Adobe Acrobat ile Zengin PDF Yaratma, CMYK-RGB Renk Analizi Yapma Ve Daha Fazlası...
Eğitimimizi bilgisayarınıza PDF olarak indirmek için: http://rapidshare.com/files/392930551/grafikerler.org_adobe_acrobat_11_egitimi.rar
Merhaba;
(Bu eğitim bir program başlangıç eğitimi değildir ancak içeriğinde başlangıç yapmak isteyen ya da yapmış olan kişilere faydalı bilgiler barındırmaktadır)
Bu başlık altında grafikerler.org, online eğitim misyonu kapsamında siz grafikerler için nette büyük bir açık olabilecek bir bilgi eksikliğini daha sizlere eğitim şeklinde sunacaktır.
Bir PDF nasıl yaratılır? Nelere dikkat edilmelidir? PDF içerisindeki görsellerin renk modlarını nasıl öğrenebilirim?
PDF içerisindeki font türlerini nasıl öğrenirim? Bir PDF dosyasını yeniden nasıl düzenleyebilirim?...
Eğitim Kapsamı:
-Bu başlık altında Adobe Acrobat ile metinler ve grafikler ile ortak bir PDF dosyası yaratmayı öğreneceğiz.
-Bu başlık altında Adobe Acrobat içerisindeki imaj dosyalarının çerçeve boyutlarını, hangi renk modunda ve kaç dpi olduklarını öğreneceğiz.
-Bu başlık altında Adobe Acrobat içerisinde varolan fontların türünü, punto değerlerinin neler olduğunu öğreneceğiz.
-Bu başlık altında Adobe Acrobat içerisine metin gömmeyi, yeni metin ya da grafik eklemeyi, varolanları düzenlemeyi öğreneceğiz.
Kısaca bu konu altında Adobe Acrobat ile ilgili Altın değerinde bilgiler öğreneceğiz.
Öncelikle burada kullandığımız sürüm Acrobat 11 olacak ancak uygulanan yöntemler önceki sürümlerle benzerlik göstermektedir.
Artık eğitime başlayalım:
Biz burada basit birkaç metin ve grafik kullanarak PDF dosyası oluşturacağız.
(Ben daha önce test amacıyla bir adet RGB bir adet CMYK dosya oluşturdum)
Bunun için ilk adımda Adobe Acrobat içerisinde yeni bir döküman açmak üzere program kısayoluna tıklayalım. Burada Hoşgeldiniz ekranından "Create PDF" linkine tıklayalım.
Resim 2'yi inceleyebilirsiniz.
İkinci aşamada metinlerimizi içeri aktaracağız, Adobe Acrobat programı içeri metin aktarım yöntemi olarak .txt ya da .doc,docx belgelerini desteklemektedir.
Buna göre PDF'de kullanacağımız metinleri bir metin belgesi ya da word belgesi içerisine yazabiliriz.
Aynı şekilde PDF içerisine metin aktarmak için yapmanız gereken sadece içerisinde metin bulunan dosyayı seçmek ve "aç" komutunu vermektir. Ancak burada özellikle .txt dosyasından içeri metin aktaracaksak metin belgemiz ANSI yerine UNICODE biçimiyle kaydedilmiş olmalıdır. Aksi halde ö,ç,ü,ğ,ş,İ gibi karakretler "özel karakterler" sınıfında değerlendirilmektedir ve bu da sorunlara yol açmaktadır.
Resim 2/2' yi inceleyebilirsiniz.
Burada ANSI olan .txt dosyası listeden UNICODE seçilerek yeniden kaydedilmektedir. Bunu her ANSI biçimindeki .txt dosyası için yapmalıyız.
Hatırlarsanız az önce Create PDF komutu vermiştik, dolayısıyla şimdiki hamlemiz artık içeri aktarılacak elemanları seçmek olacaktır.
Biz burada 2 ayrı metni içeri aktaracağız, bu sebeple önce resimdeki metin belgesi içerisindekileri PDF içerisine aktaracağız, dolayısıyla ilk onu seçiyoruz ve "Aç" butonuna basıyoruz.
Resim 3' inceleyebilirsiniz...
Metni içeri aktardıktan sonra artık yapmamız gereken metni düzenlemek olabilir.
Acrobat içerisindeki bütün önemli komutlar 3 başlık altında toplanmaktadır, bunlar:
-Tools
-Sign
-Comment 'tir.
Biz şimdilik burada sadece Tools menüsü altındaki komutlarla çalışacağız, bu menünün alt menülerine erişmek için ise ya programın sağındaki Hızlı Erişim kısayolunda bulunan Tools sekmesini kullanacağız ya da View/Tools yolunu takip edeceğiz.
