Herkese merhaba,
Net'ten uzak kaldığım günlerde yazılmış bu mesaj dikkatimi çekti. Biraz irdeleyelim dedim.
@Hasan Güner
Öncelikle, konu ile ilgili baskı tecrübesine sahip arkadaşlar, hemen birikimlerini aktardılar. Gerçekten de billboard ve bina giydirme gibi büyük ebatlı işlerde 72dpi yeterlidir.
Fakat CMYK baskı ve RGB baskı konusuna biraz eğilmek gerekir.
Doğadaki bütün renkler, az bir kayıp ile RGB renk uzayında tanımlanabilirler. En kayıpsız uzay ise CieLab uzayıdır. Fakat renk aramak, renk oluşturmak için pek kullanan yok gibidir.
RGB renk uzayı, ışık ile oluşturulur. Yani, karanlık bir zemine, Red (kırmızı), Green (yeşil), Blue (lacivert) renkli ışık kaynakları ile aydınlatılması ile meydana gelir. Işık kaynaklarının farklı düzeyleri, farklı karışımlar oluşturur.
Örneğin monitorümüzdeki renkler, tv, diğer display'ler, dijital fotoğraf makinenizle yaptığınız çekimler, scanner taramaları, hep ışık ile oluşturulmuş görüntüler sunarlar. Bu yüzden zemin renkleri karanlıktır.
TV ve monitörlerimizdeki camlar da bu yüzden siyah veya siyaha yakın renklerdedir. Renkli negatif ve pozitif filmlerde de aynı olgu geçerlidir. Fakat bu konuya girmeyeceğim, çünkü konu çok dağılacak.
RGB renkleri ile baskı yapılabilmesi için demek ki, kağıdımızın siyah veya siyaha yakın bir renkte olması gerekir!
Ayrıca RGB renklerinin eşit olarak üstüste bindiği alan, bize beyaz rengi verir. Bir an gözünüzün önünde böyle bir şeyi baskı ile elde edeceğinizi düşünün.
Mümkün mü?
CMYK renk uzayı ise, beyaz zeminde, Cyan, Magenta, Yellow ve Black boyalarının karışımı ile renk oluşturulur. CMYK ile daima sorunlar yaşarız. Bu dört rengi kullanarak, doğadaki bütün renkleri tam olarak yansıtmamız mümkün değildir. Ayrıca, RGB görüntüleri CMYK'ya çevirirken, "gamut" adı verilen bir uyumsuz, sorunlu alan oluşur. (Bu konuya da birara gireriz.)
Bilgisayarımızdaki RGB görüntü dosyalarını baskıya gönderdiğimiz veya bizzat bastığımız zaman, renkli printerimizin derleyicisi, (büyük printerlerde genellikle postscript rip (raster image processor), bu görüntüleri CMYK veya CMYK + Green + Orange... renklere çevirir ve basar.
Sonuç olarak, RGB ışık ile elde edilir ve basılmaz.
CMYK ise boya ile elde edilir. Yani basılır.
İster Photoshop, ister başka bir programda çalışalım, RGB görüntüleri doğrudan printere göndersek bile, printerimiz, RGB renklerini CMYK veya CMYK +.. ya çevirip basar.
Unutmayalım, mürekkep veya boya ile sadece CMYK ve türevleri basılır.
RGB ile boyaları kullanarak baskı yapılmaz. Henüz böyle bir teknoloji icat edilmedi.
Sağlıcakla kalın.
Tuncer ÖZKAN