Stajer (Kod Adı: Ayakçı)

Kayıt
3 Ağustos 2012
Mesaj
191
Tepki
1
Stajer deyince akıla ne geliyor ?

Kimilerine göre sekreter, kimilerine göre çaycı, yani ayak işleriyle uğraşan öğrenciler. Tabi bu her yerde böyle değil. Grafik tasarım üzerine staj gören öğrencilerden bahsediyorum. Adamlar çok az miktarda para vererek kendine stajer adı altında ayakçı arıyor. Kendimden örnek vereyim. Ben kursu bitirdim ve staj görmek için birkaç şirkete başvurdum. Staj görmek istememdeki amaç kendimi geliştirmek, yoksa banane stajdan. Gittiğim görüşmelerde 3 yerdende onay geldi. 1nci yer matbaaydı('matbaa da staj gör senin için iyi olur' dediler diye matbaaya gittim). Dakika bir gol bir, staja başladıktan yaklaşık iki saat sonra broşür dağıtmamı istediler. Bu matbaada staj olayım 2 saat sürdü ve çıktım. 2nci yer ise reklam ajansıydı, adamlara 'bende tasarım yapmak istiyorum, banada iş verin' dedim, adam kendimi geliştirmem için sürekli kartvizit tasarlatıyordu. Ve kartvizitleri incelemeden siliyordu. Burada da stajım kısa sürdü. 3ncü yerdende onay geldi ama başvuru yaptıktan 1 ay sonra :) bunu da ben kabul etmedim.
Stajerlerde de suç yok değil yani, bazı stajerlerde aman bana dokunmayan yılan bin yaşasın havasında. Ayak işleri yapmak tasarımdan daha kolaydır diye düşünen öğrencilerde var, bu kişilerden bir kaç kişiyi gördüğüm için emin konuştum. Zaten öğrenciler karşı gelse, meslekleri üzerine tecrübe kazanacaklar ama yok, sırf stajları bitsin diye ses çıkarmıyorlar.
Mesela meslek liselerinde lise4ncü sınıfa giden öğrencilerin staj görmesi zorunludur. Bildiğim kadarıyla teknik resim, freehand ve photoshop programlarını kullanmayı öğreniyorlar. Staja girdiler ve ayak işleri yaptıkları yerden, kendilerine geliştirmeden stajı bitirdiler diyelim. Ee bir işe gireceğin zaman ' biraz photoshop, birazda freehand biliyorum' mu diyeceksin ?

Peki ya sizce stajer ne demek ?
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Evet bazı işverenlerin mantığı, stajyer alalım telefonlara baksın, ufak tefek işleri halletsindir..Fakat maalesef ki gelişmek adına eğer istekliysen bazı şeylere göz yummak zorunda kalıyorsun..Aslında içler acısı bir durum bile olsa artık piyasa öyle bir hale gelmiş ki... Bunu yapanda bizleriz...

Ben mesleğim gereği hiç stajyer olarak çalışmadım ama ilk iş hayatına atıldığımda Tuzla'da bir fabrikada maalesef ki her işi yapmak durumunda kalmıştım..

Şu an çalıştığım sektöre 5 sene oldu gireli çok şükür konumum da iyi üretim müdürüyüm ama halen patronum bir misafir geldiğinde çay getir götür işine kadar bekliyor.. Bunun yolunu ben buldum ve bu iş yerinde çok sorunum yok,çok şükür çünkü patronum ile konuşabiliyorum.. Ben sana bu şekilde değil şu şekilde verimli olurum... Bunu anlatabiliyorum...Çok zor durumda kalmadıkça benden bu tarz beklentilerde bulunmuyor kendisi...Fakat bunun için zaman ve emek gerekti..

Fakat 5 sene içinde neler mi yaptın diye sorarsan, üretime çıkıp işçi arkadaşlarımla kablo bile çektim eleman eksikliğinden iş yetişsin diye...Odaları mı silip süpürmedim yada .... Ama ne kattı bana bir iş yerinde tüm işleyişe hakim oldum bu şekilde..Gerek üretim gerekse idari kısımda ve artık çoğu zaman tek başıma tüm işleri götürebilir pozisyona geldim...Tabiri caizse işin mutfağında yetişmiş oldum..

Bir süredir grafik tasarım - içimde kalan ukde- üzerine yoğunlaşmış durumdayım.. Yakın zamanda Allah izin verirse bende sektöre giriş yapacağım ama biliyorum ki ilk zamanlar sıkıntılı olacak.. Fakat bende istiyorum makinaların parçalarından, çalışma prensiblerine..kağıt türlerinden, baskı çeşitlerine... kadar öğrenmek ve hatta kendim baskı ve montajı yaparak tam mantığını çözmek.. İşin ilk alındığı andan müşteri teslimatına ve sonrasında müşteri memnuniyeti için yapılması gerekenlere kadar öğrenmek..Fakat benimde kafamda soru işaretleri var mı? VAR

Çok uzattım gelelim bence stajyer ne demek ? Benim yanıma aldığım stajyer yeri geldiğinde evet getir götür işleri de yapıyor, fakat işin işleyişi ile ilgili kritik noktaları, bilmesi gereken hesap kitap işlerini ve ölçüm işlerini tek başına halledebilecek pozisyona geldi :)
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Merhaba,

Bu konuda yanlış düşünceler içinde hareket ettiğinizi belirterek başlayayım dilerseniz. Stajyer demek, çalıştığı meslek kolunda veya yapacağı iş konusunda, hemen eğitime başlayacak ve öğrenerek çekip gidecek anlamında algılanmamalıdır.

