Çalışma politikanız nasıl ?

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Tepki
141
Merhaba meslektaş arkadaşlarım,
bu gün bir süpriz yaparak meslektaşım olan Bulut Mashar kardeşimizle telefonda sabah bir sohbet gerçekleştirdik, ben istanbul'dayı kendisi Konya'da.olmamıza rağmen tasarımcı her yerde tasarımcıdır
deyip çalışma politikasıyla ilgili sohbet ettik ona bahsetmiş olduğum konuyu burada sizlerlerde paylaşmak istiyorum, yeri geldiğinde bende kendi çalışma politikamı ve düşüncelerimi sizlerle paylaşacağım.

neyse konumuza gelelim. tasarımcı ve grafiker olarak çalışma politikanız nasıldır ?
müşteri ile nasıl çalışırsınız ? örneğin bir katalog çalışması yapacaksınız ?
nasıl fiyat verirsiniz, nelere dikkat edersiniz ?

Tepki
29
Sabah sabah sizinle böyle bir sohbete katıldığım için müteşekkir olduğumu bir de buradan söylemek istiyorum.
Düşünceleriniz ile gerçekten haklısınız. Yapılacak iş, Müşteriden gelecek isteğin karşılanması, insanlara göndermeniz gereken CV ,yapılacak işlerin hazırlanışı, müşteriye fiyat verme ilişkisi vb benzer konuları hemen hemen herkesin/grafiker ailesi) bilmesi gerekiyor.
Kendi bulunduğum yer için söylüyorum (üzülerek) gelişmiş bir portföy yok, insanların bir araya gelerek oluşturacağı bu tarz etkinlikler yok. Geliştirme sahası aranmayacak kadar kötü. Ve tek başıma çıkıp mücadele ediyor gibiyim. ve yaptığım işinde Müşterilere göre değilde bizlere göre olduğunu belli olması lazım.
Sabah Sedat bey'le şöyle bir konuşma gerçekleşti;
Sedat:Katalog fiyatı neye göre değerlendiriyorsunuz?
Bulut: Sayfa sayısına göre..
Ne kadar bir rezil durum değil mi, yalnış duymadınız sayfa sayısna göre.
Kendime göre bir kurumsal bir iş planı, .çalışma alanı , Cv, fiyat listesi gibi durumlar oluşturmazsak bunlar hep olacak..

Biraz uzun bir yorum gibi oldu ama bu durumda benim kanayan bir yaram gibiydi ve sürçü lisan ettiysem affınıza affola.

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
43
Belirli bir klasmanın altında çalıştığımız için belirttiğiniz gibi çalışma koşullarını daha çok çevre belirliyor.

Ama ben arada da olsa müşteri ilişkilerinde arada cesaretli çıkışlar yapmıyor değilim. Müşteriyi bilgilendirme, yol gösterme gibi durumlardan çıkıp eleştiriye varan konumlara girebiliyorum. Tabi bunda aynı anda bir çok işyeriyle freelance yada yarı zamanlı çalışmamın çok rolü var. Biri olmazsa biri olur diyorum altta kalacağıma, mesleği küçülteceğime... böyle olsun diyorum.

Benim işlerimde genelde müşteriyi hiç görmüyorum, hep telefon ve mail üstünden haberleşiyoruz. Herşeyi sağlam brief alma ve karşılıklı güven sağlayarak çözüyorum. Çözemezsem hiç işin üstüne varmıyorum. Güven derken tamamen duygusal tabi. Ücretin yarısını duruma göre üçte birini almadan iş yapmıyorum. Tersi durumlar uzun süre çalıştığım çözüm ortaklarımla oluyor onlardan ön ücret genelde talep etmiyorum. Ha zamanla dürüst olmadıklarımı hissedersem çalışmayı kesiyorum.

Bu sayede eskisi gibi dolandırılmıyorum hepimizin başına gelmiştir bunlardan uzağım şimdilik.

Tekrarlayayım bir daha brief herşeyin başı ve işin yarısı. Onu düzgün aldım mı gerisi geliyor. Becerebilirisem sadece işle ile ilgili durumları değil, müşterinin dünya görüşü, olaylara bakışı, sosyo ekonomik durumu vb öğrenmeye çalışıyorum.

Fiyat vermeyi tamamen brief üzerine kuruyorum. Neyi, nasıl, nekadar, nezaman? istiyor fiyat vermede çok önemli. Ama herşeyin kurulduğu birde iskelet var tabi. Atıyorum katalog ve kitapçık türü birşey hazırlayacaksam sayfa fiyatı taban fiyat oluyor. Örneğin sayfası 20 TL ile 60 Tl arası diyorum. Ama çok iyi bir tasarım olması gerekiyor, 100 tane dekupe var zor iş yani o zamanda diyorum 80 - 100 TL.

Animasyonda ve Hareketli grafikte ise süre (saniye başına) ve istediği teknik fiyatlandırmada önemli oluyor. Atıyorum 15 sn hareketli grafik, 2 boyutlu, pek çizim gerekmiyor basit bir iş 300-500 TL diyorum. 3. kıstas karakter animasyonu var mı? ve çizim çok mu? vb böyle gider.

Son düzenleme:
Yukarı Alt