Merhaba,
Hızlı bir bakış için şunları söyleyebilirim:
*IPS monitörleri bildiğim kadarıyla patent ve üretim hakları LG-Philips bulunduruyor. Apple, yıllar içinde değişik marka monitörleri (monitör kasasında Apple yazıyor olabilir) kullanmıştır.
*Fiyatından dolayı bu iyidir demek mantıklı değil. Aynı karşılaştırmayı klavye için yaparsanız anlarsınız.
*Demek ki bir IPS paneli kullanan ve daha makul fiyatlı (tahmin ediyorum, araştırmadım) bir Philips monitör ile Apple düzeyine gelebilirsiniz.
*Eizo monitörlerinin iyi olduğunu duydum. Ayrıca LaCie monitörlerinin de renk açısından iyi olduğu söyleniyor. Her ikisini de test etmiş değilim.
*CRT monitörler, renk açısından tutarlı olduğu söylenebilir. Ben de, elle kalibre ettiğim bir CRT'yi elimde tutuyordum. Fakat led monitörümden sonra pek bakmıyorum.
*Panel ekranların en olumsuz tarafı, bakış açısına göre renklerin değişiyor olması. Bugün, bu durum epeyce giderilmiş olsa da, henüz CRT düzeyine ulaşmadı.
*Renk konusunda hassas iseniz, monitörünüz mutlaka 16 milyon rengi desteklemeli. Bu konunun biraz da ekran kartı ile ilgili olduğunu unutmayın.
*Manuel yöntemle yapacağınız bir kalibrasyon, sıkıntılarınızı epeyce azaltacaktır. Buradaki sorun, hangi baskıya göre kalibrasyonun yapılacağıdır. Printer çıkışı, matbaa çıkışı, servis büro çıkışı, kromalin... vs.
Kısa ve özlü söz: Mutlak bir kalibrasyon yoktur!
*Ayrıca kalibrasyon yapan cihazlar da vardır. Fakat baz alınan malzeme yine de önemlidir.
Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN