Dijital Makinayla Çekilen Fotoğrafı Ofset Baskıda Kullanmak (Resimli Anlatım)

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Tepki
75

Dijital makinalarda çektiğiniz fotoğrafların rezolasyonu 72-96 pixeldir. Makinenin performansına göre farklı pixel ölçülerinde çekimler değişebilir.

Yukarda 2048 x 1536 pixels bir örnek. Bu fotoğraf 96 pixels/inch rezolasyonda 54.19 cm x 40.64 cm. boyutlarında. Ofset baskı için fotoğraflar en az (250-300 arası) pixels/inch rezolasyonda olmalıdır. Normalde 300 civarında olması gerekir. Resolution'u büyüttüğümüz zaman, photoshop kendi hesabıyla "interpolasyon" pixel ekler. Bu da resmin bozulmasına sebeb olur.

Bozulma olmadan rezolasyonu değiştirmek için, önce "Resample Image" bölümündeki kutucuğu kaldırın. Sonra Resolution'u 300 yapın, pixel değişikliği olmadan (2048 x 1536 pixelsde bir değişiklik olmadı) bozulma söz konusu olmaz. Değişiklik olan kısım, cm. cinsinden boyutudur. Bu değişiklikle fotoğraf 17,34 x 13 cm. oldu, sağlıklı ofset baskı için fotoğrafı 17 cm. genişliğinde kullanmamız gerekir.

Resolution'u 300 yerine 270 pixels/inch yaparsak, genişlik 19.27 cm.'e büyüyecektir. Sonuç olarak 2048 pixel çekim yapan bir makina ile elde edilen fotoğraf, en çok 19.27 cm. genişliğinde ofset baskı için kullanılabilir.

Tepki
31
Yaşar bey Çok önemli bir konuya değinmişsiniz bu sorunu ara ara bende yaşıyorum kaliteli makinede bozuk sonuçlar alabiliyordum ve şimdi nedenini biliyorum

Teşekürler....

Yukarı Alt