Dışardan göründüğü gibi kolay bir olay değil. 2006 yılından bu yana piyasanın içinde aktif olarak iş yapmaktayım. İşlerimin büyük bir bölümünü kurduğum internet siteleri üzerinden alıyorum. Askerliği aradan çıkarttıkdan sonra Kurumsal bir başlangıç için kolları sıvadım. Başlangıç için yaşadğım süreci özetlim.
1- Ofis kiralama İstanbul içinde düşünüyorsanız ve merkezi bir semtte bakımlı ve temiz bir yer için 1500 TL kira + 2 ay depozito emlakçıdan tuttuysanız + %12 senelik komisyon ortalama buna pazarlıklarla 5 bin TL diyebiliriz.
2- Ofis için masa sandalyeyi ben bin TL ye çözdüm. + pc, lazer renkli yazıcı v.s toplamda 3 bin TL.
3- Şirket kurulumu ise şahıs kuracaksanız 160 TL tutmakda ilk başlangıç için yeterlidir şahıs firması.
4- Kurumsal evraklar tabiki bunu zaten en ucuza mal edeceksiniz ama genede bin TL yi gözden çıkarmak lazım.
Bu işe girişmeden önce aylık ödemelerinizi hesaba katmalısınız, belli bir müşteri kitleniz yok ise yada aile deteğiniz yeterli değilse sermaye konusunda çok sıkıntı çekersiniz.
Ör: Kira= 1500 + Faturalar= 200 TL + Muhasebe ücretleri Muhasebeciye 100 + Bağkur 275 + 20 damga pulu + kira stopajı 200 TL = toplam aylık masraf 2295 TL tabi bu rakam düşürülebilir.
Ben şu anda bu aylık masrafların altından kalkabilmekdeyim sabit müşterilerim sayesinde fakat yaptığım iş bir ajanslık değil reklamcılık hiç değil bir nevi vergi ödeyen freelance im
Ajans için büyük bir sermaye ve ekip lazım başarı kazanmak için. Şu anda benim zorlandığım en büyük nokta bu ekibi kurmak. Olmadı ortak arayışına geçecem
o zamanda ekipdeki her üye patron olacak ama başarı için herşeyi denemeye değer. Ekiplerde olması gerekenler.
- Grafiker 2-3 kişi
- illüstrasyon 1 kişi
- 3 boyutlu modelleme konusunda tecrübeli 3dmax veya dengi programa hakim 1 kişi
- metin yazarı 1 kişi
- fotoğrafçı 1 kişi
- Pazarlamacı (reklamcılıkda tecrübeli) 1-2 kişi
- Flash + action script konusunda tecrübeli 1 kişi
- web tasarımcı + programlayıcı 1 kişi
Böle bir ekip oluşturabilirseniz ve birbiriyle etkileşimli olmasını sağlayabilirseniz bir ajanssınızdır. Yoksa benim gibi vergi ödeyen freelance elemansınızdır
Yukardaki özellikelrden birine sahipseniz vede ortak olmayı düşünürseniz tekliflere açığım.