Fotoğraf Çekimi İpucuları

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
BEBEK FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Siz daha farkına varmadan bir de bakmışsınız bebeğiniz büyümüş okula başlıyor. Fotoğraf çekmeyi bir yaşam alışkanlığına dönüştürün, böylece bu tür güzel anları yakalayabilin. Dostlarınız ve akrabalarınızla paylaşmak isteyeceğiniz; yıllarca bir hazine gibi saklayacağınız fotoğraflar çekmenize yardımcı olabiliriz.

Sık sık fotoğraf çekin
Bebeğinizin gelişimini adım adım takip edin - ilk gülümsemesini, ilk banyosunu, ilk dişini, ilk adımını. Bebekler inanılmayacak kadar çabuk değişir; geçmişe karışıp gitmeden bebeğinizin her anını yakalamaya çalışın. Bebeğinizin yaşamından bir günü fotoğraflayın. Sabah uyandığında gerinmesinden, akşam uyku vakti esnemesine kadar, çocuğunuzun tam bir gününü izleyin. Sonraki yıllarda keyifle anacağınız bir dizi fotoğrafınız olacak.

Duyguları yakalayın
Bir sırıtma, bir esneme, bir ağlama - yalnızca güzel gülücükleri değil tüm duyguları yakalayın. Bebekler rahat ve özgürdür. Fotoğraflarınızda bunu yansıtın. Yaklaşın vizörünüzü çekeceğiniz objeyle doldurun; çok daha etkileyici fotoğraflar yaratın. Önemli olanı vurgulayıp kalanı dışlamak için yaklaşın ya da fotoğraf makinenizin zoom'unu kullanın. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesini öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakın.

Farklı açılar deneyin
Fotoğraf çekmeye bebeğinizin göz seviyesinden başlayın. Bebeğin birisinin omzunda düzgün durmasını sağlayın. Birkaç afacanı koltuğa sıralaya da bilirsiniz. Ardından, farklı bir şey deneyin - örneğin (sağlam!) bir sandalye üzerine çıkın ve yatağındaki bebeğin fotoğrafını çekin.

Fotoğrafa diğer insanları da katın
Bebekle birlikte diğer insanları çekin - Abla kardeşini beslerken, Büyükbaba bebek torunuyla dans ederken. İki bebeği birbiriyle tanıştırın; o an aralarında oluşan bağı gözlerinde yakalayın.

Sade bir arka plan kullanın
Tıka basa doldurulmamış bir arka plan dikkati fotoğrafı çekilen obje üzerinde toplar ve daha güzel sonuç verir. Fotoğrafını çektiğiniz objeyi sade ve dikkat çekmeyen bir arka plan üzerine yerleştirin. Bazen kendinizi (ve fotoğraf makinenizi) hafif sağa sola hareket ettirerek görüntüdeki gereksiz fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.

Doğal ışık kullanın
Bulutlu, kapalı günlerin insan fotoğrafı için en iyi ışığı sağladığını öğrenmek size şaşırtıcı gelebilir. Parlak güneş gözlerin kısılmasına yol açar ve yüzde keskin gölgeler oluşturur. Kapalı günlerde ışık yumuşaktır ve yüzleri daha çekici gösterir. Kapalı mekanlarda, flaşı kapatıp pencereden gelen ışığı kullanarak fotoğrafını çektiğiniz objeye yumuşak, neredeyse ışıldayan bir görünüm kazandırabilirsiniz. Fotoğraflarınızı tebrik kartlarına dönüştürün. Doğum haberi vermeden ilk emekleme anısına kadar, keyifli fotoğraflarınızdan aileniz ve dostlarınızla paylaşacağınız tebrik kartları yaratın.

DOĞUM GÜNÜ FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

İster bebeğinizin ilk, çocuğunuzun altıncı, isterse anneannenizin doksanıncı yaşı olsun, şimdi vereceğimiz ipuçları doğum günü fotoğraflarınızı çok özel hale getirecek.

Duyguyu yakalayın
Unutulmaz fotoğraflar yaratan gülümsemeleri, göz yaşlarını, sürprizleri ve kucaklaşmaları yakalayın. Fotoğraf makineniz her an elinizin altında bulunsun; böylece anlık ifadeleri yakalayabilirsiniz.

Mumların parlayan ışığını gösterin
Yanan mum ışığını çekebilmek için, flaşınızı kapatın. Fotoğrafın bulanık olmaması için makinenizi bir tırabzan, sandalye arkası, masa üzerine koyarak ya da bir kapı çerçevesine dayayarak hareketsiz kalmasını sağlayın. Masa üstü tipinde ucuz bir üçayak kullanın.

