logo nedir nasıl olmalıdır?...

Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.266
Tepki
100
logo nedir? Nasıl olmalıdır?

Logo, bir ürünün, firmanın ya da hizmetin isminin, harf ve resimsel öğeler kullanılarak sembolleştirilmesidir. Amblemden farklı olarak ayırt edici özellikler yanında firmanın ismini de yansıtır. Logo yaratmak için kullanılan fontlar yeni tasarlandığı gibi mevcut fontlarda olabilirler. Logo yaratmak için belli başlı bazı kurallar işin uzmanları tarafından şöyle sıralanırlar.

Sade, kolay anlaşılır, hatırlanması kolay, mümkün olduğunca az sayıda renkten oluşmalıdır. Her çeşit baskı ve kesim tekniği ile sorunsuz kullanılabilir olmalı, çok küçük ölçülerde ayrıntılar kaybolmamalı, çok büyük ölçülerde dağınık görünmemelidir. Her türlü ölçüde ve yüzeyde okunabilir olmalıdır. Örneğin bir araçta oturoyorsunuz. 50 / 60 km hızla giderken bile gördüğünüz logonun kime ait olabileceğini anlayacak kadar sade olmalıdır.

Özgün olmalıdır. Başka firma ya da ürünlere ait logolar ile karışıklığa sebep vermemeli, hatta çağrıştırmamalıdır. Kopyalanan ya da esinlenen logolar o ürün ya da firmaya büyük zarar verir.
Logo tasarımcıyı değil ürün ya da firmayı yansıtmalıdır. IBM logosunun tasarımcısı Paul Rand’e göre logoyu üreten tasarımcıdır ancak oluşturan firmanın kendisidir. İlgili kuruluşun ya da ürünün özelliklerini yansıtmalıdır. Seçilen ya da tasarlanan font şirketin içeriğine uygun olmalıdır. Ayrıca kurumun kendisini nasıl tanımladığı ve kurumu yansıtan kavramların neler olduğunu bilmek logonun tasarım aşamasında önemli unsurlardır.
Logo sadeliğinin yanısıra gerek rengi gerek şekli itibariyle farklı koşullarda görüldüğü zaman bile akılda kalıcı olmalıdır.
Farklı bir ülkeye ait ürün ya da firma için logo tasarlanacağı zaman o ülkenin renklere yüklediği anlamlar ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Özellikle bir simge kullanılacağı zaman simgenin taşıyacağı anlam bakımında bu bilgi çok önemlidir.


bu kadar bilgiden sonra aşağıda bulunan renault logosundan fontları kaldırdığımızda sadece şekil olarak size neyi hatırlatıyor?




ya da aşagıdaki fontlarını kaldırdığımız logoları bakalım tanıyabilecekmisiniz?










sizlere istediğiniz logoları bulup kullanabileceğiniz, inceleyebileceğiniz adresler veriyorum:

www.logovizyon.com

http://www.webchantier.com

http://www.brandsoftheworld.com

http://www.logoturka.com

http://www.pixellogo.com/

Vector Logo Database

AllTheLogos.com - Gif and Vector EPS Logos

http://www.logotypes.ru/

http://www.gmkfreelogos.com/es-index.html

http://www.free-logotypes.com/logotype/Ariston.html





 
Kayıt
20 Mayıs 2008
Mesaj
27
Tepki
0
Cok güzel bir paylasim, emegine saglik arkadasim. Logo yapmaya baslamdan önce ne oldugunu bilmek, nelere dikkat edilmesi gerktigini bilmek cok faydali olucak.
 

Fatih Çelikhan

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
373
Tepki
4
Firmanın ya da sahibinin isimlerinin baş harflerini alıp, eğer bu firma taşımacı ise bir dünya ya da TIR, bir tekstilci ise pamuk kozası veya bobin iplik ve benzeri şekilde bol degrade geçilşli ve renk cümbüşü içerisinde logo yaptığını sanan kişilere önemli duyrulur.

sitenin logosuna dikkat ediniz....

az söylüyorum çok anlayın.

paylaşım için teşekkürler arkadaşım.
 

kanalga

Üye
Kayıt
27 Mayıs 2008
Mesaj
105
Tepki
0
Logo tasarımına yeni başlayan arkadaşlar için renk uyumları ve görsellik hakkında kartela lar yayınlasanız çok yardımcı olursunuz


Yazdıklarınız yaptıklarınızın kanıtı olmalı.
 
Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
15
Tepki
0
Başlık olarak "logo nedir? Nasıl olmalıdır?" şeklinde yazıp, açıklama olarak da Logotayp'ı anlatınca ortaya önemli bir kavram kargaşası cıkıyor.

Logo; Amblem ile Logotayp'ın ortak adıdır.

Size 2005 yılında editörlüğünü üstlenmiş olduğum "Türk Grafik Tasarımcıları-LOGO" isimli kitapta yer alan Logonun tarifiyle ilgili teknik bilgiyi aktarıyorum.


Amblem ve Logotayp’tan Logo’ya:

Eski ticari markalar ürünü veya faaliyeti sembolize etmeyi amaçlardı. Büyük kuruluşların faaliyetleri çeşitlendikçe, sembolleri, iletişim açısından bir engel teşkil etmeye başladı. Örneğin sigara üreticilerinin, aynı zamanda kozmetik, besin ve otelcilik alanlarına girmeleri sonucu yaygın olarak bilinen sembolleri için bir yetersiz kalış ihtimali belirdi.. Bu nedenle son yıllarda esas olarak daire, üçgen, kare, dörtgen ve bunların kombinasyonlarında oluşan soyut semboller artmaya başladı. Ancak, geometrik işaretlerin çoğalması, kafa karıştırmaya yol açıyordu. Sadece en sık teşhir edilenlerin tanınma şansı vardı. Bu gelişmenin doğal bir sonucu olarak da, her ambleme bir logotayp eklendi veya en azından kelime referansı oluşturuldu. Sonuç olarak, bir yerine iki eleman karşı karşıya getirildi. Yerin ve dikkatin pahalı olduğu göz önüne alındığında bir elemanın tescil edilmesi, hem algılamak hem de hatırlamak açısından iki elemandan daha kolaydı. Deneyimli iletişimciler bu problemi çabucak kavradılar, Logotayp veya amblemden birini seçmek mecburiyeti ile karşılaşınca amblemleri terketmek pahasına logotayp’ları tercih ettiler. Bu da doğal olarak ismi logo/amblem şeklinde yazmaya yol açtı; hatırlanması kolay kelime veya baş harfleri kendine özgü bir biçimde yazıldı; Olivetti, Siemens, RCA, Mobil vs.
MOBİL konusunu örnekleyecek olursak; kırmızı pegasusun sadece rengi korunarak mavi M BİL harflerinin arasında kırmızı bir O harfi olarak yer aldı.
Kısacası; kurumsal kimliğin en önemli elemanlarından olan “Amblem ve Logotayp”, günümüzde biraz değişikliğe uğradı. Herşeyin birbirine karıştığı, neyin amblem, neyin logotayp olduğunun flulaşmaya başladığı bir tasarım atmosferinde tasarımcılar da işin kolayını buldular: Amblem’le Logotayp’ı evlendirdiler. Şimdi “LOGO” isminde nurtopu gibi bir çocukları var!..

Saygılarımla

Ali Tekin Çam
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Amblem kurum, ürün veya hizmetin anlatılması için kullanılan sembollerdir. Teknik açıdan 3'e ayrılır:
1. Kurum, ürün veya hizmetin içeriğini simgeleyen anlamlı şekil.
2. Kurum, ürün veya hizmetin isminin baş harflerinin birleşimiyle ortaya çıkan şekil.
3. Kurum, ürün veya hizmetin içeriğiyle alakası olmadığı halde, başkalarından ayırdedici özgün şekil.
Bu üç özellik ayrı ayrı olabileceği gibi ikisi veya üçü aynı anda da kullanılabilir.
Logo ise Kurum, ürün veya hizmetin isminin özgün bir biçimde yazılmasıdır.(tamamen harflerden oluşur. Okunurluğu etkilemeyecek küçük hareketler de katılabilir.)
Amblem ve logonun beraber kullanılması halinde ise isim Logotype olur.
 
Yukarı Alt