Esasında burada birçok alt menü bulunmakta ancak biz burada şimdi örneğin metinleri düzenlemek istiyor isek Tools altındaki
Content Editing/Edit Text & Images komutunu kullanacağız...
Resim 4'ü inceleyebilirsiniz...
Burada örneğin metinlerimize ekleme yapacak isek "Edit Text & Images" komutunu verdiğimiz anda sahnedeki metinler bir kutu içerisinde düzenlenmeye hazır olarak bizden yeni komutlar bekler, burada resimdeki gibi metinlerin yanına yeni metinler ekleyebiliriz, varolan metinlerimizin font çeşitini,renklerini,paragraf biçimlerini ve punto değerlerini değiştirebiliriz...
Resim 5'i inceleyebilirsiniz...
Bunun yanında örneğin düzenlediğimiz metinlerden sonra bir imajın gelmesini istiyor isek bunun için "Tools/Content Editing/Add Image" komutunu vermemiz gerekir. Bu komut sonrası "Aç" penceresi bizden içeri aktarılacak resim dosyasının yerini belirlememizi ister.
Burada örneğin içeri RGB adlı imajı aktarmak istiyoruz, dolayısıyla listeden onu seçip "AÇ" komutunu veriyoruz.
Resim 6 ve Resim 7'yi inceleyelim...
Bu aşamada içeri aktardığımız imaj hemen belgeye gömülmez, imlecimize yapışık gelir, biz ise onu nereye koymak istiyor isek imlecimizi oraya götürür ve bir kez sahneye tıklarız, böylece imaj dosyası bizim belirlediğimiz yere yerleşmiş olur, bu anda imajımızı çerçeve genişliği ve rotasyon bakımından düzenleyebiliriz.
Resim 8 ve 9'u inceleyebilirsiniz...
Şimdi bu aşamada sayfamızın tekrar metinler ile devam etmesini istiyoruz, o halde içeri yeniden belirlediğimiz metinleri alacağız, bu işlem için öncelikle içeri aktarılacak olan yeni metinleri kopyalayalım... Bunun için belge içerisinde CTRL+A ve CTRL+C komutunu kullanabiliriz...
Resim 10'u inceleyiniz...
Şimdi artık kopyaladığımız metni sahneye aktaracağız, bunun için Tools/Pages/Insert Pages linki sağındaki aşağı bakan tırnağa tıklayalım ve açılan yeni menüden "Insert From Clipboard" seçeneğini seçelim...
Bu seçenek daha önceden hafızaya alınmış resim ya da metinleri sahneye aktarmak için kullanılan komuttur. Biz az önce metin belgesi içerisindekileri kopyalamıştık hatırlarsanız, dolayısıyla bu komut ile az önce kopyaladığımız metinler sahneye otomatik olarak aktarılacaktır.
Resim 11'i inceleyebilirsiniz...
Burada içeri aktarım sırasında Acrobat bize içeri aktarılacak olan nesnenin sahnenin neresine geleceğini sormak için bir pencere açar.
Bu pencerede (********) karşısındaki After ibaresi örneğin içeri aktarılacak olan metnin, sahneye eklenmiş son dosya bir RGB adlı imaj dosyası olduğu için ondan sonraki sıraya yapıştırılacağını ifade edtmektedir.
Resim 12'yi inceleyelim...
Artık ilgili ikinci metnimiz de sayfamıza yerleşti. Bu aşamada PDF dosyamızı bitirdiğimiz için artık onu kayıt edebiliriz. Bu işlem için bilindik File/Save komutunu kullanıyoruz...
Resim 13 ve 14'ü inceleyebilirsiniz...
Evet, buraya kadar bir PDF dökümanının nasıl yaratılacağına dair bilgiler öğrendik, şimdi ikinci bölümde PDF içerisindeki imajların hangi renk moduna ait olduklarını ve bilgilerini ya da belge içerisindeki fontların türünü nasıl öğrenebiliriz bunları inceleyeceğiz.Bunun için az önce hazırladığımız PDF dokümanımızı açalım...
Şimdi bu aşamada PDF içerisinde hazır gelen bir plug-in'i kullanacağız ancak öncelikle bu plug-in'i barındıran menüye erişmemiz gerekiyor, bu menü program içerisinde varsayılan olarak kapalı gelmektedir. İlgili menüyü açmak için View/Tools/Print Production komutunu vermeliyiz.