Yaklaşın
Vizörünüzü çekeceğiniz objeyle doldurun; çok daha etkileyici fotoğraflar yaratın. Önemli olanı vurgulayıp, kalanı dışlamak için yaklaşın ya da fotoğraf makinenizin zoom'unu kullanın. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesini öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakın.

Kırmızı gözden kaçının
Fotoğraf düzenleyen yazılımlar yardımıyla kırmızı gözden kurtulmak artık çok kolay. Hepsi güzel de, kırmızı göz oluşmasını neden en baştan engellemeyelim? Fotoğrafını çektiğiniz kişiye doğrudan objektife değil omzunuza bakmasını söyleyin. Odadaki tüm ışıkları yakmak da yardımcı olabilir. Makinenizin "kırmızı göz azaltma" fonksiyonu varsa bunu kullanın.

Flaş etki mesafesi içinde kalın
Dijital fotoğraf makinelerinin tipik flaş mesafesi 1.8 - 3 metre arasında, video kameralarının ise 4.5 metreye kadardır. Flaş mesafesinin dışında kalan nesneler ya çok karanlık ya da çok aydınlık çıkar. Makinenizin kullanım kılavuzunu inceleyin ve fotoğrafını çekeceğiniz nesnenin flaş mesafesinde olduğundan emin olun.

Yedek pil, film ve fotoğraf kartı almayı unutmayın
Makineniz umulmadık bir anda çalışmazsa üzülmez misiniz? Ya önemli bir anda filminiz biter veya fotoğraf kartınız dolarsa. Bir gece öncesinden fotoğraf makinenizin pilini kontrol edin, her şeyin çalıştığından emin olmak için bir iki poz fotoğraf çekin. Yedek pil, film ya da fotoğraf kartlarını yanınıza almak üzere hazırlayın.

Fotoğrafın kusursuz olması için görüntü ekranını kullanın
Çoğu dijital fotoğraf makinesiyle, fotoğraf çektikten sonra görüntü ekranını kullanarak çekilen fotoğrafın güzel olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Çoğu makine çekilen fotoğrafın ekranda büyütülmesine olanak tanır, böylece gözü kapalı ya da yüzünde tuhaf ifadeli bir çekim olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bir kez daha çekmeniz gerekiyorsa bunu hemen anlarsınız.

ÇOCUK FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Çocuklar hep tırmanır, yeni şeyler inşa eder, keşfeder ve dener. Fotoğraflarını yalnızca tatil ve doğum günlerinde çekmeyin. Fotoğraf çekmeyi günlük yaşamınızın bir parçası haline getirin.

Fotoğraf çekme geleneği başlatın
Ailenizin, dostlarınızın, çocuğunuzun ne kadar değiştiğini görebilmeleri için düzenli olarak fotoğraf çekin. Her yıl okula başladığı ilk gün çocuğunuzun fotoğrafını çekin. Çocuğunuzu bir ağacın yanında düzenli olarak fotoğraflayarak hem onun hem ağacın büyümesine tanıklık edin. Her Babalar Gününde, dedenin çevresine torunları yerleştirin.

Sabırlı olun
En kusursuz fotoğrafı hemen çekebileceğinizi düşünmeyin. Oturup en uygun anı bekleyin ve o an geldiğinde hemen fotoğraflayın.

Fotoğrafları göz seviyesinden çekin
Gerçek yaşamda olduğu gibi, fotoğraf çekerken kişinin gözünün içine bakmak arada bir bağ oluşturur. Bu durumda, yere oturup çocuğunuzun perspektifinden birkaç fotoğraf çekmeyi deneyin. Bu yolla ifadeler daha doğal, flaşla çektiğiniz fotoğrafların ışık dağılımı baştan aşağı daha dengeli ve arka plan da muhtemelen daha güzel görünecektir. Bu teknik ev hayvanlarında da işe yarar.

Habersiz fotoğraflar çekin
Fotoğrafını çektiğiniz kişiye objektife bakmasını söyleme dürtünüze yenik düşmeyin. Çeşitlilik önemlidir. Onların çalışırken, oynarken, bir yere yaslanmış sohbet ederken ya da dinlenirken habersiz fotoğraflarını çekin.

Arkadaşların fotoğrafa katın
Bazı fotoğraflara çocuğunuzun arkadaşlarını katmayı unutmayın. Gelecek yıllarda bu fotoğraflar onlara mutlu zamanları ve güçlü bağları hatırlatacaktır. "Bak! Bu fotoğraf Funda kendi saçını kesmeye kalkıştığında çekildi!" "Sahi Ahmet şimdi ne yapıyor?" "Kim bilir neye gülüyorduk."

