Geçmişten Günümüze Windows Ekran Görüntüleri

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Windows 1.0 : Bill Gates’in bir garajda 19 yaşında yazdığı ilk işletim sistemi olduğu konusunda efsaneler olsa da gerçek böyle değildir. Bill Gates‘in ilk yazılımı Altair8800 bilgisayarları için üretmiştir ve bu yazılım fikri aklına geldiğinde 19 yaşında uygulamaya geçirdiğinde ise 20 yaşındadır. Windows 1.0 ise Bill Gates Altair8800 için yazılım üretmek amacıyla şirket kurduktan sonraki yazılımıdır.


Windows 2.0 : Aslında daha önce bu notu düşmem gerekirdi ama digerlerine yazacak bişey bulamam diye burda yazayım dedim Şu anda Windows 2.0 diye not yazsamda bu henüz sistemin Windows yani pencereler olmamış hali.. Microsoft şirketi tarafından geliştirilen ve şu anda bilgisayar sistemlerimizde halen kullanılan MS-DOS işletim sistemidir.

MS yani MicroSoft Bilgisayar işletim sistemi komut işlemci mantıgına göre çalışan ve o zamanların rakipsiz işletim sistemidir. Microsoftu zirveye taşıyacak yoldaki ilk adım taşlarıdır.



Windows 3.0 : MicroSoft rakipsiz olduğu kulvarda ben kralım diyip durmak yerine her zaman gelişmesine devam etmiştir. DOS ortamının komut istemcili sistemi yerine Windows yani Pencere yapısına geçilmiştir. Neden Pencereler diye saçma bir isim aldı derseniz ? sistem komut işlemciler gibi (MS-DOS) komut satırında hareket etmiyor bir grafik ekrana sahip olmuş ve birbirinden bagımsız hareket eden sayfalarda açılabilr hale gelmiştir. Birkaç sayfayı ardı ardına açtığınızda ise Pencere görünümü verdiği için MicroSoft bundan sonraki ürünlerinin Kod adına Ms-DOS yerine Windows ön ekini getirmiştir.




Windows 3.11 : Bilgisayarın gelişmesinin son derece hızlı gittiği dönemde bilgisayar kasalarının ebatları küçülürken işlem güçlerinin artmasıyla Microsoft durmak yerine yine bu performansa uygun ürünler geliştirmeye özen göstermiş ve o Windows işletim sisteminde özellikle grafik arayüzünde düzenlemelerle daha güncel bir sürüm çıkarmıştır.



Windows 3.11 NT : Microsoft’un Windows serisi ürünlerinde devasa bir adım olan NT serisi. Git gide küçülen bilgisayarlar artık birçok alanda kullanılmaya başlanmış sadece bir odada kendi halinde çalışan işlemciler olmaktan çıkmıştır. İçlerinde biriken veriyle vazgeçilmez kaynak olan bilgisayarlar artık birbirlerine baglanarak veri aktarımı yapmaktadır işte bu dönemde Network yani birden fazla olan bilgisayarlar arasındaki ağda gerçekleşecek veri trafigini düzenlemek için NT serisi yayınlanmıştır.





Windows 95 : İşte Microsoft için devasa adımlardan biri daha ben ortaokulda okurken reklamlarını izlediğim bir sistemdi ne kadar komik ya o günleri hatırlıyorumda bilmiyorum belkide windows 98 reklamlarını izledim ama hatırlamıyorum ama ben windows 95 diye tahmin ediyorum. O zamanlar bilgisayarda bir devrim diye Pencere açan bir bayan Windows tanıtımını yapıyordu reklamlarada…



Windows 98 : 95 – 96 yıllarından önce bilgisayar adını pek duymazken bu yıllardan sonra ülkemizde bilgisayar inanılmaz bir gelişme göstermiş ve yaşamımızın her alanına girmiştir. Hem grafik yönünden hemde Windows 95de ortaya çıkan hatalardan sıyrılmıl olarak yeniden geliştirilen ve gerçekten en performanslı işletim sistemlerinden biri olan Windows 98 bu dönemde ortaya çıkmıştır. Benimde ilk tanıştıgım işletim sistemidir.



Windows 2000 : Microsoft’un büyük ağları yönetmek amacıyla server ailesine yönelik geliştirdiği yazılım. O dönemde üniversitede okuduğum ve üniversitemizde Linux işletim sistemi kullanıldığı için test bile edememiştim.. Sonradan bir yerlerde görürüm reklamı çok yapılıyor dediysemde çok güçlü bilgisayarlar gerektirdiği için pek fazla yaygınlık göstermesede profesyonel kurum ve kuruluşlarca en çok tercih edilen sistemlerin başında gelir. Açıkcası ben pek başarılı bulmadım daha sonraki yıllarda denediğimde.