Ya da Tools menüsünde sağdaki tırnağa tıklayıp ilgili listeden bu sekmeyi aktif etmeliyiz.
Resim 15'i inceleyebilirsiniz...
Aradığımız plug-in, Print Production altında yer alan Preflight'tir, şimdi listeden bu seçeneği tıklayarak ilgili penceremizi açalım.
Preflight bir PDF içerisindeki olabilecek her bilgiye erişim için kullanılan mükemmel bir uygulama olarak gelmektedir.
Şu noktada bizim amacımız az önce yarattığımız PDF içerisindeki imajların hangi renk modunda olduğunu öğrenmek, bunun için Preflight penceremiz açık iken üstte ortadaki "Select Single Checks" tuşuna basalım, böylece karşımıza soldan yeni menüler gelmiş olmalı.
Resim 16'yı inceleyebilirsiniz...
Şimdi amacımız nedeniyle soldaki menü listesinden "Page Description" seçeneğini genişletelim.
Açılan uygulama listesinden "Color Image" seçeneğine çift tıklatalım.
Bu hamlemiz ile pencere üstündeki sekmelerden "Results" sekmesinin aktifleştiğini göreceksiniz.
Resim 17'yi inceleyebilirsiniz...
Artık "Results" sekmesi altında az önce verdiğimiz komut ("Color images") doğrultusunda bize gelen bilgilerin olduğu bir ekran ile karşı karşıyayız...
Dikkat edeseniz ilk sırada az önce verdiğimiz komutun adı var ve solunda bir + simgesi var, şimdi + simgesine tıklayarak "Color images" bilgilerini genişletelim.
Resim 18'i inceleyebilirsiniz...
Burada unutmamanız gereken bizim az önce verdiğimiz "Color images" komutudur, bu komut PDF dokümanımız içerisindeki renk imajlarını türüne göre tarar ve elde ettiği verileri bize sunar, komut nedeniyle dikkat ederseniz "Color images" karşısında
(2 Matches on 2 pages) bilgisi mevcut, bunun anlamı, verdiğimiz komut ile ilgili 2 sayfada 2 veri elde edildiğidir.
Bunun için Resim 18'i yeniden incelememiz bilgilerimizi pekiştirmemize yardımcı olacaktır.
Penceremizi genişletip sütunu aşağı doğru incelediğimizde dokümanımız içerisinde bulunan 2 imaj dosyası ayrı bir şekilde çerçeve bilgileri,çözünürlük bilgiler,renk modları şeklinde bize bilgi olarak sunulmuştur. Böylece bir PDF içerisindeki imajın bilgilerini öğrenebiliyoruz.
Resim 19'u inceleyebiliriz...
Ayrıca Overview altındaki + menüleri genişleterek PDF içerisinde kullanılan fontların türünü, punto bilgileri ve PDF hakıkında daha fazlasını öğrenebiliriz...
Resim 20'yi inceleyebiliriz.
Evet, böylece PDF eğitimimiz son bulmuştur.
Umarım öğrendikleriniz iş hayatınızda işinize yarar.
grafikerler.org/2013
Hakan Dağdeviren.
Eğitimimizi bilgisayarınıza PDF olarak indirmek için: http://rapidshare.com/files/392930551/grafikerler.org_adobe_acrobat_11_egitimi.rar
Merhaba;
(Bu eğitim bir program başlangıç eğitimi değildir ancak içeriğinde başlangıç yapmak isteyen ya da yapmış olan kişilere faydalı bilgiler barındırmaktadır)
Bu başlık altında grafikerler.org, online eğitim misyonu kapsamında siz grafikerler için nette büyük bir açık olabilecek bir bilgi eksikliğini daha sizlere eğitim şeklinde sunacaktır.
Bir PDF nasıl yaratılır? Nelere dikkat edilmelidir? PDF içerisindeki görsellerin renk modlarını nasıl öğrenebilirim?
PDF içerisindeki font türlerini nasıl öğrenirim? Bir PDF dosyasını yeniden nasıl düzenleyebilirim?...
Eğitim Kapsamı:
-Bu başlık altında Adobe Acrobat ile metinler ve grafikler ile ortak bir PDF dosyası yaratmayı öğreneceğiz.
-Bu başlık altında Adobe Acrobat içerisindeki imaj dosyalarının çerçeve boyutlarını, hangi renk modunda ve kaç dpi olduklarını öğreneceğiz.
-Bu başlık altında Adobe Acrobat içerisinde varolan fontların türünü, punto değerlerinin neler olduğunu öğreneceğiz.