Yaklaşın
Vizörünüzü çekeceğiniz objeyle doldurun; çok daha etkileyici fotoğraflar yaratın. Önemli olanı vurgulayıp kalanı dışlamak için yaklaşın ya da fotoğraf makinenizin zoom'unu kullanın. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesini öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakın.

Odağı kilitleyin
Çoğu otomatik odaklı fotoğraf makinesi vizörün ortasındaki nesneye odaklanacağından, birçok kişinin olduğu fotoğraflar bulanık çıkabilir. İki kişinin fotoğrafını çekerken tam bir düş kırıklı yaşayabilirsiniz - arkadaki ağaç tam ortada olacağından çektiğiniz insanlar bulanık çıkabilir. Bundan kaçınmak için odağı çekeceğiniz nesne üzerinde kilitleyin. Bunu çoğunlukla çekeceğiniz nesneyi vizörünüzün tam ortasına getirip deklanşörü yarım basarak yaparsınız. Çektiğiniz nesneyi fotoğraf karesinin istediğiniz yerine getirene kadar deklanşörü yarı basılı tutmaya devam edin. İstediğinizi elde ettiğinizde, deklanşöre tam olarak basın.

Bırakın çocuklar kendi dünyalarını kaydetsinler
Bir çocuğun gözünden bakıldığında tümüyle yeni bir dünyadır bu. Tek kullanımlık makineler veya dijital fotoğraf makineleri çocukların birbirlerinin fotoğrafını çekmelerini ve onlar için önemli anları yakalamalarını kolaylaştırır. Sonuçların sizi şaşırtmasına hazır olun!

İNSAN FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Sevdiğimiz insanların fotoğraflarına bakmak bizi duygulandırır. Yıllarca sonra da bu duygularla ödüllendirilmek istiyorsanız fotoğraf makinenizi hazır tutun.

Poz verdirmek için çok uğraşmayın
Amaç bu kişiyi rahatlatmak ve doğal bir poz vermesini sağlamaktır. Bu kişinin en sevdiği yerde veya en azından rahat bir yerde çekmeye çalışın. Anlamlı aksesuarlar, örneğin bir kupa, bir müzik aleti hatta bir balık bile fotoğrafın anlamını güçlendirebilir.

Yaklaşın
Vizörünüzü çekeceğiniz objeyle doldurun; çok daha etkileyici fotoğraflar yaratın. Önemli olanı vurgulayıp kalanı dışlamak için yaklaşın ya da fotoğraf makinenizin zoom'unu kullanın. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesini öğrenmek için kullanım kılavuzuna bakın.

Habersiz fotoğraflar çekin
Fotoğrafını çektiğiniz kişiye objektife bakmasını söyleme dürtünüze yenik düşmeyin. Çeşitlilik önemlidir. Onların çalışırken, oynarken, bir yere yaslanmış sohbet ederken ya da dinlenirken habersiz fotoğraflarını çekin.

Doğal ışık kullanın
Bulutlu, kapalı günlerin insan fotoğrafı için en iyi ışığı sağladığını öğrenmek size şaşırtıcı gelebilir. Parlak güneş gözlerin kısılmasına yol açar ve yüzde keskin gölgeler oluşturur. Kapalı günlerde ışık yumuşaktır ve yüzleri daha çekici gösterir. Kapalı mekanlarda, flaşı kapatıp pencereden gelen ışığı kullanarak fotoğrafını çektiğiniz objeye yumuşak, neredeyse ışıldayan bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Keskin gölgelerden kaçının
Bulutlu bir gün ya da loş bir ortamın hafif ışığını kullanarak keskin gölgelerden kaçının. Güneşli günlerde, fotoğraf makinenizin birden fazla flaş modu varsa, sürekli flaşı seçin. Bu, parlak gün ışığında bile flaşın patlamasını sağlar. Bu, yakındaki nesneler üzerine düşmüş gölgeleri doldurarak doğrudan güneş ışığında daha keyifli portreler oluşturur. Fotoğraf makinenizin kılavuzuna bakın.

Otomatik zamanlayıcıyı kullanın
Bazı fotoğraflara kendinizi de katmayı unutmayın. Makineyi düz bir yere veya bir üçayak üzerine yerleştirin. Vizörden hangi görüntüyü almak istediğinizi kontrol edin; otomatik zamanlayıcıyı çalıştırıp deklanşöre basarak fotoğraftaki yerinizi alın. Otomatik zamanlayıcıyla ilgili ayrıntılı bilgi için makinenizin kullanım kılavuzuna bakın.

HAYVAN FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Köpek, kedi, hatta kertenkele severler, hayvanların fotoğraflarla yakalayabileceğiniz kendilerine özgü bir karaktere sahip olduklarını bilir.

