Merhaba,
Öncelikle, bu forumun bir "grafikerler" forumu olduğunu hatırlatmalıyım. Yani genel olarak sorunların, grafik çerçeve içinden çözülmeye çalışıldığı bir ortam.
Fakat bu çerçevenin kesin bir sınır olduğunu da söyleyemem. Hem sohbet, hem bilgilendirme hem de duyuru şeklindeki pekçok konu da burada işlenebilir. Ama asıl uzmanlık alanımızın grafik olduğu, bu konudaki sorunlara daha zengin yanıtlar verebildiğimiz rahatlıkla söylenebilir. Örneğin bir derginin grafik veya genel anlamda görsel sorunları irdelenebilir, çözümler getirilebilir.
Sizin sorunuzda ise içerik ile ilgili problemler öne çıkarılıyor. Yani, bir dergi nasıl çıkarılır sorusunun grafik dışındaki çözümleri aranıyor.
Yine de bir dergi nasıl çıkarılır sorusunun yanıtlarına katkıda bulunabilirim.
İçerik
*Önce temel soruyu yanıtlamalısınız. Neden (bu) dergiyi çıkarmalıyım? Bu soruya en başta sizi tam anlamıyla doyurucu bir yanıt bulabiliyorsanız işe başlayabilirsiniz.
*Bu dergiyi kimler okuyacak? Elbetteki, bir okuyucu kitlesini tarif edebiliyorsanız, o kitleyi doyuracak bir içerik üzerinde düşünebilirsiniz.
*okuyucu kitlesini ne kadar dar tutarsanız, o kadar uzmanlaşırsınız. Ama unutmayın, bu durum ticari sorunları karşınıza getirecektir. Öte yandan içerik çerçevesi ne kadar geniş tutulursa, kapsamın dağılması sözkonusudur. Sonunda bu dergi ne demek istiyor sorusunu yanıtlamakta zorlanırsınız.
*Bir derginin yayın politikası olmalıdır. Öncelikle kendiniz bu ilkeler manzumesine inanmalısınız. Peşisıra, okuyucuyu inandırmak kolaylaşır. Yayın politikası, bir derginin anayasasıdır.
*Özgün olma kaygısı, herzaman yüreğinizde olmalı. Bir dergiyi ilk öldüren taklitlerdir. "bu yazıyı sanki bir başka yerde de okumuştum" sözü, yayıncının kabusu olmalıdır.
Grafik
*Öte yandan, derginin grafik yüzü, içerik ile bağlantılı olmalı. Grafik arayışlar, rastgele sondajlar değildir. Mutlaka içerik ile bağlantıyı koparmamalı, aksine içeriği anlaşılır, destekler hale getirmelidir.
*Grafik unsurlar öyle her zaman her yerde kullanılabilen öğeler değildirler.
*İçeriğe uygun font ailesi, sayfa düzeni, renk, kağıt, hatta sayfa ölçüsü!.. kullanılmalıdır. Sayfa ölçüsü yalnızca bir maliyet unsuru değildir, aynı zamanda bir tasarım öğesidir.
*Sayfa sıralaması ile (özellikle bunu sormuşsunuz) ilgili kesin bir yönerge yoktur. Genellikle içindekiler dizini en başta olur. Başyazı, künye gibi elemanlar da baş taraflarda olabileceği söylenebilir. Ama bunları herhangi bir yere koymanızı kimse eleştiremez. Yeterki, bu işlem amacınızla uyumlu olsun.
*İçeriğin yerleştirilmesindeki hiyerarşi, kapak öyküsü ile uyumlu olmalı. Daima ilk vurgulayacağınız konu, en başta olmalı. Kapak, bu sayıdaki genel temayı yansıtmalı. Okuyucuyu ilk önce kapak ile yakalarsınız. Kapaktaki iddia, mutlaka içerik ile aynı hizada, aynı şiddette olmalı. Ne az, ne fazla.
Bu maddeleri artırmak mümkündür.
Hatta tartışabiliriz. Ama en azından bir başlangıç sayılabilir.
Başarılar.
Tuncer ÖZKAN
Issuu.com sitesine üye olun, oradaki dergileri inceleyerek de bir takım fikirler edinebilirsiniz. Ama unutmayın, hepsinin de tutarlı olduğu söylenemez.