Merve hanım,
Gönderdiğiniz taslak için "İnternet üzerinden online olarak çıkartılan bir dergiye hazırlamış olduğum kapak..." demişsiniz.
Öncelikle, basılacak bir dergi için tasarım yapmışsınız. Bana öyle görünüyor.
Oysa "internet için" dediğiniz anda, kriterler değişir. Yani bu dergiyi, internette yayınlanacak şekilde hazırlayacak iseniz, "ekran" kavramını gözönünde bulundurmalısınız. Tasarımınızı buna göre yapmalısınız. Hernekadar, tasarım tasarımdır deyip kestirip atmak kolaydır ama bence bu işi biraz olsun kuralına göre yapmak gerekir. İnternette yayınlanan dergilere bir gözatarsanız, ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Aslında, internet mecrasında, yayınların gazete, haftalık dergi, aylık dergi....gibi nitelemelerin dışında tanımlamalar yapılmaktadır. Çünkü, asıl yansımasını basılı mecradan almayan bir yayın için belirli bir periyod nitelenmez. Server'e istediğin anda ulaşarak haberleri, yazıları vs. güncellemek mümkündür. Bu durumda periyod kavramı havaya karışmaktadır.
Fakat, demin de söylediğim gibi, asıl yansımasını basılı bir kopyasından alan yayınlar için durum biraz değişebilir. Yani güncelleme yapmak için, basılı kopyanın periyodunu beklemek gerek(ebil)ir.
Bu şekilde tasarım yapmanın tek istisnası, PDF şeklindeki dergiler olabilir. Bunun da, internette pek çok örneği vardır.
Tabii ki, müşteri sizin uyarılarınıza rağmen ille de böyle istiyorsa, akan sular durur.
"Bir dergi kapağı" olarak eleştirebileceğim tek nokta şu olabilir. Kapakta ayrı ayrı iki konuyu görmekteyim. Her iki konu arasında doğrusal bir ilişki bulunmamakla birlikte, uzaktan kumanda, Türkistan'daki kent fotoğrafı ile içiçe geçmiş görünüyor.
Neden?
Bence bu iki konuyu mutlaka birbirinden ayırmak gerekir.
Öte yandan, uzaktan kumanda ile, sağ tarafta kutular içinde görülen tv programları arasında bağlantı ilk bakışta kurulamıyor. Kısacası, kapağın alt kısmına yerleştirdiğiniz ikinci konuyu yeniden çalışmalısınız. Üstelik, dergiye gündem olarak birinci sırayı, hangi konuya vermek gerekir? "Seyirci" isimli bir derginin birinci gündemi, (bence) sizin ikinci plana koyduğunuz, tv ile ilgili konu olmalıdır. Daha politik içeriği çağrıştıran bir isime sahip olsaydı (ki burada derginin ismi ile içeriği arasında ilişki kurma hakkım var), şu an sizin tasarımınızdaki konu hiyerarşisi yerinde olabilirdi. Oysa "Seyirci" ismi bana pek de politik bir çağrışım yapmıyor. Her ne kadar, "Observer", "New-York Tribune", vs. gibi yayınlar içinde sizin derginiz adına benzer isimler olsa bile Türkçede hemen böyle politik bir çağrışım yapmıyor.
Bence bunları yayıncı olan müşterinizle tartışmalısınız. Ona yön vermelisiniz.
Konuyu başka yerlere mi götürdüm acaba?
Yukarıda söylediklerim ile ilgili sizin de söyleyeceklerinizi bekliyorum.
Başarılar
Tuncer ÖZKAN