Tekrar Selam.
Profesyonellerin tepkisini anlıyorum. Ancak şunu netleştirmek isterim. Ben mezunlarıma "Siz artık grafiker oldunuz" demiyorum. "Siz artık Grafikersiniz ve sektördeki diğerlerinden bir farkınız yok" demiyorum. Tek başına kendini geliştirebilmeyi öğretiyorum. Gel gelelim bunun ilk şartı da Tevazu ve Eleştirileri Kabul Etme.
Yalnızca MSPaint ile harikalar yaratan dostlarım da oldu, onlarca profesyonel program bilgisi olup da yalnızca kendisine söyleneni yapabilen, bunun dışında birşeyler üretemeyen de. Peki kime denir Grafiker? Ben, hayalgücünü reel'e dökmeyi bilen, veya bunu başarmayı nasıl öğreneceğini bilene derim. Bunu insanlar tartışadursun ben verdiğim eğitimden bahsedeyim.
İlk ders mesleğe olan ilgiyi arttırmak ile başlar. Sınırların ne kadar geniş olduğu, ve hatta olmadığı bir dünyanın tanıtımıyla heyecan yaratılır. Temel teknik terimler ile devam eder. Dosya formatları, işlevleri, hangi durumlarda hangisinin kullanıldığı şeklinde. Sonra Photoshop ve Corel eğitimi başlar. Program eğitimi 1 ay sürecek birşey değildir, çok daha kısa sürer ve basittir, yetenekleri geliştirmek ise yıllar sürebilir. Şoförlük, Balık Tutmak, Futbol gibi. Ancak benim verdiğim eğitim ile öğrenci hem temel atmış olur, hemde kendini nasıl geliştireceğini bilir. Hangi kaynaktan nasıl besleneceğini, aradığını nasıl bulabileceğini, trendi ve yenilikleri nerelerden takip edebileceğini, font, model, texture, yüksek çözünürlüklü resim ve malzeme tedariği, aramaya inanmak, tevazu ve eleştirileri dinleme şartı, klasikden uzak durmak, meslek hayatında hakim olunması gereken başlıca konulardır.
Yani işin özü, benim mezunlarımın kafasında soru işareti kalmaz. Hem temel atmış olur, hemde kendini nasıl geliştireceğini bilir. Önüne koyulan bilgiyi değil, istediği yönde istediği bilgiyi arar bulur, sindirir, kendini geliştirir. Üniversite hayatından ve bölüm tercihlerinden tutalım hem mesleki hem de akademik olarak kendi yolunu çizer. Üstelik tüm bunları yaparken, gazeteye "Photoshop ve Corel Bilen Grafiker Aranmaktadır" şeklinde ilan veren sektör sağolsun, parasınıda kazanır.
Bir ayda Photoshop ve Corel teknik bilgisi alınır, mesleki olarak beslenme yolları ve kendini geliştirme yolları pekâla öğrenilebilir, bu eğitimden sonra gazetedeki ilgili ilanlardan birine gidip işe başlanılabilir, insanlar grafiker der veya demez ayrı konu, ancak gider ayak bir örnek göstermek istiyorum
http://www.beklenenadam.com/arac.JPG
Linkde ki araç tasarımını öğrencilerimden biri yaptı. İlk işyeri, mezun olalı 2 hafta olmadı. Nasıl yaptı?
Aramaya İnanmak şartı ile başladı ve aradı,
Doğru Kaynakları Seçmek için gayret gösterdi, CartArt programının varlığından haberdar oldu, edindi.
Klasikden Uzak Durmak için daha önce yapılmış araç tasarımlarını inceleyerek ne yapmaması gerektiği konusunda bilgi edindi,
Tevazu ve Eleştirileri Kabul Etme ilkesi ile fikrini geliştirdi ve gel gelelim bu araç tasarımı ortaya çıktı. Hayırlısı olsun. Bu konuyla ilgilenenler Clipartist Reklamı arayıp bizzat grafikerle görüşerek bilgi edinebilirler.
Samimi şekilde soruyorum. Çocuğun ortaya çıkardığı iş kalitesiz ve çevreyi kirleten bir iş mi? 1 aylık olduğu anlaşılıyor mu? Hayır. Ben aldığım mütevazi kurs ücretiyle değil bu gururla besleniyorum. Gerçekten grafiker olmak isteyene 1 aylık yol gösterme eğitimi yeter de artar, bir yeteneksiz ise zaten çark eder ve dökülür. Olursa başka sorularınız yanıtlarım.
Saygılar
BeklenenAdam [nokta] com