Çizim yapmayı bilmek neden şart?

canersanli

Üye
Kayıt
9 Şubat 2012
Mesaj
6
Tepki
0
Şimdi benim kafama takılan bir soru var sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben tasarımla ilgileniyorum ve bu işin eğitimini almadım. Program bilgisine sahibim ama sizler de biliyorsunuz ki program bilmekle tasarımcı olunmuyor. Güzel Sanatlar fakültesine gitmek istiyorum ancak yetenek sınavlarını bir engel olarak görüyorum. Çizmeye yeteneğim yok bu yüzden sınavlara girmeyi düşünmüyorum bile. Demek istediğim neden çizim yapmak şart koşuluyor çizim bilmeden de gayet tasarım yapılabilir bence. Zaten okula girdiğimiz zaman bunların eğitimi verilmiyor mu? Bu konu canımı sıkıyor sizin düşünceleriniz nelerdir?
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Çizim yeteneği aranmasının sebebi karşınızdaki kurumun fakülteye açtığı kontenjana paralel olarak sizi bir şekilde eleyebilmek için uyguladığı prosedürden ibaret. Yoksa barajı geçen hekes gidip GSF'li olurdu öyle değil mi? Herkes grafik tasarımcı, herkes resim öğretmeni, herkes mzik öğretmeni,herkes beden eğitimi öğretmeni olurdu. Bu da örneğin GSF'de başarı oranının düşmesine sebep olurdu, barajı geçen herkes gidebileceği için. Ayrıca devletin yüzlerce kontenjan açması gerekirdi ki bu imkansız. Başka şartı da yok zaten, barajı geçip uygulamalı sınavı verince kapıyı açmış oluyorsunuz zaten. Ben bilmiyorum diye bir şey yok, bileceksiniz, bilmek istemiyorsanız şikayet etmeyeceksiniz :) İşte ancak bu uygulama sayesinde herkes değil herhangi bir konuda yeteneği olanlara bu şans veriliyor, yoksa onca insana nasıl kontenjan yaratsın devlet? Bir eleme şart. Hal sadece resim öğretmenliğinde byle değil ki beden eğitimi öğretmenliğinde de aynı eleme uygulaması var.
 

muratamam

Yazar
Kayıt
12 Temmuz 2010
Mesaj
479
Tepki
364
Çizim yapmakla grafik tasarım arasında bağ kurulamaması gerçekten çok tuhaf; hani "niye matematik sınavı yapıyorlar?" diye sorulsa anlayacağız da...
Adayları eleme, konunun aslî değil tâli boyutudur, halbuki bunun çok daha önemli nedenleri vardır ki daha önce de tartışılmıştı:
https://www.grafikerler.org/forum/konu/grafik-tasarimci-olmak-icin-neler-yapilmalidir.38089/

PM: Ülkemizde grafik tasarıma ilgi gün geçtikçe artıyor. Özellikle kurslar insanları bu konuda yönlendiriyor. Sizce bugün grafik tasarımın ülkemizdeki yeri, durumu nedir?
FY: Ben çok iyi görmüyorum. Bir kere çok net şunu söylüyorum; ben kendime grafiker demiyorum. Benim departmanımda çalışan hiçbir arkadaşım kendine grafiker demiyor. Neden? Çünkü piyasada Photoshop öğrenen herkes gidiyor bir matbaaya, bir yere kapağı atıyor, ne iş yapıyorsun denilince “Ben grafikerlik yapıyorum” diyor. Eğer o grafikerlik yapıyorsa, ben başka bir şey yapıyorum. Gururdan değil, yanlış anlamayın. Ama ben temel sanat eğitimi aldım, dört yıl dirsek çürüttüm, üç bin yıllık sanat tarihinin süzülmüş, bugüne gelmiş şeklini takip ettim, algıladım, kabul ettim, öğrendim. Sonra yıllarca da uyguladım, sen grafiker, ben grafiker olmaz. Nasıl iki yıllık kursta iğne yapmasını öğrenen adam doktor olmuyorsa, bizde de grafiker olmuyor. Ben tasarımcılara, gelen stajyerlere, öğrencilere diyorum ki; “Arkadaşlar, sakın bilgisayar başına oturup dizayn yapmayın. Kağıtta çözün, fikri oluşturun, sonra kalemi, Photoshop’u elinize alırsınız, orada yaparsınız.” Gelen öğrencilere bakıyorum, temel sanat eğitimi aldınız mı diyorum; “O ne abi?” diyorlar. Ben akademide net bir yıl, full time temel sanat eğitimi aldım. Bize kompozisyonu, lekeyi öğrettiler, perspektifi, algıyı, fotoğrafı anlattılar. Biz belli başlı fontları elle yazdık kocaman kocaman. Afişler yazdık elle. Niye? Çünkü yazının anatomisi böyle. Bir kere Türkiye’de tipografi ustası yetişmiyor. Çünkü oturuyor bilgisayar başına, fontlar hazır. Dün konuşuyorduk, niye Türkiye’den font tasarımcısı çıkmıyor? Niye çıksın ki? Adam oturduğu yerde fontu buluyor ekranda, pata küte pata küte gidiyor.

http://www.photoshopmagazin.com/dergi/2006/04/fevzi_yazici.html

 
Son düzenleme:
Yukarı Alt