Tuncer Özkan
Yazar
- Kayıt
- 3 Ağustos 2009
- Mesaj
- 604
- Tepki
- 74
Corel Draw'da nesne çizgileri ile dolgu arasındaki ilişki
(Veya büyütüp küçültürken nesnenin kenar çizgisi kalınlığı oranı sabit tutma meselesi)
(Veya büyütüp küçültürken nesnenin kenar çizgisi kalınlığı oranı sabit tutma meselesi)
Merhaba,
Bazen, bu forumda ve başka alanlarda, Corel Draw (CD) ile ilgili olarak yanlış bilgiler gözlemlemekteyim.
Özellikle, bir başka programdan, örneğin Freehand veya Adobe Illustrator'den CD'ye geçmek isteyenler, bu problemi sorgulamaktadırlar.
Örnek vermek gerekirse, çizdiğiniz herhangi bir nesneye, belirli bir kalınlıkta kenar çizgisi atadıysanız, bu nesneyi büyütüp küçülttüğünüzde bu kalınlığın sabit kaldığını gözlemlemişsinizdir. Oysa, belki de nesnenin ölçüsünü değiştirdiğinizde bu çizgi kalınlığının da aynı oranda değişmesini isteyebilirsiniz.
O zaman ne yapmalı?
CD'de bu sorunu çözmek için, daha ilk versiyondan beri süregelen bir yöntem vardır. Çizdiğiniz nesne seçili iken, araç kutusunda Outline Pen isimli bir aracı tıklayıp buradan sağa açılan menüde tekrar Outline Pen (ilk sırada) satırını seçtiğinizde karşınıza oldukça detaylı çizgi ayar penceresi çıkacaktır.
CD'de hemen hemen bütün çizgi ayarları burada toplanmıştır. Pencerenin alt kısımlarında Scala with İmage satırının başındaki kutucuğa işaret koyup pencerenin ok düğmesine tıkladıktan sonra artık nesnenizin ölçüsü değiştiğinde çizgi kalınlığı da orantılı olarak değişecektir.
Demek ki bu özellik, her nesne için ayrı ayrı uygulanabilir. Ancak siz bu özelliği iptal edinceye kadar bu nesne daima bu özelliği kullanır. Veya bu özelliği daima kullanacaksanız, herhangi bir nesne seçili değilken, outline pen penceresinden bu sözünü ettiğimiz kutucuğu işaretlerseniz, bundan sonra çizeceğiniz bütün nesnelere bu özelliği etkin kılmış olursunuz.
Bu durum Freehand'de çizdiğiniz nesneye bu özelliği aktif veya pasif yapmanız için transform panelinde Scale düğmesini seçerek gelen sekmedeki Strokes kutucuğu ile uygulanır.
Illustrator'de ise bu durum iki yöntemle yapılır. Ya Edit>Preferences>General sekmesinde Scala Strokes & Effects kutucuğu işaretlenerek, ya da Transform panelinin sağ üst köşesinden açtığınız küçük menüden aynı komutu işaretlemeniz gerekir.
Demek ki, hem Freehand'de, hem de Illustrator'de bu işlem nesneye özgü değildir. Çizgi ve nesne büyüklüğü arasındaki bu ilişkiyi her değiştirmek istediğinizde, bu işlemi yeniden yapmanız gerekir.
Oysa CD'de bu işlem, nesneye atanmış bir özelliktir. İstenirse her nesne için ayrı ayrı ve "kalıcı" olarak atama yapılır.
öte yandan, CD'de çizgilerden dolgu yapma yöntemi ile de nesnenin büyüklüğü ile bu kenar çizgisi arasındaki ilişki sabitlenebilir. Bunun için çizgisi verilmiş nesne seçili iken, Arrange>Convert outline to object komutu ile çizgi dolguya çevrilir. Bu haliyle nesne büyütüp küçültüldüğünde yine orantı korunmuş olur. Fakat bu komut, dolgu rengi de verilmiş bir nesneye uygulandığı zaman nesne iki parçaya ayrılmış olur. Bu durumda büyütüp küçültmek için bir grup oluşturmalısınız. Ayrıca nesnenin eski özelliklerine geri dönüş olanağı yoktur.
Bir diğer husus da, nesneye Contour atanarak yapılan işlemdir. Object>Dockers>Contour menüsünden açılan bu panelde detaylar verilerek yapılan işlem, aslında yeni bir nesne üretim modelidir. Bu konu için gereksiz kalmaktadır. Fakat, CD'de trapping kavramını karşılayabilmek için verimli bir yöntem olarak kullanılabilir.
Yazı içinde anlaşılmayan kavramlar için bazı detayları sorabilirsiniz.
Kolaylıklar dileğiyle.
Tuncer ÖZKAN