Windows Millennium Edition : Yüzyılımıza Milenyum adını veren yada yüzyılımızdan adını alan işletim sistemi çok fazla yenilik umuduyla çıkarıldıysa ne yazik ki Microsoft’un ölü doğan sistemlerinden biri haline gelmiştir. Fazla söz edecek kadar yaşamadı bile herkes Windows 98 kullanmaya devam etti.





Windows XP : Ve işte XP windowsun en çok satan işletim sistemi.. Hem görsellik hemde bilgisayar dünyasna getirdiği yenilikler bakımından emsalsizdir. Performans ve verimlilik açısından gerçekten süper olan bu işletim sistemi Açık kaynak kodlu ve ücretsiz halde dagıtılan LİNUX işletim sistemine karşı Windowsun en büyük kozu olmuştur.



Windows Vista :İlk önceleri Windows Longhorn olarak lanse edilen daha sonra Vista olarak tanıtımı yapılan bütün yeni çıkan bilgisayarlarda zorumlu olarak gelen çok igrenç bir işletim sistemi. Görüntü özelliklerinde inanılmaz güzelleştirmeler yapılırken ne yazık ki en güçlü bilgisayarları yoracak kadar performans kaybına yol açan işletim sistemi… Duydugunda bile insanların midesini bulandıran bir sistem ne diyebilirim ki Bu yıl yeni diz üstü bilgisayarımı alırken zorla bana sattılar gitti en az 200 dolarım bu sisteme evde sadece bir gün kullandım ve 200 doları bir köşeye bırakıp hemen Windows XP kurdum bilgisayarıma.



Windows 7 : bir efsane gibi gelişen ve sonunda Microsoft’un Vista ile yaşadığı hezimet ve git gide güçlenen MAC ve Ubuntu işletim sistemi karşısında rekabeti yitirmemek için piyasaya erken sürdüğü görüntüsüyle Windows Vista’yı anımsatan ama performans olarak daha iyi hale getirilen daha az ram harcayan bir işletim sistemi.



Alıntıdır.
 

Kerim ÖKSÜZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Aralık 2007
Mesaj
1.394
Tepki
19
Vay be :) gerçekten nereden nereye gelmiş... Çok enteresan... yaşım itibariyle çok çok eskilerine yabancıyım ama görmüş olduk Sedat Bey Teşekkürler...
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Bu güzel nostalji için teşekkürler Sedat Bey..
1993 yılında bilgisayar ile tanıştım ve o günlerde etrafımdaki bilgisayarlar şöyle idi; hardisk yoktu, DOS 4.0 işletim sistemi vardı, önce Basic programlama dilini disketten yüklüyorduk sonra bu ortamda program yapmaya çalışıyorduk, ekran siyah beyazdı. O sıralar windows'un adını duyuyorduk ama elimizdeki mevcut bilgisayarlar buna müsait değil di. Sonra elimize hardiski ola 286 model bir bilgisayar geçti, 20 mb hardiski vardı, 1 ram hafıza.. süper birşeydi..:D buna DOS 5.0 ve sonraki güncellemeleri kurduk.. o günlerde windows disketleri elimize geçti.. yüklemeye çalıştık kaldırmadı. bir kaç ay sonra kendime bir bilgisayar aldım. 386 dx 40...
40 mb hardiski 1 mb ram vardı.. buna bir süre sonra windows 3.1 yükledim. Aman tanrım nasıl birşeydi bu.. herhalde teknolojinin geleceği son nokta buydu galiba.. :D bu bilgisarıma daha sonra ekstradan 1 ram daha taktım.. uçuyordu artık.. bu sisteme harcadığım para 2000 dolardan fazlaydı.:eek:
Sistemler o kadar hızlı gelişiyordu ki.. benim bilgisayar bir kaç ay içinde demode oldu..
486 tabanlı bilgisayarlar ve windows 95 çıktı.....

Böyle sürüp gidiyor.. o kadar hızlı gelişiyor ki.. bir yıl sonra ; günümüz sistemlerini nostalji olarak anacağız.

Tekrar teşekkürler.:)
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Ahmet bey yazınızı okurken (içten içe güldüm) bizde aynı duyguları yaşamışdık çünkü
evet o zaman teknolojinin geleceği en son nokta AMİGA 500 dü bizim için aslında :))))
 
Yukarı Alt