Selam,
Her zaman her yerde üzerine basarak belirttim yine belirtiyorum. Grafik Tasarımcı hazırlığını yaptığı çalışmalarının ön aşamasında öncelikli olarak pratik yöntemleri kullanmalıdır. Hangi programda hangi aşama daha kolay yapılıyorsa ona başvurmalı ve tasarımı oluşturacak parçaların işlenmesinde bu yöntemi izlemelidir.
Bu tür bir çalışma tasarımcıya iki türlü kolaylık sağlar;
1- Tasarımı oluşturan parçaların ( ki bunların başında görsel malzemeler gelir ) eğer varsa dekupe işlemlerini photoshop üzerinde gerçekleştirebilir.
2- Görsel malzemelerin Color Mode ( renklerin CMYK olarak dönüştürülmesi ), resolution ( çözünürlük ) ve renk sapmalarının düzeltilmesi işleminin photoshop üzerinde yapılması gerektiğinden hareketle ilgili görselin photoshop programında bu işlemler gerçekleştirildikten sonra dekupe aşamasının da bu programda kolay ve rahat bir şekilde yapılması ve ilgili layer paletinde yalnız görselin layer'ının bırakılıp, ( eğer varsa background silinmeli ) dosyanın .psd formatında kaydedilmesi soruna çözüm getirir aynı zamanda işinizi kolaylaştırır.
Bu işlem bittikten sonra Indesign programında açılan dosya üzerinden File > Place komutu verilerek ilgili görsel indesign programına çağırılabilir. Bu alana çağırdığınız ilgili görsel dekupe edilmiş layer olarak gelir. Bu görsel isterseniz indesign programı içerisinde Object > Effect bölümüne gidilerek istenen görsel efektler uygulanabilir. Bu yöntem indesign programında size çoklu olarak çalışılmış layer'lı .psd dökümanlarının da düzenlenmesini hatta istemediğiniz layer'ların kapatılmasını da sağlar.
Bu arada indesign içerisinde de kolayca dekupe yapabilirsiniz. Tools paletinden Pen Tool aletini seçin ve ilgili görsel üzerinde dekupe işlemini yapın. Yalnız burada eğer photoshop'ta bulunan "Rubber band " alışkanlığınızı aramayın bulamazsınız. Bu da indesign programının eksiği. Görselin etrafından geçin. Dekupenin kapanmasına dikkat edin. Dekupe işlemi bittikten sonra ilgili görseli seçip Edit > Cut komutunu verin. Dekupe alanını seçin ve Edit > Paste into komutunu verin.
İlgili görselin dekupe olarak belirlediğiniz alanın içerisine yapıştığını göreceksiniz.
Bilginize,
Saygılar...