@OguzhanH
Günaydın! Bazı şeylerin ayırdına varmak, kimi zaman acı ve üzüntü verici olsa da, güzeldir. Kişiye gelecek için doğru adımlar atmasına yardımcı olur. İnternette Corel'le ilgili eğitim videosu, Adobe'nin yazılımları için paylaşılanlara oranla yok denecek kadar az! Güncel CorelDraw'ı anlatan, öğreten kitaplar 1, bilemedin 2 tane. Dikkat et: Corel'le ilgili maalesef hiç eğitim videosu bulamadığını söylerken "hangi dilde" bulamadığını belirtmemişsin. Peki ben neden hemen böyle söylediğine atladım, söylediğine katılmaya çalışıyorum? Halbu ki biliyorum, türkçe kaynaklar var. Portekizce, İspanyolca, Bulgarca, Rusça dillerinde de kaynak var. Ama İngilizce kaynak, Corel'in ünü ve yaşı gözüne alındığında, hadi haksızlık etmeyelim, yok değil ama yok denecek kadar az. Bir şeyin, bir yazılımın ingilizcede kaynağı yoksa, o şey artık terkedilmeye yüz tutmuş, geleceği de meçhul demektir. Corel'le karşılaştırıldığında 3-5 kişinin bilip tanıdığı, kullandığı açık kaynaklı alternativler olan GIMP ve Inkscape için bile yazılan kitaplar, dersler, yayınlanan videolar, daha güncel ve yer yer daha fazla.
Peki bu neden böyle? Neden Brezilya, Bulgaristan, Rusya, Türkiye gibi ülkelerde, dolayısıyla bu ülkerin dillerinde kaynaklar var, ama İngilizcede yok? Bu forumda, denk geldi bir ara, bir konu başlığı altında, bir kullanıcı ülkemizde grafik tasarım alanının, Avrupa'yı birkaç yıl geriden takip ettiğini yazmış bir tarihte. Arkadaş belli ki pek iyimsermiş. Ne kadar geriden takip ettiğini, Freehand programı gösteriyor aslında. Biz önce Freehand'i terkedicez, sonra CorelDraw'a gelecek sıra. Buysa, Avrupa'yı en az 15 yıl geriden takip ettiğimizi gösterir.
Ah, CorelDraw için video kaynak bulamıyorsan, boşver CorelDraw'ı. Freehand'a başla, ya da başladıysan Freehand ile devam et! Yıl 2012, hala Freehand bilenler aranıyor iş ilanlarında; hala iş arayanlar Freehand bildiklerini yazıyor iş başvurularında. Bir matbaa var burda Bursa'da, sadece ve sadece CorelDrawX3 formatında iş kabul ediyor efendiler. "PDF-X3 ne la? Korel iks 3 olm! "