Miray arkadaşın açtığı bu başlık altında konuya ilgiyi ben de sürdürmek isterim. Şenerin yönlendirdiği konu başlığındaki katkısı için Erkal (Çoşkun) arkadaşa teşekkür ederim.
Miray, ben birkaç gıdım biliyorum bıçak iziyle ilgili. Bunu paylaşayım. Sonra ben de daha fazlası için bilgi/yardım rica edeyim.
Düz, standart kare/diktörtgen kesim gerektirenler dışında kalan bütün özel kesimleri belirten vektörel çizgiye/çizime bıçak izi denir. (Amma tanım yaptım şimdi ha!) Daire, baklava dilim, oval, oval köşeli diktörtgen, akla gelebilecek her türden illustrasyonun (çiçek-börtü-böcek) kesimi için özel bıçak yaptırılır. Temelde bıçak yaptırmak, sözkonusu bir çizimin bıçaktan kalıbını çıkartmaktan başka bir şey değil! Daha somut bir benzetmeyle: Hamurunu hazırladın, şekilli küçük çörekler yapılcak. Görmüşsündür plastikten (hamur) kalıpları. Örneğin kalp şeklinde. Kalıbı hamura bastırdın mı, o şekilde hamur çıkartırsın. İşte burada yaptırılan bıçak da, plastik kalıba karşın geliyor. Yanlışlık/hata varsa, lütfen düzeltilsin!
Peki, sen başından beri süreci bildiğin ve yaptığın için, bir çalışmanın (şeklin/ illustrasyonun/çizimin) özel kesim gerektirdiğini biliyorsun bilmesine ama matbaadaki ilgili kişiye bunu nasıl gösterecek, aktaracaksın? Bunun için, özel kesimi yapılacak çizimi, matbaadaki ilgili kişinin anlayacağı ve göreceği ayrı bir katmanda tutacaksın, bu katmanı uygun şekilde isimlendireceksin (ör. bıçak izi). Örneğin, bir silüet var. Silüetin kenarını çevreleyen çizimi/çizgiyi (stroke/outline) ayrı katmana kaydetmek gibi. Yanlışlık/hata varsa, lütfen düzeltilsin!
Peki hangi renkte ve kalınlıkta? Matbaacı nasıl ister? Onla neler konuşulur? Nelere dikkat etmek gerekir? Bıçağın kesme duyarlılığı nedir? (kaç mm'ye kadar?) İnceliği, hata payı? Kesebileceği en küçük boyut nedir? Konuyu tam bilmediğimden şu anda gözetemediğim, aklıma gelmeyen diğer hususlar nelerdir? Kısacası, şu bıçak izini Photosop/Illustrator ve CorelDraw'da hazırlamaktan matbaaya teslime, ordan kesilmiş haline dek izlenen süreçleri anlatabilecek biri çıkarsa, bana ve bilmeyen başkalarına yardımcı olmuş olur.
Kendi adıma peşinen teşekkür ederim.