Dergi tasarımı için basit, teknik ipuçları istiyorum.

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Tepki
1.051
@Alp Yaprak

Tekrar etmekte fayda var;
"""" Rgb, bir baskı modeli değil, bir görüntüleme modelidir. """"
öncesinde bunun anlaşılması taraftarıyım, ve sonrasında dijitalde olsa, yarı dijitalde olsa baskı 4 kanaldan oluşur,
C M Y K ...
fark etmediğini savunduğunuz durumu fark edin artık, RİP'lerde CMYK mod dönüştürücüler vardır, PDF Creatorlerde CMYK modu vardır, Prepress'de CMYK modu vardır, baskının ana mantığıdır CMYK,
RGB çalışma zorunluluğu olan bir web arayüzünü CMYK çalıştığınızda oluşan durum ne ise, baskı içinde aynı şeyi söyleyebiliriz, baskı hazırlığı RGB olmaz, olamaz, umarım bunu anlaşılmıştır!
Renk ve Renk ayrımı bilginizin olmadığını ne yazık ki üzülerek bir daha tekrar etmek durumundayım,
çalışmanızı RGB modda verin bakalım CtCp'ye, elinize geçecek çalışmayı ben tasvir edeyim, kırmızılarınız soluk kahve, sarılarınızdan eser yok, hiç bir şey göründüğü gibi değil vb. vs. ...gelen iş çamur... tasarım sektörü bir darbe daha yedi,
sebep; -eee bizim Alp Yaprak isimli tasarlayanımız RGB yada CMYK fark etmez diye bir öngörüsü yüzünden...
Peki ne yapmak lazım;
öncesinde açılmış benzer konuları bu forumda yada internetteki diğer forumlarda,
bloglarda, tutorial sitelerinde, defterde, makalede, kitapta vs.vs. inceleyip...
Ne nedir? nasıldır? nasıl yapılır? referansları nelerdir? bunun belli bir kuralı varmıdır?
temel başlangıç noktası nedir? neler gerekir? nasıl bir yol izlenir? olmazsa olmazları nelerdir?
vb. vs. gibi ana dinamik kuralların araştırmasını yapabilirseniz, beni anlayacağınızın ummanın ötesine de geçebiliriz.
Ama hala daha ısrarla @Alp Yaprak diyecekseniz;
o zaman bu konu için mevlana haklı söylemiş olur;
" Ne kadar bilirsen bil; söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır."

Alp Yaprak

Üye
Tepki
6
Tamamen olayı çarpıtmışsınız. Konuyu uzatmaya gerek yok. Ben bu şekilde çalışarak hiç bir müşterimden ne bir şikayet ne de baskıda bir sorun yaşadım ki Antalyada sayılı reklam ajanslarının içerisinde, kendi bünyesinde makina parkuru olan bir işletmemiz var. İnternetten yazılanları yanlış anlayarak yorumlamamak gerek ben bizzat denedim söylediklerinizi hiç bir solukluğa vesaire rastlamadım ve baskıda da sıkıntı olmadı. Konuyu uzatmakta bir fayda görmüyorum ne siz benim anlattığımı anlamış değilsiniz nede ben.

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Tepki
1.051
Dedim ya;
bu konu için mevlana haklı söylemiş olur;
" Ne kadar bilirsen bil; söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır."

ZxxxE

Uzman Üye
Uzman Üye
Tepki
1.621
Kullandığım baskı makinesi hem CMYK hem de RGB baskı yapabilme özelliğine sahip. Dün teknik servis geldi bu konuyu O'na da sorduk verdiği cevap "makine RGB baskı yapsa da renklerde sorun yaşamamak için CMYK çalışmalısınız" Teknik servisin kendi sözleri belki bir fikir verir ...

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Tepki
1.051
@ZxxxE

Sayın Şeker, bahse konunun ana çıkış noktasına dönecek olursak;
@berna altin
üyemiz #berna altin, katalog noktasında öneri ve tavsiye almak istemiş,
- taşırmadan bahseden yok,
- terk payları konuşulmamış,
- cilt tipi + buna bağlı sırt payının esamesi okunmamış,
- kullanılacak olan image ve görseller 12. planda bile yer almıyor anlatımda,
- kağıt cinsi ve gramajlar noktasında + ne bir soru yada önerme yapılmıyor
- tipografi, konuya davet bile edilmemiş,
- vb.
- vs.
-.....
ama önermede RGB 'de çalışılabileceği öne sürülüyor bu birincil hata,
fikir sahibine açıklamalar yaptığım halde, yapılan RGB hatası devam ettiriliyor, benim takılı kaldığım yer bu nokta...
bilgi, deneyim, tecrübe yok ama orta da bir fikir var!

O zaman; #muratamam 'ın son 5 aydır gece-gündüz verdiği takdire şahan mücadelesiyle açtığı konular,
dikkat çekmeye çalıştığı noktalar, alıntı pasajlar, emekler vs. hiç mi görünmez? hiç mi merak edilmez?
hiç mi okunmaz!
..........
zaten yeterince sektörün kangren sarmış yanları var, birde bilgi kirliği sektöre apse olmasın !

Sayın Şeker,
alıntıyla başladığım sözlerim size değil, beni yanlış anlamayacağınızı biliyorum,
sadece bu ve buna benzeş konulardan aşırı derece de rahatsızlığım var,
yeri gelmişken dile getirmek istedim.
Saygılarımla...

ZxxxE

Uzman Üye
Uzman Üye
Tepki
1.621
@Murat Vardar

Bilgiler ve bilgilendirme için teşekkürler hocam, her an desteğinizi hissetmek güzel ...

b3krkdk

Üye
Tepki
91
@Alp Yaprak

Ben dijital matbaa da çalışıyorum fakat ben böyle bir şey duymadım. RGB renk formatında çalışılıp getirilen işlerinde hiçbirinin doğru düzgün renklerde çıktığını görmedim. Dijital matbaa yada baskı da sadece aradan reproculuk çıkarıldı mantık değişmedi. Renkler yine aynı şekilde %100'lik değerlere göre kuru yada yaş tonerlerden verilerek kağıda aktarılmakta...

Yoksa olay çok gelişte de biz mi duymadık...

b3krkdk

Üye
Tepki
91
@Alp Yaprak

@ZxxxE

Burada tartışılan konuya en yakın kişi olarak kendimi görüyorum ben. Dijital matbaa da çalışıyorum diye belirtmiştim bir önce ki mesajda. Bu matbaa da amatör yazarların kitaplarının baskısını da yapıyoruz. Kapak tasarımı için ayrıca bir ücret ödemek istemeyen amatör yazarların yaptıkları kitap kapaklarının baskısı da yapılıyor, doğal olarak. PhotoShop'ta RGB ile çalışılan çalışmaların baskı ile arasındaki farkı gören yazarımızın dili tutuluyor her zaman... Emin olun RGB ile çalışmanın herhangi bir getirisi yok hatta ve hatta sadece zararı olacaktır bizlere. Sayın ZxxxE'nin de belirttiği gibi...

----
@ZxxxE

Ben de renkli makinenin teknik servisi geldiği zaman konu ile ilgili bilgi alacağım kendisinden, burada konunun ilk üç yorumunu okuyup çıkan yada çıkmak zorunda kalan birisi yanlış bir bilgi ile ayrılsın istemem... Konuyu tamamıyla bir sonuca vardırmak lazım gibi görünüyor.

Çok önceden tartışılmış olmasına rağmen konunun sonuçlandırılması gerekli diye düşünüyorum, çünkü çok önemli bir konu...

Yukarı Alt