Sabırlı olun Fotoğraf çekme işleminiz kısa, sesiniz sakin olsun. Onlar için yeni bir etkinlik olan fotoğraf çekme işine dikkatlerini çekmek yerine, doğal hallerinde fotoğraflarını çekin.

Dikkat çekmek için ek aksesuarlar kullanın
Ev hayvanınız poz vermeye istekli değilse, dikkatini çekmek için çiçek, oyuncak hatta bir parça yiyecek kullanın.

Fotoğrafları göz seviyesinden çekin
Göz göze temas insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da bir bağ oluşturur. Bu durumda, sıcak ve samimi fotoğraflar çekebilmek için hayvanınızın seviyesine eğilin.

Hayvanı hareket halinde fotoğraflayın
Hayvanlar koşup oynamaya bayılır, bu sevinçlerini göstermek için onları hareket halinde fotoğraflayın. Hareketli resim çekebilmek için yüksek hızlı (400 ASA) film kullanın. Hareketin hangi noktada gerçekleşeceğini planlayarak o noktaya odaklanın.

Çok sayıda fotoğraf çekin
En doğru anı yakalayabilme şansınızı artırmak için çok sayıda fotoğraf çekin. Profesyoneller bile çok sayıda fotoğraf çeker ve o tek kareyi yakalayabilmek için rulolarca film harcamaktan asla kaçınmazlar.


kaynak: grafmen.net
 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
LOŞ IŞIKTA FOTOĞRAF ÇEKİMİ

Birçok insan için loş ışık, fotoğraf çekmeyi zorlaştırır. Ancak bu enteresan fotoğraflar çekmek için aynı zamanda bir fırsattır. Yani piknik sırasında bulutlar kümelendiğinde ya da sahnenin perdesi açıldığında parlak fotoğraflar çekmeye hazır olun.

Makineyi kıpırdatmadan tutmak için özel çaba harcayın
Fotoğrafın bulanık olmaması için makinenizi bir trabzan, sandalye arkası veya masa üzerine koyarak ya da bir sütun veya ağaca yaslayarak hareket etmesini engelleyin. Bu, makinenin hareket etmesini dolayısıyla fotoğrafın bulanık çıkmasını engeller. Küçük veya büyük boy bir üçayak da kullanabilirsiniz.

Hareketin yavaşlamasını bekleyin
Obje hareket halindeyse, fotoğraf çekmeden önce yavaşlamasını veya durmasını bekleyin. Flaşınızı kapatın. Dışarıda loş ışık altındayken daha etkin bir ışıklandırma istiyorsanız ve nesneniz flaş etki mesafesi içinde değilse (3 metreden daha uzak), flaşınızı kapatıp fotoğrafı varolan ışıkta çekin. Fotoğraf makinenizin hareket etmemesine azami özen gösterin ya da üçayak kullanın; filmli fotoğraf makineniz varsa, yüksek hızlı film kullanmayı unutmayın.

Loş ışığa uygun film kullanın
Loş ışığa uygun film (aynı zamanda hızlı ya da yüksek hızlı film olarak bilinir) ışığa son derece duyarlıdır, böylece çok hafif ışıkta iyi fotoğraflar çekebilirsiniz.

Flaş etki mesafesi içinde kalın
Dijital fotoğraf makinelerinin tipik flaş mesafesi 1,8 - 3 metre arasında, video kameralarının ise 4.5 metreye kadardır. Flaş mesafesinin dışında kalan nesneler ya çok karanlık ya da çok aydınlık çıkar. Makinenizin kullanım kılavuzunu inceleyin ve fotoğrafını çekeceğiniz objenin flaş mesafesinde olduğundan emin olun. Deklanşöre yumuşak bir şekilde basın. Bulanık fotoğraflardan kaçınmak için deklanşöre sert basıp makineyi sallamayın.

HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Düşük hızlı bir film kullanın
Düşük hızlı film obtüratörü daha uzun süre açık tutar, böylece gökyüzüne yayılan havai fişek kıvılcımlarının tam fotoğrafını daha kolay yakalayabilirsiniz.

İyi bir pozisyon bulun
Ağaç dallarıyla havai fişekler pek uyum sağlamaz, onun için kendinize iyi bir yer bulun. Pek sağa sola hareket edemeyeceğinizden, bina ya da insanların görüşünüzü kapatmayacağı bir yer bulun.

Makineyi kıpırdatmadan tutmak için özel çaba harcayın
Çok sayıda fotoğraf çekin
Havai fişek patlamasının ne kadar süreceğini kestirmek zordur. Elbette, bu patlamayı en genişlediği anda yakalamak istersiniz. Öyleyse sıkça deklanşöre basmayı unutmayın ki, eve saklayabileceğiniz fotoğraflarla dönebilesiniz.

