Bir Tasarımı Güzel Kılan Şeyler Nelerdir?

Yazar Tarih: 20 Ocak 2014

Öncelikle  ”neye göre güzel?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim..Bu gerçekten düşünmesini bilen için yeteri kadar iyi bir sorudur. Çünkü biraz klişeleşmiş bir şey ama, güzel kavramı gerçekten görecelidir.Herkesin bir güzel anlayışı vardır. Kimimiz klasik severken , kimimiz modern çizgilerden asla vazgeçmez , kimimiz sembolizm tutkunudur , kimimiz tarihsel öğeler barındıran unsurlar vs. vs..

Onun için bu tarz tezatlıkları barındırmaması bakımından yazıma konu olan başlığa kendi perspektifimden yanıtlar vereceğim.

İnsanoğlu düşünen bir varlıktır, bir mekana girdiği zaman algısal olarak her insanın farklı duygu yoğunlukları ve iç konuşmaları gerçekleşir. Bu doğuştan gelen bir özellik olduğu kadar , insanın yetişme tarzına , büyüdüğü ortamlara ve arkadaş çevresine hatta tutkularına kadar birçok şeye de bağlıdır.

Herkesin her şeyi beğenmesini bekleyemeyiz, ancak teknik açıdan doğru neredeyse tektir.Biz mimarlar teknik açıdan bir yapıyı / mekanı tasarlarken bir çok etmeni göz önünde bulundururuz.En azından öyle yapmaya çalışırız ki teknik açıdan olması gereken çözümlerin ardından birinci sırada kullanıcının ya da kullanıcıların istekleri gelir. Sonra uygulanabilirlik penceresinden yeniden yorumlanma safhası ve sonra da tasarlanan şekilde uygulanabilmesi için titiz bir kontrol süreci gelir.

Günümüzde , yönetmelikler vs. Bu konuda sınırlayıcı etkileri bakımından tasarımcıları oldukça yıpratsa da modern dünyamızın vazgeçilmez bir düzeni olmasıyla kanıksanmış bir gerçekliktir.

Benim görüşüm ; bir mekana girildiğinde , o mekana ait ruhun sizi henüz kapıda karşılaması ve içeride bulunulacak süre zarfınca eşlik etmesidir.Yani bir kokusu , dokusu , dokunuşu , tadı ve rengi olmalıdır. Mekanın her neresinden bakılırsa bakılsın , mekanı arka plana alarak fotoğraf çekme arzusunu hissettirmeli diye düşünüyorum. Bu çok genel ve kapsayıcı nitelikteki açıklamayı ibadet mekanları , eğlence mekanları , spor mekanları vs. vs. her ne olursa olsun ortak paydada anlamak ta mümkün evet..

Bu arada bir mekandan beklenen şeylerden birisi de o mekanın üzerine düşen görevleri layıkıyla yapıp yapmadığıdır da..Fonksiyonellik yani kullanışlılık bakımından yeterli seviyelerde ele alınmayan mekanlar, ne kadar güzel olursa olsun hep bir yanı eksik kalacaktır.

Sonradan yapılan ilaveler ve revizeler ile bu eksiği giderilmeye çalışılsa da ilk haliyle oluşturduğu algı , son halinden oldukça uzakta kalacaktır.

Sevgiler,

Selin Debre

Selin Debre

1988 yılında İstanbul’da doğdum. Avcılar Meslek Lisesi’ni bitirdikten sonra mesleğime ilk adımlarımı İstanbul Aydın Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri & Tasarım Bölümü ile attım. Bu bölümde okurken mekan içi tasarımlar ile otomobil iç tasarımları üzerine çalışmalar yaptım. Bu bölümden başarıyla mezun oldum ve şu an çift anadal yaparak aynı üniversitede Mühendislik & Mimarlık Fakültesi’nde eğitimime devam etmekteyim.