinin topluma anlatılmasını önerdi. Levent Mete, bir diğer yöntemi ise şöyle anlattı: "Alkol üretimi ve satışı kısıtlanabilir. Mesela İsveç'te cumartesi ve pazar günleri içki satışı yasaklandığında, trafik kazalarında belirgin bir azalma olduğu gösterilmiş."
 
Yukarı Alt