Farklı pozlama modları deneyin
Fotoğraf makinenizin farklı ya da gelişmiş pozlama modları varsa, kullanın. Manzara modunda çekebilmek için makineniz üzerinde bir dağ simgesi olup olmadığına bakın. Diyafram modundayken ("A" Modu) 11 ya da 16'yı seçip makineyi oynatmayın. Obtüratör modundayken en düşük obtüratör hızını seçin. Manuel pozlandırma ile de, birkaç patlamayı alabilmek için deklanşörü 2 - 5 saniye arası bir süre basılı tutun; makinenizi sabit tutmaya ya da bir üçayak kullanmaya özen gösterin.

ÇİÇEK FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

İster vazonuzda ister bahçenizde, baş döndürücü renkleri ve şaşırtıcı şekilleriyle çiçekler çekici ve büyüleyicidir. Çiçek fotoğraflarınızın da aynı oranda çekici ve büyüleyici olması için işte size birkaç ipucu.

Sade bir arka plan kullanın
Sade ve çektiğiniz nesnenin önüne geçmeyecek bir arka plan seçin. Çiçeğin arkasına siyah veya hoş renkli bir karton da yerleştirebilirsiniz.

Yaklaşın
Fotoğraf makinenizin yakın (makro) çekim modu varsa kullanın, kullanım kılavuzunda önerilen uzaklığa kadar yaklaşın. Dijital bir fotoğraf makinesi kullanıyorsanız, görüntüleme ekranını (LCD ekran) kullanarak fotoğrafı düzenleyin. Çiçek fotoğrafı tutkunları için yakın çekim mercekleri zorunlu aksesuarlardır.

Farklı açılardan çekim yapın
Vizörünüzü farklı seviyelerde kullanın. Papatyalardan çekici bir rüzgar gülü elde etmek için yukarıdan çekim yapın; lale ya da nergis fotoğrafı çekerken ise aynı seviyeye inmek için diz çökün.

Işıklandırma kullanırken yaratıcı olun
Çiçeklerin üzerine düşen ışığı inceleyin Bazı çiçeklerde arka plan ışıklandırması ilginç bir parlaklık verir. Kapalı hava ışıklandırması gizli renkleri ortaya çıkarır.

Rüzgarı kontrol edin
Rüzgar laleleri sağa sola sallıyor mu? Laleleri kapalı bir mekana alın ve kolayca fotoğraflayabileceğiniz hareketsiz ve çekici bir ortam yaratın. Laleyi bir vazoya koyup pencere kenarına yerleştirin. Bir parça karton kullanarak rüzgarı engelleyebilirsiniz.

Fotoğraf makinenizin açısını karton fotoğrafta çıkmayacak şekilde ayarlayın
İsterseniz, renkli bir karton seçip, hem rüzgar engelleyici hem de arka plan olarak kullanın.

BAHÇE FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Bahçenin genel tasarımını yansıtın. Büyük ya da küçük, her bahçenin kendi tasarımı vardır. Bahçenin genel tasarımını ortaya çıkarmak için oldukça geride ve olabiliyorsa yüksek bir yerde (ikinci kat penceresi ya da bir tepe üzerinde) durun.

Çiçek diktiğinizi belgeleyin
Çiçekler çabucak gelişip solduklarından, sonradan neyin nerede olduğunu ya da dikmek için ne kadar alan gerektiğini unutmak çok kolaydır. Bir sonraki yıl dikeceğiniz çiçekleri planlamak için fotoğraf makinenizi kullanın.

Öncesi ve sonrasını gösteren fotoğraflar çekin
Diyet yapanların "önce - sonra" fotoğrafları inanılmaz görünüyorsa sizin bahçeniz niye öyle görünmesin? Her yeni proje ya da çok sayıda çiçek dikimi için, dikmeden önce bir fotoğraf çekin, haftalar, aylar hatta yıllar sonra bir de sonrasının fotoğrafını çekin. Bu fotoğrafları bahçe albümünüze ekleyin.
Tüm çekimlerinize ilginçlik ve derinlik katın
Büyük bir bahçeyi gösteren genel çekimlerinizi canlandırmak ve fotoğraflarınıza derinlik kazandırmak için, ön plana gül demeti, parlak renkte çiçekler veya kuş banyosu gibi bazı eşyalar koyun. Yakında olan obje üzerinde odağı kilitlemeyi düşünün.