Eskiden usta çırak yöntemiyle yetişen meslek sahipleri, şimdilerde sadece isim değiştirdi, bir defa staj görecek arkadaşların bunu kabullenmesi gerekiyor. Şirketimde stajyerlerden çektiğimi bir ben bilirim, bir de ustalarım, çalışanlarım...

Tamam, bir stajyer olarak çok fazla kahır çekmek istemeyebilir ve bir çok iş sizlere ağır gelebilir, peki size staj imkanı veren insanlara sizlerin yaşattıklarını da hesaba katıyor musunuz?

Bu aslında tam olarak şöyle bir şey;

Bir çocuk dünyaya gelir, ne yemesini bilir, ne içmesini bilir, tüm kahrını ebeveynleri çeker ve onu en iyi şekilde yetiştirmeyi isterler ve çaba gösterirler. Bir gün gelir, onu büyüten, gelişimini sağlayan, ona gelecek hazırlayan ebeveynlerini beğenmezler bu çocuklar ve isyan ederek her defasında ebeveynlerinden şikayet ederler. Oysa asıl şikayet etmesi gerekenler ebeveynlerdir, onların yaşadıkları hiç bir şeyken, çocukların yaşadıkları kocaman şeylerdir, bu her zaman böyle olmuştur.

Bu arada iyi ebeveyn olur da, kötüsü olmaz mı? Olacaktır elbette, dünya üzerinde her çeşit insan mevcuttur, bunu hepimiz biliriz...

Demem o ki, siz stajyerlerin şikayet hakkı elbette ki vardır ve olacaktır ama bir şeylere sahip olmanın da bir bedeli vardır, bunu kabul etmelisiniz. Etmek durumundasınız, çünkü sadece staj hayatınızda değil, hayatın her safhasında bir çok şeyle karşılaşacaksınız...

Sonuç olarak her insan bir şeylere sahip olurken, bazı şeylerden de taviz vermek durumundadır. Bu staj görürken insört dağıtmaktan, çay taşımaya kadar uzayabilir. Burada en önemli konu şudur, sahip olmak istediğiniz kabiliyetler ve deneyimler için bazı şeyleri sineye çekmeyi bilmelisiniz. Bir de, çelik gibi sert olmaya gerek yok, kırılırsınız, söğüt dalı gibi esnek olursanız, kırılmazsınız...

Meslek hayatınızda başarılar dilerim....
 
Kayıt
3 Ağustos 2012
Mesaj
191
Tepki
1
@Aslı SAYILIR

Kendimi geliştirebileceksem eğer ayak işlerinede razıyım :) Yeterki geliştireyim :) yorumunuz içinde teşekkür ederim :)
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Ayak işleri diye nitelendirmek ne kadar doğru bilmiyorum.. Onlarda süre gelen işleyişin devamı için gerekli parçalar sonuçta öyle düşünün.. Eğer ki siz ileride başarılı bir tasarımcı olmak istiyorsanız bunları severek yapmalısınız ki işin her ayrıntısını öğrenmiş olasınız..

Sana bir örnek vereyim.. Patronumun bir oğlu var.. Çocuk genç daha merkez ofiste.. Banka işlerine gitmek onun için sizin tabirinizce ayak işiymiş bunun üzerine patronumun bir sözü var..
"Oğlum yarın öbür gün işin başına geçtiğinde o süreçte neler olduğunu iyi bilirsen karşılacağın durumlarda ona göre davranabilirsin... O yüzden hiç bir işi küçümsemeden yap ki ileride iş veren olduğunda hem işini hem işçini anlayabilesin... "
 
Kayıt
3 Ağustos 2012
Mesaj
191
Tepki
1
@danisman

Ayakları işleriylede uğraşacam yeri geldiğinde ama kendimi geliştiremeyeceksem orada zaman kaybı yaşamaktan başka bişey yapmış olmam. Benim stajyer olarak gittiğim yerlerde sadece şunu getir bunu götür şeyleriyle kullanmaya çalışıyorlardı. Mesela şuan stajyer olduğum yerde bilgisayar başında kendimi geliştiriyorum. Programlara hakimiyetim iyi, biraz tecrübe kazanmak istiyorum. Hem tasarımcılardan destek alıyorum, hemde grafikerler.org'da yapılan tasarımlara bakıyorum, tasarımı zor görünen şeylerin aynısı tasarlamaya çalışıyorum. Tek isteğim iyi bir tasarımcı olmak. Yorumunuz içinde ayriyetten teşekkürlerimi iletiyorum :)
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Açtığınız konuya yazılanların tümüne katılmakla beraber,
üzerine koyabileceğim bir kaç cümlem var;

*Sopayla kilime vuranın gayesi kilimi dövmek değil, kilimin tozunu almaktır.

*Niye kederlenirsin? taş, taşlıktan geçmedikçe parmaklara yüzük olamaz..
yüzük olmayı, parmağa dolanmayı dileyen taş, ezilmeyi yontulmayı göze almalıdır...
Mevlana Celaleddin Rumi.

Ben az söyledim, umarım siz öz ve çok anlarsınız.

Faydalı olması dileğiyle...
 
Kayıt
3 Ağustos 2012
Mesaj
191
Tepki
1
@Aslı SAYILIR

Mesleğimle ilgili her şeyi severek yapıyorum, bu yüzden başarılı biride olacağım :) Patronunuz da doğruyu söylemiş, mantıklı

@Murat VARDAR

Yorumunuz için teşekkür ederim
 
Yukarı Alt