Dilek hanım,
Epey emek harcadığınız çalışmanız için sizi kutlarım. Fakat bu çalışmanızı eleştirilere sunduğunuza göre bir kaç şey söylemeden geçemeyeceğim.
1-Tasarımınızda hem nakış şeklindeki çizimleri, hem de boya sıçramasını kullanmışsınız. Her ikisini de başarılı bir şekilde uygulamışsınız. Fakat bunlar birbiri ile zıt kavramları çağrıştırır. Nakış şeklindekiler, geleneksel bir ifadeyi, boya sıçraması ise daha modern bir bakış açısını çağrıştırır. Bütünlük açısından, bunlardan sadece birini uygulamak ve genel tasarımı buna göre adapte etmek yerinde olur düşüncesindeyim.
2-Sanırım, elinizdeki fotoğrafları müşteri çek(tir)ip göndermiş. Dolaisiyle, birbirleri arasında ciddi perspektif sorunları var. Genellikle, her grafikerin sık sık başına gelen bir olaydır bu. Ayrıca fotoğraf arasında, aynı üründen yapıldıkları halde önemli renk farkları vardır. Bunlar sizin de başınıza gelmiş. Fotoğrafları, sayfa programınızda yerine koymadan önce, bu renk sorunlarını Photoshop'ta çözmeliydiniz. Eğer ağaç türleri olduğu için bu renk farkları var diyorsanız buna diyeceğim bir şey yok. Ama aynı ağaç türü ise, renkleri düzeltmek gerekirdi. Perspektif ile ilgili sorunlarda, özellikle, özellikle aynı kare içinde görülen farklı ürünleri ayrıca bir çerçeve içine alırsanız (örneğin, paletlerin olduğu fotoğraf) bu perspektif sapması gizlenebilir. Bir deneyin, bana hak vereceksiniz. Buna benzer bir sorun, ayakları kesik olarak çekilmiş manken fotoğraflarında da olur. Böyle fotoğrafları çerçeve içine alırsanız, ayakların kesilmiş olduğu hissi kaybolur.
3-"Kamelya" sayfanızdaki kamelyaların hepsi, dekupe edilmiş olarak koymuşsunuz. Fakat birincisinde kamelyanın altında gölge gibi duran bir altıgen görüyorum. Bunu kamelyanın çatısının bir gölgesi olarak düşündüyseniz, yanlış. Çünkü, kamelyanın ayaklarının zaten ayrıca bir gölgesi var. Burada tek ışık kaynağı güneş ise, gölge içinde gölge olamaz. Ama kamelyaya ait bir parça ise, (yani altlık, taban gibi) buna da benim diyeceğim bir şey olamaz! Ayrıca, gölge olarak ayrıca koyduysanız, diğer kamelyalara da tasarımın bütünlüğü açısından koymak gerekmez mi?
Son olarak, göbekteki fotoğraf kompozisyonu ile epeyce uğraşmışsınız. Emeğiniz, karşımızda pırıl pırıl parlıyor. Fakat, evlerdeki perspektif sorunları biraz can sıkıcı. Bu durumu, elinizdeki ev fotoğraflarının yetersizliğine bağlıyorum. İyi fotoğraflar, yani aynı perspektifi taşıyan fotoğraflar olsaydı, bu sorunu yaşamayacaktınız.
Bir hatırlatma: Photoshop'ta bir dereceye kadar perspektif sorunlarını çözmek mümkün. Fakat çok dikkatli olmak gerekir. Her yapı fotoğrafı, her düzeydeki perspektif uyarlamasına denk gelmeyebilir. En doğrusu, fotoğraflar çekilmeden, fotoğrafçının, sizin grafik tasarımınız hakkında bilgi sahibi olması gerekirdi. Sizin uyarılarınıza göre çekimi yapması gerekirdi. Fakat burada önceden çekilmiş olduğu belli.
Eleştirilerimin bundan sonraki çalışmalarda faydası olacak ise ne mutlu bana.
Başarılarınızın dileğiyle bol kazançlar.
Tuncer ÖZKAN