Temel ilgi noktasını merkezden dışarı kaydırın
Temel ilgi noktasının fotoğraf karesinin tam ortasında olmaması, fotoğrafı daha ilginç hale getirir. Ağaç tepelerini ya da çiçek yatağındaki en uzun boylu çiçekleri vizörünüzün üst kenarından vizör boyunun üçte biri kadar aşağı yerleştirin; yıldız çiçeği, çiçek açmış çalılıklar ya da heykel fotoğraflıyorsanız, sağ veya soldan vizör eninin üçte biri kadar içeri yerleştirin. Gerçekten size hitap eden bir kompozisyon yaratana kadar denemeler yapın. Fotoğrafını çektiğiniz nesnenin iyi odaklanması için odağı kilitleyin.

Mevsimleri kaydedin
Çoğu bahçe geçen aylar süresince büyük değişim gösterir. İyi bir görüş açısı ve bir kompozisyon seçin. Sonra da her ay aynı noktadan bir fotoğraf çekerek bahçenizin yıl boyu yaşadığı değişiklikleri gösterin. Bahçenizin bir tarihçesi olsun istiyorsanız birkaç yıl çekmeye devam edin.

Temalarda gezinin
Kişisel bahçe ve genele açık parkların temalı bölümleri vardır. Bir sarı çiçek ve yaprak korosu, bir çocuk köşesi, bir küçük şelale ya da tarihi bir bölüm. İlk kez ziyaret ettiğiniz bir bahçeye, çözülmesi gereken bir bilmece gibi bakın ve fotoğraflarla bu temaları çözün.
Bahçe albümü oluşturun
Bahçeyle uğraşmak en sevdiğiniz boş zaman etkinliği ise, bir albümü hak ediyor demektir. Yeni düzenlemeler, en sevdiğiniz çiçekler, mevsimler ve karın yağdığı o Mart ayının fotoğraflarını ekleyin. Bu albüm yıllar sonra zengin anıları çağrıştıracak ve yaratıcı fikirlere ilham olacaktır.

MANZARA FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Fotoğrafa güçlü bir ilgi noktası koyun. Gözler fotoğrafta bir şeylere takılma eğilimindedir, öyleyse siz de renkli bir çiçek demeti, gökyüzünde bir bulut, bir dağ, bir ağaç, bir sandal gibi ilginç bir nesneyi fotoğrafa dahil edin.

Ön plana ilginç bir obje yerleştirin
Bir dal, bir kaya, bir çit; fotoğrafınıza derinlik katmak için ön plana ilginç bir obje yerleştirin.

Temel ilgi noktasını merkezden dışarı kaydırın
Ufuk çizgisi veya temel ilgi noktasının fotoğraf karesinin tam ortasında olmaması, fotoğrafı daha ilginç hale getirir. Ufuk çizgisini fotoğraf karesinin üsten ya da alttan 1/3 boy aşağı ya da yukarı yerleştirin veya ilgi noktasını sol ya da sağdan 1/3 oranında içeri yerleştirin. Gerçekten size hitap eden bir kompozisyon yaratana kadar denemeler yapın.

Ölçek tespiti için fotoğrafa insan figürü sokun
Özellikle fotoğrafta, yanına bir insan yerleştirmediyseniz bir uçurum o kadar da derin görünmeyebilir. Bazı karelere bir insan dahil etmek, fotoğrafını çektiğiniz nesnenin boyutunu daha iyi ortaya çıkarır.

Dikkat çekmek için hat kullanın
Yol, nehir ya da çit gibi hat şeklinde bir görüntü fotoğrafınızı dikkat çekici hale getirir. Gözlerinizi esas çekim nesnesine yönlendiren hat şeklinde bir görüntünün olduğu bir nokta ya da açı belirleyin.

Doğru ışığı bekleyin
En doğru ışık, sabah gün doğuşundan hemen sonra ya da gün batımına yakın bir zamanda elde edilir. Öğlen güneşinin ışığı keskin ve daha az çekicidir; fotoğrafı mümkünse sabah ya da akşama doğru çekin.

Kötü havada da fotoğraf çekin
Yağmurlu günlerin, sizi fotoğraf çekmekten alıkoymasına izin vermeyin. Yağmurla cilalanmış renklerin kırmızı oranı artar. Kapalı günlerde, fotoğrafınızı aydınlatmak için renkli bir nokta bulmaya çalışın.

Flaşınızı kapatın Dışarıda loş ışık altındayken daha etkin bir ışıklandırma istiyorsanız ve nesneniz flaş etki mesafesi içinde değilse (3 metreden daha uzak), flaşınızı kapatıp fotoğrafı varolan ışıkta çekin. Fotoğraf makinenizin hareket ettirilmemesine azami özen gösterin ya da üçayak kullanın; filmli fotoğraf makineniz varsa yüksek hızlı film kullanmayı unutmayın.

