@Sait SANCAK
Nod32 Control Center
Hızlı bir kurulumdan sonra, bilgisayara yüklenen Nod32, taramada da aynı hızı gösteriyor. Anında mesajlaşma programlarına benzeyen arabirimi küçük ve sevimli. Fakat alışkanlıktan programı hemen sağ tarafa koymayın! Çünkü menüler sağa doğru açılıyor. Pencereleri sağ tarafa alabiliyorsunuz fakat programı saatin yanına küçülttüğünüzde pencereler yeniden sağda açılıyor ve kaybedebiliyorsunuz.
Nod32 temelde üç bileşenden oluşmakta. System aktivitelerinin gözlendiği AMON, ofis belgelerinin gözlendiği DMON ve Internet uygulamalarının gözlendiği IMON. Her birinin kendi ayarlarının olması ve istediğinizi kapatabilmeniz güzel bir özellikleri arasında. Ayrıca düşük sistem gereksinimi ve tarama sırasında ki performansı da dikkate değer.
Neredeyse bütün özellikleri kişileştirilebilen Nod32 kullanıcılara parola korumalı ayar yapabilme imkanı tanıyarak, program ayarlarına kullanıcı dışındaki kimselerin ulaşmasını engelleyebiliyor. Çok az antivirüs programında bulunan, uyarıları e-posta ve ağ üzerinden başka bilgisayara mesaj olarak gönderebilme özelliğine de sahip. Fakat zamanlandırılmış görevler ve raporlama özellikleri biraz basit kalmış.
Internet üzerinden virüs bulaşmasına karşı etkin olarak yapılandırılmış IMON, gelen e-postaları işaretleme, Web sayfalarını tarama, indirilen dosyaları tarama gibi özelliklerle göz dolduruyor. Sıklıkla çıkan güncellemeleri ister başka bir medyadan isterseniz de Internet’ten indirip yükleyebiliyorsunuz
Eksiler: Yönetmesi zor arabirim, basit zamanlandırılmış görevler ve raporlama.
@Erkin KARATAŞ
Norton Antivirus 2005
Antivirüs programı denilince ilk akla gelenlerin başında Symantec’in Norton Antivirus ürünü geliyor. Norton Antivirus her yıl başarısını pekiştirecek bir ürünle raflardaki yerini alırken, antivirüs sektörünün ilklerine de imza atıyor. Ülkemizde birçok kullanıcısı bulunan Norton’un en büyük dezavantajı sistem kaynaklarını fazlasıyla kullanması. Kurulumu bile çok uzun süren, düşük konfigürasyonlu bilgisayarlarda çalışmayı çok güçleştiriyor. Çok sade ve basit bir arabirime sahip ürün, sınırlı kişileştirilebilir ayar sunuyor.
Norton solucanlara, truva atlarına, ActiveX kontrollerine, Java uygulamalarına, zararlı ofis belge makrolarına, e-posta virüslerine karşı bilgisayarınızı başarıyla koruyor. Yayınlanan virüs güncellemeleri Internet’ten çok hızlı indiriyor. Özel bir tarama alanı oluşturabiliyor, zamanlanmış görevler ekleyebiliyorsunuz.
Internet ile bütünleşmesi çoğu ürün gibi çok başarılı olan Norton Antivirus 2005, gelen ve giden e-postaları ilk önce kendi üzerinde tarıyor daha sonra, e-posta istemcisine iletiyor. Bu sayede de, virüsün gelen kutusuna düşmesi engelleniyor. Anında mesajlaşma programlarına da destek verebiliyor. Bloodhound teknolojisiyle, yeni ve tanımlanmayan virüslere karşı koruma sağlayabiliyor. Internet solucan koruması, Internet’te dolaşan solucanları bilgisayarınıza girmeden engelliyor. Bu özelliklerine ek olarak, bilgisayarı açabilen CD’si bilgisayarın başlangıç sektöründe oluşan sorunlara karşı çözüm sunuyor.
Artılar: Ödüllü tarama motoru, hızlı güncelleme sistemi.
Eksiler: Basit arabirim, az özellik, yüksek sistem kaynağı ihtiyacı.
Avast
Avast'ın Türkçe olması dışında öyle çok büyük bir avantajı yok.Ancak şunu söylemek gerekirki Avast tek başına tam bir güvenlik sağlamada eksik kalır kanaatindeyim. Bilinmeyen zararlılara karşı etkisiz, kişisel denemelerime göre diğer bazı çalışan uygulamalarla uyumsuzluk gösteriyor.
Ücretsiz alternatifler arasında Türkiye'de Türkçe dil desteğiyle oldukça popülerlik kazanmış bir yazılım ancak gene de ücretsiz diğer Anti-virus yazılımları arasında avastan daha tercih edilebilir olanlar var. AVG, Antivir ve ya son zamanlarda yıldızı parlayan açık kaynaklı tek Antivirus olan Clamwin.
Tabiiki sonuçta hiçbir ücretsiz yazılım, ücretli olanların yerini tutmuyor.
Avast bana bir antivirüs yazılımından çok küçük bir oyun gibi geliyor.Türkçe olması,uzun süre ücretsiz kullnma ve 2-3 skin den başka hiçbir işe taradığını düşünmüyorum.Uzun süre avast kullandım.Avast tan sonra antivir yüklediğimde,o bile birsürü birşey bulmuştu.Av yazılımları içinde en zayıfı diyebilirim.Norton uda pek sevmem ama en azından avast kadar etkisiz değil.
Çoğu kişide sistemi yormadığı için tercih ediyorum der.Onlarada nod32 yi tavsiye ederim.Canavar gibi program bence.
Açıkcası şu saatten sonra kolay kolay avast yükleyeceğimi sanmıyorum.avast kullanıcılarına tek söyleceğim mcafee,kaspersky vb.programları yükleyim scan yapmalarıdır.
