Taraf gazetesi, mizanpajını değiştirdi

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Tepki
89

Yayınlandığı günden bu yana hep aynı görüntüyle karşımıza çıkan Taraf gazetesi, yeni mizanpajıyla okurlarının beğenisine sunuldu. Karakterlerini değiştiren, logonun ve 1. sayfadaki spotların altına renkli, kalın bir çizgi ekleyen gazetenin en radikal değişkliği ise, yazar ve muhabir logolarında oldu. Logolardaki fotoğraflara, uzaylıymış gibi bir hava verildi.
Bu değişikliği gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, "Hepimiz Marslıyız" başlığıyla şöyle anlattı: "Görüntümüz biraz eskimişti.
Türkiye'nin en büyük tasarım ustalarından biri olan Bülent Erkmen ve ekibi, bir hediye hazırladı bize. Yeni, modern, taze, şık ve sade bir yüz çizdi. Dünyadaki gelişmelere uygun, geleceğin çizgilerini içinde taşıyan zarif bir yüz bu. Muhabirlerimiz ve yazarlarımız biraz Marslıya benzedi ama unutmayın gelecek uzayda."
TARAF GAZETESİ YENİ MİZANPAJ
TARAF GAZETESİ ESKİ MİZANPAJ

Tepki
74
Abdullah Bey, merhaba,

Taraf Gazetesi'nin yeni tasarımı ile ilgili olarak, iç sayfalarını incelemedim, ama sizin bu iki birinci sayfa örneğinizi karşılaştıracak olursam, "vay canına, amma değişmiş!" dedirtecek fazla bir şey göremiyorum. En belirgin olarak, yazar fotoğraflarının sarı-siyah ile dubleks yapılması, yazarların yazı girişlerinin birinci sayfaya alınması gibi ayrıca haber kutularında ufak tefek değişiklikler gibi grafik unsurlar göze çarpıyor. Bunların da, yeni bir tasarım, ya da önemli bir tasarım değişikliği olduğu söylenemez. İlle de tasarımcıyla bağlantı kurulacaksa, bana kalırsa Bülent Erkmen, bu tasarımı hazırlarken ya ciddi bir mukavemetle karşılaşmış, ya da bizzat kendisi gazetenin tasarımını faza ciddiye almamış.

Taraf Gazetesi'nin logosu, logo-yeşili gibi unsurları dışında (yeşili yanılmıyorsam ekstra basıyorlar) bu gazetenin grafik tasarımında beni heyecanlandıran bir şey yok. İçerik ise tabii ki başka bir konu. Burada içeriğe dair bir şey söylemem mümkün değil.
Kısacası, Bülent Erkmen vasat bir iş çıkarmış. Aslında hikayeyi bir de ondan dinlemek lazım. Yani bu işi ona yakıştıramadım doğrusu.

Tuncer ÖZKAN

Yukarı Alt