Geniş bir manzara yakalayın
Fotoğraf makinenizin panoramik format modu (P) varsa, geniş bir görüş alanının muhteşemliğini yakalayabilirsiniz.

Farklı ışıklandırmalarla fotoğraf çekme
Batan güneşin sıcak ışıltısı, öğlen vaktinin parıltısı, bulutlu bir günün loşluğu. Işığın atmosferini, verdiği duyguları ve öyküsünü yansıtarak sıradan bir fotoğrafı ayrıcalıklı bir fotoğrafa dönüştürebilirsiniz.

En iyi ışıklandırmayı bulun
Çekimini yaptığınız nesne üzerindeki ışığı inceleyin ve en ilgi çekici olanı bulana kadar kendi pozisyonunuzu ya da çekimini yaptığınız objenin pozisyonunu değiştirin.

İç ısıtıcı bir ışık yaratın
Manzara, kent ya da insan fotoğraflarını zenginleştirmek için günün ilk ve son saatlerinin altın ışığını ve uzun gölgelerini kullanın.

Keskin gölgelerden kaçının
Bulutlu bir gün ya da loş bir ortamın hafif ışığını kullanarak keskin gölgelerden kaçının. Güneşli günlerde, fotoğraf makinenizin birden fazla flaş modu varsa, dolgu flaşını seçin. Bu, parlak gün ışığında bile flaşın patlamasını sağlar. Bu, yakındaki nesneler üzerine düşmüş gölgeleri doldurarak doğrudan güneş ışığında daha keyifli portreler oluşturur. Fotoğraf makinenizin kılavuzuna bakın.

Flaşınızı kapatın
Çok amaçlı bir film seçin
Hem kapalı hem açık mekanlarda fotoğraf çekecekseniz çok amaçlı filmler kullanın.

Gece flaşı kullanın
Gece flaşı, arka plandaki bir görüntüyü yakalayacak olan düşük obtüratör hızı ile yakındaki bir objeyi aydınlatacak flaşı bir arada sunar. Özellikle arka planda gün batımı veya şehir ışıkları ile bir insanın fotoğrafını çekmek için idealdir.

HAREKETLİ ve SPOR FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

Çekim yapmaya hazır olun
Makinenizi hareketin gerçekleşmesini beklediğiniz noktaya çevirin. Doğru an geldiğinde fotoğraflamaya hazır olmak için vizörü gözünüze yakın, parmağınızı da deklanşörün üzerinde tutun.

Çok sayıda fotoğraf çekin
Zamanlama çok önemli olduğundan hareket fotoğrafta yakalanması en zor şeydir. Profesyoneller bile çoğu zaman kusursuz tek kare fotoğraf için bir rulo film harcar.

Hareketi donduran film kullanın
Makinenizle hareketi takip edin
Yaratıcı bir etki için makinenizle hareketi takip edin ve deklanşöre makineyi hareket ettirirken basın. Çekim nesneniz net ancak arka plan hızı gösterecek şekilde bulanık çıkacaktır.

Yaklaşın Harekete yeterince yakın, ancak hareketli pozun tümünü alabileceğiniz bir konuma yerleşin.

Yakınlaştırın
Uzaktaki hareket sahneleri için zoom ya da ek bir teleobjektif kullanın. Gündoğumu ve günbatımı fotoğrafı çekimi Ufuk çizgisini merkezin dışına alın. Ufuk çizgisinin fotoğraf karesinin tam ortasında olmaması, fotoğrafı daha ilginç hale getirir. Çok renkli bir gökyüzü fotoğraflamak için ufuk çizgisini çerçevenin 1/3 altına yerleştirin.

Gece flaşı kullanın
Gece flaşı, arka plandaki bir görüntüyü yakalayacak olan düşük obtüratör hızı ile yakındaki bir objeyi aydınlatacak flaşı bir arada sunar. Özellikle arka planda gün batımı veya şehir ışıkları ile bir insanın fotoğrafını çekmek için idealdir.
Fotoğrafınızda siluetler olsun
Ön planda, arka plandaki renkli gökyüzü üzerine silueti düşürülmüş bir insan ya da ağaç kullanmak, gün batımı fotoğrafınızı daha da vurgulayacaktır. Makinenizdeki "no flash" (flaşsız) seçeneğini kullanın; aksi takdirde siluet oluşmaz.

Objektifinizi temiz tutun
Güneşin dahil edildiği bir fotoğraf çekiyorsanız, toz zerrecikleri, parmak izleri ya da diğer yabancı maddeler objektifte ciddi parlamalara neden olabilir. Kumsalda fotoğraf çekimi Kumsaldaki hareketi yakalayın. Plajda bolca eğlenceli olay vardır; plajın eşsiz atmosferini yansıtabilmek için bunları fotoğraflamanız gerekir. Kumdan koca kaleler yaparken, derin çukurlar açarken, dalgalarda sörf yaparken ailenizi fotoğraflayın. Elbette, vizörü fotoğrafını çektiğiniz kişinin göz seviyesine indirmeyi unutmayın.

