Konunuza çözüm olabilecegini düşündüğüm bir makale umarım işinize yarar.
Dosya Göndermek
File mönüsündeki Export komutunu kullanarak FreeHand dokümanlarınızı diğer programlarda kullanılacak şekilde kaydedebilirsiniz.Bunun için:1- File mönüsünden Export komutunu verin.2- Karşınıza gelen iletişim kutusundaki Format mönüsünden gerekli dosya formatını seçin.3- İçine kaydetmek istediğiniz klasörü seçin veya New Folder düğmesine basarak yeni klasör yaratın.4- Göndereceğiniz dosyaya bir isim verin.5- Export düğmesine tıklayın.İsterseniz dokümanınız üzerindeki bütün objeleri değil de sadece sizin istediğiniz objeleri kaydedebilirsiniz. Bunun için:1- Export etmek istediğiniz objeleri Ok ile seçin.2- File mönüsünden Export komutunu verin.3- Karşınıza gelen iletişim kutusundaki Format mönüsünden gerekli dosya formatını seçin.4- İçine kaydetmek istediğiniz klasörü seçin veya New Folder düğmesine basarak yeni klasör yaratın.5- Göndereceğiniz dosyaya bir isim verin.6- Selected objects only seçeneğini işaretleyin. (Eğer Export komutunu vermeden önce herhangi bir seçim yapmadıysanız, bu seçenek pasif olur)7- Export düğmesine tıklayın.
Export komutuyla kullanacağınız dosya formatları şunlardır:
EPS
Baskıda kullanılacak renkleri korunması için en ideal formattır. Eğer dosya Macintosh üzerinde kullanılacak ise Macintosh EPS, Windows altında kullanılacak ise MS-DOS EPS, Photosop’ta açılacak ise Photoshop EPS, Mac ve Windows dışı bir sistemde kullanılacak ise (Unix gibi) Generic EPS formatında kaydedilir.EPS dosya kaydederken, FreeHand dokümanı çok sayfalı ise her sayfa ayrı bir EPS dosya olarak kaydedilir. Export iletişim kutusu üzerinden hangi sayfaların EPS kaydedileceğini belirleyebilirsiniz.EPS dosya oluşturmanın bir diğer yöntemi ise File mönüsündeki Save veya Save As komutuyla ulaşılan iletişim kutusundaki Editable EPS seçeneğidir.Editable EPS, sonra FreeHand’de açılıp değiştirilebilen ve yine EPS olarak kaydedilebilen bir dosya formatıdır. Sadece tek sayfalık FreeHand dokümanları için geçerlidir.
Metin Formatları (ASCII, RTF)
RTF olarak FreeHand üzerindeki metinleri export ettiğinizde font, stil, punto gibi bilgileri de export edersiniz. ASCII formatı ise metinleri düz yazı olarak kaydeder. Her iki format da sadece metinleri kaydeder, sayfa üzerindeki diğer objeler bu işin dışında kalır.
PICT
Macintosh’un standart resim formatıdır. Eğer çiziminizi Postscript olmayan bir programda kullanacaksanız veya Postscript desteği olmayan bir yazıcıdan basacaksanız PICT formatını kullanabilirsiniz.
Bitmap Görüntü Formatları
FreeHand dokümanınızın nokta esaslı bir görüntüsünü yaratmak istiyorsanız, format bölümünde yer alan TIFF, BMP, GIF, JPEG, LRG, PNG veya Targa dosya formatlarından uygun olanını kullanabilirsiniz.Bütün nokta esaslı (piksel tabanlı) formatlar için ortak bazı özellikler vardır.
Bu özellikleri değiştirmek için Export iletişim kutusundaki Options düğmesine tıklayın. Karşınıza yeni bir iletişim kutusu çıkacaktır.
Resolution bölümü oluşturacağınız nokta esaslı görüntü dosyasının çözünürlüğünü belirler. Yüksek çözünürlüklü dosyalar uzun sürede dönüştürülür, çok yer işgal eder ve daha fazla bellek isterler.
Anti-aliasing ise objelerin kenar kısımlarının piksellerinin yumuşatılması için kullanılır. Bu şekilde kenar bölgelerde oluşacak kırıklıkları önleyebilirsiniz. Genellikle görüntü amaçlı kullanılacak dosyalar için iyi sonuç verir.
Include alpha channel seçeneğini işaretlerseniz, FreeHand dokümanınızda sayfa üzerindeki boş yerler hazır bir maske olarak export edilir. Daha sonra, maskelemeyi destekleyen bir görüntü işlem programında, bu kanalı seçim amaçlı olarak kullanabilirsiniz. Örneğin bu dosyanızı Photoshop ile açtıktan sonra Load Selection komutuyla seçimi yüklemeniz mümkün.
Alpha includes background seçeneği ise, alfa kanalı olarak arkaplan katmanına çizmiş olduğunuz objeleri belirler. Bu şekilde tintli dolguları yarı transparan bölgeler olarak algılar.
More düğmesi ise seçmiş olduğunuz nokta esaslı formata özel seçeneklere ulaşmanızı sağlar. More düğmesini tıkladığınızda formata özel seçeneklerin yer aldığı iletişim kutusu görüntülenir. Şimdi her format için bu seçenekleri inceleyelim:
TIFF: Karşınıza çıkan Color depth seçenekleri resminizin renk sayısını belirtir. Eğer bir alfa kanalı kullanacaksanız, 32-bit with alpha seçeneğini işaretleyin.
BMP: Windows sisteminin standart resim formatıdır. Color depth seçenekleri renk sayısını belirtir.
8-bit compressed seçeneği dosyanın 256 renk üzerinden sıkıştırılarak kaydedilmesini sağlar. Eğer bir alfa kanalı kullanacaksanız, 32-bit with alpha seçeneğini işaretleyin.
GIF: Özellikle Web sayfalarında kullanılan resim formatıdır. 256 renkten oluşur ve LZW sıkıştırmasıyla resim dosyasının kapladığı alanı yarıya indirir. Sahip olduğu 256 renkten bir tanesini şeffaf tanımlayabilme yeteneği vardır.
Formata özel bölümdeki Interlaced GIF seçeneği resmin ekranda daha hızlı görüntülenmesini sağlar. Transparent GIF seçeneği ise FreeHand sayfasının beyaz bölgelerinin şeffaf tanınmasını sağlar.
JPEG: Görüntü dosyalarınızı sıkıştırarak oluşturur. Formata özel bölümdeki Image Quality girmiş olduğunuz yüzde değeri kadar resmin kalitesini korur. Yüksek oranlar kullanırsanız daha kaliteli fakat daha az sıkıştırılmış resim dosyaları elde edersiniz. Progressive JPEG seçeneği ise transfer hızı optimize edilmiş JPEG dosyaları yaratır. Web sayfalarında kullanılacak JPEG görüntüler için idealdir.
LRG: xRes görüntü işlem programının kullandığı formattır. Alfa kanalı istiyorsanız, 32-bit with alpha seçeneğini işaretleyin.PNG: Web sayfalarında kalite bakımından kayıpsız ve iyi sıkıştırılmış görüntü dosyaları için kullanılır. Yüksek renk derinliğine sahip seçenekleri vardır. Ekranda hızlı görüntülenmesi için Interlaced
PNG seçeneğini işaretleyin.Targa: FreeHand dosyanızı video görüntüleri işleyen bir programda kullanmak istiyorsanız bu formatı kullanabilirsiniz. Compressed seçeneği sıkıştırılmış dosya yaratır.