@Samet Abi
Kaspersky
Kasperksky"de iStream ve iChecker metodları vardır.Kaspersky bu metodlarla her dosyayı açtığınızda dosyaların arkasına ortalama "63 Byte" uzunluğunda KAVICHS olarak geçen bir ADS stream ekler.Bu kaspersky"ın daha sonraki dosya taramalarını daha hızlı yapması için firma tarafından düşünülmüştür.
Ama aslında pratikte pek işe yaramaz.Çünkü programın her güncellemesi ile bu ADS"lerin güncelliği kalmaz,program ADS"leri tekrar güncellemek için yeniden ilave eder.Sürekli güncellemeler nedeniyle varolan ADS stream"lerin geçerliliği kalmaz ve Kaspersky hep bunları güncellemek ile uğraşır.Bu işlemde disk üzerinde ciddi bir perfomans kaybına neden olur.Çünkü disk sürekli yazma modundadır.Sürekli güncel ADS stream yazma işi yaptığından disk performansı düşer.
ADS stream"ler her dosyaya ortalama "63 Byte" bir ekleme yaptığı için disk ciddi bir şekilde "fragmente" olmaktadır(parçalanmaktadır).Bu da dolayısıyla disk erişim performansını ciddi bir şekilde düşürmektedir.
KAVICHS olarak ifade edilen ADS stream"leri normal XP dosya sisteminde görülmez.Bunun için özel bazı programlar kullanılır.Ayrıca iStream ve iChecker özelliğini kapattığınızda dosyaların sonuna eklenen KAVICHS"leri silmek için kullanacağınız yazılım,dosyalarınızın bazılarına kullanılamayacak şekilde zarar vermektedir.Bu KAVICHS"leri silen yazılımda yine kaspersky"a aittir.Dolayısıyla kullanıcılar Kasperksky"a mahkum ediliyor.Ya bazı dosyalarınızdan olacaksınız, ya da Kaspersky kullanmaya devam edeceksiniz.
Kaspersky"ın ADS stream"leri "system restore" için de bir risktir.Bu ADS stream"ler nedeniyle, bilgisayarlarını "system restore" ile bir evvelki hallerine döndürmek isteyipte döndüremeyen biçok kişi vardır,ama nedennin bu olduğunu bilmezler.
Kaspersky ADS stream"leri bazı anti-trojan yazılımları tarafında zararlı kod olarak algılanır,ve bu nedenle kaspersky ile bu tip anti-trojan yazılımları birlikte çalışmamaktadır.
Kaspersky"nin zip(sıkıştırılmış dosyalar) dosyalarını sorunsuz olarak taradığı iddia
edilse de,bazı zipli dosyalar için şifre sorar,halbuki diğer antivirüs yazılımları şifre istemeden bu taramayı yapabiliyor.Aslında bu arşiv dosyaları şifreli de değildir,Bunlar bazı oyun/programların setup"larının kurarken kullandıkları data arşivleridir.
Kaspersky çekirdeği yapılan testlerde Intel işlemcili sistemlerde AMD işlemcili
sistemlere nazaran çok daha hızlı çalıştığı görülmüştür.Bu kaspersky"nin Intel işlemcili sistemler için geliştirildiğini veya Intel işlemci kodlarına göre ayarlandığını göstermektedir.
Kaspersky virüs tesbit etme oranı en yüksek olan programlardan biridir.Ama "false positive" olarak bilinen ve türkçeye "yanlış alarm" olarak çevirebileceğimiz kısımda da yine yanlış tesbit oranı en yüksek olan yazılımdır.Yani aslında zararsız birçok kod Kaspersky tarafından zararlı gibi algılanabilir ve kullanıcılar daha önce kullandıkları antivirüs programlarını aslında hiçbir zararı olmayan bu kodları görmediği için suçlarlar.
Kaspersky antivirüs database"inin üstünlüğünü kullanır,yani bilinen zararlılara karşı etkiliyken aslında bilinmeyen yeni tür zararlılara karşı çokta etkili değildir.Bir senelik bir süre içinde geçmişe dönülerek yapılan proaktif testlerde aslında Kasperksy"nin proaktif anlamda çok yüksek bir başarısı olmadığı sıradan bir antivirüs yazılımı ayarında güvenlik sağladığı görülür.Kasperksky"nin güvenliği sürekli ve çok sık yapılan güncellemeler ile artmaktadır.Heuristic çekirdeği ise yeni versiyonlarında tamamen değiştirilmiştir.(Örn. Kaspersky internet security 2006)
Kaspersky yavaştır,doğru.McAfee nin 1 saatte yaptigi taramayi KAV 3-4 saatte yapar.
Kaspersk"yi kaldırıpta yerine McAfee kurmayı deneyenler,çoğu kişinin başına geldigi gibi SASERWorm tarzı ancak cok daha yapışkan bir service blaster "NTAUTHORITY error, System will now shutdown...." tarzı bir olayla karşılaşabilir.Bunun sebebi Kaspersky"nin kullanıcılara bıraktığı services.exe dosyasının içine saklanan küçük wormdur.Bu wormu yalnızca yine KAV temizler.Kurduğunuz McAfee"yi hemen kaldrıp sadece yine Kaspersky"yi yükleyerek sisteminize geri dönersiniz.
Zonealarm ve Kaspersky"yi beraber çalıştırınca sistem kilitlenebilir.Kaspersky"nin
"protection against network attacks" seçeneğini kapatınca beraber çalışmaya başlarlar.Ayrıca Zonealarm-Kaspersky ikilisi pc"yi kasar ve Kaspersky update yapmaya başlayınca da Zonealarm sapıtıp internet bağlantısını koparabilir.