Bir öykü anlatın
Herhangi önemli bir olay resimli bir öyküye dönüştürülebilir. Dışarıda geçirilen tam bir gün kusursuz bir resimli öyküdür. Ayrılışınızı, varışınızı, ulaştığınız tesisin girişini, gün boyu olan çeşitli olayları ve yorgun çocukların eve dönüşünü fotoğraflayın.

Makinenizi koruyun
Kum, su ve sıcak fotoğraf makinesinin en büyük düşmanlarıdır. Kumsalda bunlardan kaçınmak neredeyse imkansızdır. Fotoğraf çekmiyorsanız, makinenizi ve filmleri güneşten uzak, isterseniz bir havlu altına yerleştirilmiş, fermuarlı bir çantada tutun. Güneşin film yuvasına yansıyarak fotoğraflarınızı bozmaması için filmi gölge bir yerde takın. Fotoğraf makinenize kum girerse, önce üfleyerek temizleyin daha sonra bir lens temizleyici fırçayla kalan pislikleri tamamen alın.

Keskin gölgelerden kaçının
Bulutlu bir gün ya da loş bir ortamın hafif ışığını kullanarak keskin gölgelerden kaçının. Güneşli günlerde, fotoğraf makinenizin birden fazla flaş modu varsa, dolgu flaşını seçin. Bu, parlak gün ışığında bile flaşın patlamasını sağlar. Bu, yakındaki nesneler üzerine düşmüş gölgeleri doldurarak doğrudan güneş ışığında daha keyifli portreler oluşturur. Fotoğraf makinenizin kılavuzuna bakın.
Fotoğrafa denizi de katın. Vücudunuzu serinleten, dirilten ve rahatlatan su, aynı etkiyi fotoğraflarınıza da yansıtır. Plaj fotoğraflarınızın çoğuna arka plan olarak denizi katmayı unutmayın. Denizin varlığı plaj fotoğraflarınızın yaratacağı duyguyu güçlendirir.

Ufuk çizgisini yukarı veya aşağı yerleştirin
Ufuk çizgisini düz ve fotoğraf karesinin alt ya da üst kısmına yerleştirmeye özen gösterin. Tam ortadan geçen bir ufuk çizgisi ikiye bölünmüş duygusu yaratacağından fotoğrafınızın güzelliğini azaltır.

SU ALTINDA FOTOĞRAF ÇEKİMİ

Çok sayıda fotoğraf çekin
Sudaki fotoğrafların nasıl çıkacağı önceden pek tahmin edilemez, o halde beğeneceğiniz fotoğraf sayısının çok olması için bol bol fotoğraf çekin.

Suyun berrak olmasına dikkat edin
Su bulanıksa, fotoğraflarınız da bulanık çıkar. Sudaki bulanıklıktan kaçınmak için fotoğrafını çektiğiniz nesneye ya daha fazla yaklaşın ya da suyun bulanık olmadığı bir yere geçin veya suyun üzerinden fotoğraf çekin.

Hem kendiniz hem de makineniz hareketsiz kalsın
Su içindeyken makineyi hareketsiz tutmak daha da zordur. Deklanşöre basmadan önce hareketiniz iyice yavaşlayana kadar bekleyin.

Suyun üzerinden de fotoğraf çekin
Rafting, kano, tüp dalışı, hatta balık tutma gibi etkinlikler her zamanki makinenizi riske atmanızı gerektirmeyen etkinliklerdir. Ancak bu hatırlanması gereken anların fotoğrafını çekmeyi de unutmanız anlamına gelmez; su geçirmez tek kullanımlık makineler kullanabilirsiniz.

Kaynak: grafmen.net
 

erol ökte

Üye
Kayıt
10 Ekim 2008
Mesaj
1
Tepki
0
Bebeklere altı aydan önce fotoğraf çekmenin tehlikeli olduğunu hatırlatmak isterim diğer konular güzel teşekürler
 

Bahtınur YILDIZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
19 Haziran 2008
Mesaj
1.141
Tepki
456
bebekleri flaşsız çekmek lazım
profesyonel dslr makinalarda flaşsız çekim özelliği vardır
gerçi şimdi sanırım bu özellik dijital basit düzen makinalardada var.
 

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
5 Şubat 2008
Mesaj
3.395
Tepki
103
Makale için teşekkürler Abdullah Bey,

Okunması gereken bir makale...
 
Yukarı Alt