CorelDraw'da büyük bir dosyayı baskıya hazır hale getirmek!!

beyhan80

Üye
Tepki
0
Değerli arkadaşlar, uzun zamandır CorelDraw X5'te 700 cm x 150 cm boyutlarına sahip büyük bir dosya üzerinde çalışıyorum. Bütün öğeler (dosyada 100'ün üzerinde öğe barındırmakta) RGB'den CMYK'ya çevrildi. Dosyanın çoğunluğu resim formatlarından oluştuğu için değişik dpi'lerde bulunmakta ve normalde ilk etapta 204 MB boyutunda olmakta. Ancak baskı için bütün resimleri 300 dpi olarak convert etmeye kalktığım zaman dosya 4 GB'e yakın olmakta. Corel'de dosyadaki resimleri baskı için convertledikten sonra kaydedip tekrar açmaya çalıştığımda hata veriyor ve dosyayı açmıyor. Bu durumda yedeğini aldığım dosyayı tekrar sil baştan her öğeyi convert ediyorum. Ancak bir türlü matbaa için PDF olarak hazırlayamıyorum. Matbaa AI yada PDF formatlarında dosyayı bekliyor. Araştırmadığım yer kalmadı ancak bir türlü çözüm bulamadım. Duvara yapıştırmak için tasarladığım aşağıdaki dosyayı baskıya hazır hale getirmek için PDF yada AI formatına nasıl hazır hale getirebilirim. Yada bu konuda başka ne tür çözümler üretilebilir. :confused:Acilen yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
@beyhan80

Öncelikle bu boyutta bir çalışma için 300 Dpi çok fazla. 96 Dpi da yeterli olacaktır. Hatta resimler kaliteli ise 72 Dpi da yeterli.
AI veya PDF olarak ise
PDF: File menusunden "Publish to PDF
AI : File/Save as/ Kayıt türü AI seçerek kaydedebilirsiniz.

Tepki
0
Erkan Bey İn dediği gibi 300 dpi çok fazla. Digital baskılar için 72 dpi rahatlıkla kurtarır.

beyhan80

Üye
Tepki
0
Eyvallah dostlar 300 dpi de öyle şartlanmışım ki diğer oranları hiç denemedim :) dediğiniz gibi bu ayarlar sanırım yetecek.. birde bu dosyada çok sayıda obje olduğu için her birini teker teker seçip ayrı ayrı işlem yapmak gerekiyor. Toplu seçince ise seçilenleri gruplayıp daha sonra ayrı ayrı değiştirmeyecek şekilde resim olarak convertliyor.. Corel de yada seçilen objeleri ayrı ayrı verilen değere göre convert yapacak ve seçilenleri gruplamadan gerekirse sonradan yine manual olarak değiştirmeyi sağlayacak bir makro var mı? Özetle bu işlemleri seçilen objelere teker teker yapan bir makro var mı?

Tepki
74
Sayın Beyhan80, merhaba,

Öncelikle, verdiğiniz ölçünün 7metre x 1,5m olduğundan eminsiniz değil mi?
Çünkü matbaada bastıracağınızdan sözediyorsunuz. Bu ölçüde baskı yapabilecek bir matbaa tabii ki olamaz. Yalnızca dijital baskıdan sözedilebilir.

Öte yandan, bu resim dahili bir duvara yapıştırılacak ise, çözünürlüğü fazla düşürmemelisiniz. Çünkü resime bakanlar, yakın planda kalabilirler. Oysa outdoor bir proje için düşük çözünürlükler düşünülebilir.

Bu kadar büyük bir proje, en verimli Corel Draw'da basılabilir. Ayrıca projenin tamamını tek bir bitmap haline getirerek dosya büyüklüğü düşürülebilir. Yazılar vektör olarak tutulabilir.

Tuncer ÖZKAN

beyhan80

Üye
Tepki
0
Değerli arkadaşım, hazırlanan dosya 7metre x 1,5m. olarak hazırlanmıştır. Dosyadaki baskı muşamba türü bir ürüne basılacak olup ofis içindeki duvara boydan boya yapıştırılacaktır. Matbaa derken genel anlamda bu baskı ürünlerinin basıldığı yeri kastetmiştim. Ancak bu konularda bilgili olmadığım için dijital mi yoksa başka tür mü tam olarak bilemiyorum. Dosyadaki objelerinin hepsinin farklı dpi değerleri olduğu için ve baskıda pixelleri göründüğü için mecuburen en az 100 dpi ve üzeri yapmak durumundayım. Ancak Corel programı AI yada PDF alırken hata veriyor. Hepsini convertleyip kaydettikten sonra kapatılan dosya ise tekrar açılmıyor. Bunları otomatik olarak yapacak bir Corel macrosu var mı ve Export etmek için yada baskıya hazır hale getirmek için ne yapılabilinir?

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
Dijital baskı olacaksa neden AI veya PDF de ısrar ediyorsunuz? JPEG olarak da dijital baskı alabilirsiniz. Çalışmayı 72 dpi olarak jpeg export ederseniz dijital baskı alabilirsiniz.

Yukarı Alt