Çalışmayı Baskıya Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
MÜY programları ile hazırlanan ve basım yoluyla çoğaltılacak çalışmaların matbaaya gönderilmeden önce kontrol edilmesi gereken noktaları.

- Çalışmada kullanılan farklı resimlere aynı isimlerin verilmediğine dikkat edilmelidir. >>

Aynı isim verilen farklı resimlere sahip iş, servis bürosunda açıldığında bir resmi iki alanda da görebiliriz. Normalde çıkış ile ilgili bir hata (eksik resim) göremeyen çalışan bu işin film çıkışını alacaktır. Bu aşamadan sonra işteki hatanın ortaya çıkma sürecide tamamen şansa kalacaktır. Şanslı bir tasarımcı değilseniz iş basıldıktan sonra bu hata görülebilir ki bu da film çıkış, kalıp, kağıt, baskı gibi maliyetlerin karşılanması ve asla geri gelmeyecek zamanın kaybı demektir.

- Çalışmada RGB renk modunda resimler kullanılmamalıdır
Matbaa baskılarında kullanılacak renk modu CMYK´dır. Dolayısıyla çalışmada kullanılan renklerin ve resimlerin renk modlarının tamamı CMYK modlu olmalıdır. Aksi durumlarda film çıkışta işinizde RGB renkli resimlerin bulunduğu yerler boş çıkacak veya renk modlarını düzeltmeniz için iş servis bürosundan tekrar size gönderilecektir.

- Çalışmada resimler için Tiff, vektörel grafikler için EPS formatı kullanılmalıdır
Çalışmalarda kullanılan resimler kalite ve çözünürlük avantajları nedeniyle sıkıştırılmamış resim formatında (tiff) olmalıdır. Vektörel grafikler için önerilecek en uygun format ise EPS´dir. (Vektörel grafikleri EPS olarak kaydedip işimizde kullanmadan önce grafikteki yazıları çizime dönüştürmeliyiz (Convert). Aksi durumda servis bürosunda veya matbaada grafikler içerisindeki yazılar font hatası (Missing Fonts) uyarısı verecektir.

- Çıkışa gönderilecek dosyaların az yer kaplaması için sıkıştırma uygulanmamalıdır
Sıkıştırılmış dosyalar tekrar açılıp çıkış alınırken bazı çıkış cihazlarında (PostScript) sıkıştırılmış resimlerde çok uzun zamanda çıkış alınması veya resimde bozuklukların oluşması gibi problemler oluşabilir.

- Çıkış klasörüne kopyalanan resimler veya grafiklerin isimleri değiştirilmemelidir
Çıkış klasörüne kopyalanan resimler ve grafikler çalışma dosyası açılırken bilgisayar tarafından aynı isimle aranır. Kayıttan sonra ismi değiştirilen resim veya grafikler çıkış klasöründe mevcut olmasına rağmen eksik resim (Missing Picture) uyarısı verecektir.

- Çalışmada kullanılan resimler baskı için yeterli çözünürlükte olmalıdır
Matbaa baskısı için önerilen resim çözünürlüğü 300 pixel/inch´tir Daha yüksek çözünürlükte resim kullanmak baskı kalitesine etkisi olmayacaktır ancak dosya ebatlarımızın büyümesine dolayısıyla çıkış hızımızın azalmasına neden olacaktır.

Kaynak : Matbaa Portalı


 
Kayıt
10 Ekim 2008
Mesaj
1.085
Tepki
62
Evet bir matbaacı olarak karşılaştığımız sorunları anlatıyor emeğinize sağlık...
 

Bahtınur YILDIZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
19 Haziran 2008
Mesaj
1.141
Tepki
456
ilave olarak trigromi çalıştığınız bir işte fotoğrafları rgb olarak bıraktıysanız
corelDRAW kullanıyorsanız film makinası rgb fotoğrafı direkt cmyk moduna dönüştürmektedir.
eğer freehand kullanıyorsanız freehandde rgb fotoğraf sorun teşkil eder baskı sonrası fotoğrafın karanlık çıktığını görürüz. freehand de çalışıyorsanız fotoğraları mutlaka cmyk ya dönüşütmenizi tavisye ediyorum. cmyk yaptığınız fotonun renkleri çok fazla değişiklik gösterdi ise photoshop yardımı renk ayarlarını yapabilirsiniz.
 
Kayıt
21 Şubat 2011
Mesaj
21
Tepki
0
Merhaba Arkadaşlar;
Yıllar önce yazılmış bunlar ama aşağıda yazdığım sorunumu bir türlü öğrenemiyorum. Belki sizler bilirsiniz.
Çok araştırdğım ama bulamadığım birşeyi soracağım sizlere. Sayfa düzenlemeleri FH de yapıyorum burada kullanacağım resimleri de Photoshop da tiff. uzantısı ile kaydedip, Freehand de ımport edip ekliyorum. Ancak resmi freehand e çağırınca renkler ekranda çok kötü karanlık gözüküyor. Pdf yapıldığında normal haline dönüyor bir problem yok ama neden freehan de öyle gözüküyor bi ayarı felan mı var? Birde Matbaa, baskıyı freehand den alığı için bana " display alpha'yı kullanmayın sorun çıkarıyor" diye bi uyarı yapmıştı. acaba bunun sebebi bu display alpha denilen şey mi? ama o ne onuda bilmiyorum ve bir türlü bulamadım.
yardımınıza ihtiyacım var...
 

bhrzkk

Üye
Kayıt
11 Mayıs 2013
Mesaj
16
Tepki
0
FH de görüntünün o şekilde bozuk gözükmesi normaldir. Bu sizin baskı kalitenizi etkileyen bir durum değildir. Çok rahatsızsanız bu durum Ai de Fh kadar kötü değildir. Size Ai ye geçmenizi öneririm.
 
Yukarı Alt