-Bu başlık altında Adobe Acrobat içerisine metin gömmeyi, yeni metin ya da grafik eklemeyi, varolanları düzenlemeyi öğreneceğiz.
Kısaca bu konu altında Adobe Acrobat ile ilgili Altın değerinde bilgiler öğreneceğiz.
Öncelikle burada kullandığımız sürüm Acrobat 11 olacak ancak uygulanan yöntemler önceki sürümlerle benzerlik göstermektedir.
Artık eğitime başlayalım:
Biz burada basit birkaç metin ve grafik kullanarak PDF dosyası oluşturacağız.
(Ben daha önce test amacıyla bir adet RGB bir adet CMYK dosya oluşturdum)
Bunun için ilk adımda Adobe Acrobat içerisinde yeni bir döküman açmak üzere program kısayoluna tıklayalım. Burada Hoşgeldiniz ekranından "Create PDF" linkine tıklayalım.
Resim 2'yi inceleyebilirsiniz.
İkinci aşamada metinlerimizi içeri aktaracağız, Adobe Acrobat programı içeri metin aktarım yöntemi olarak .txt ya da .doc,docx belgelerini desteklemektedir.
Buna göre PDF'de kullanacağımız metinleri bir metin belgesi ya da word belgesi içerisine yazabiliriz.
Aynı şekilde PDF içerisine metin aktarmak için yapmanız gereken sadece içerisinde metin bulunan dosyayı seçmek ve "aç" komutunu vermektir. Ancak burada özellikle .txt dosyasından içeri metin aktaracaksak metin belgemiz ANSI yerine UNICODE biçimiyle kaydedilmiş olmalıdır. Aksi halde ö,ç,ü,ğ,ş,İ gibi karakretler "özel karakterler" sınıfında değerlendirilmektedir ve bu da sorunlara yol açmaktadır.
Resim 2/2' yi inceleyebilirsiniz.
Burada ANSI olan .txt dosyası listeden UNICODE seçilerek yeniden kaydedilmektedir. Bunu her ANSI biçimindeki .txt dosyası için yapmalıyız.
Hatırlarsanız az önce Create PDF komutu vermiştik, dolayısıyla şimdiki hamlemiz artık içeri aktarılacak elemanları seçmek olacaktır.
Biz burada 2 ayrı metni içeri aktaracağız, bu sebeple önce resimdeki metin belgesi içerisindekileri PDF içerisine aktaracağız, dolayısıyla ilk onu seçiyoruz ve "Aç" butonuna basıyoruz.
Resim 3' inceleyebilirsiniz...
Metni içeri aktardıktan sonra artık yapmamız gereken metni düzenlemek olabilir.
Acrobat içerisindeki bütün önemli komutlar 3 başlık altında toplanmaktadır, bunlar:
-Tools
-Sign
-Comment 'tir.
Biz şimdilik burada sadece Tools menüsü altındaki komutlarla çalışacağız, bu menünün alt menülerine erişmek için ise ya programın sağındaki Hızlı Erişim kısayolunda bulunan Tools sekmesini kullanacağız ya da View/Tools yolunu takip edeceğiz.
Esasında burada birçok alt menü bulunmakta ancak biz burada şimdi örneğin metinleri düzenlemek istiyor isek Tools altındaki
Content Editing/Edit Text & Images komutunu kullanacağız...
Resim 4'ü inceleyebilirsiniz...
Burada örneğin metinlerimize ekleme yapacak isek "Edit Text & Images" komutunu verdiğimiz anda sahnedeki metinler bir kutu içerisinde düzenlenmeye hazır olarak bizden yeni komutlar bekler, burada resimdeki gibi metinlerin yanına yeni metinler ekleyebiliriz, varolan metinlerimizin font çeşitini,renklerini,paragraf biçimlerini ve punto değerlerini değiştirebiliriz...
Resim 5'i inceleyebilirsiniz...
Bunun yanında örneğin düzenlediğimiz metinlerden sonra bir imajın gelmesini istiyor isek bunun için "Tools/Content Editing/Add Image" komutunu vermemiz gerekir. Bu komut sonrası "Aç" penceresi bizden içeri aktarılacak resim dosyasının yerini belirlememizi ister.
Burada örneğin içeri RGB adlı imajı aktarmak istiyoruz, dolayısıyla listeden onu seçip "AÇ" komutunu veriyoruz.
Resim 6 ve Resim 7'yi inceleyelim...
Bu aşamada içeri aktardığımız imaj hemen belgeye gömülmez, imlecimize yapışık gelir, biz ise onu nereye koymak istiyor isek imlecimizi oraya götürür ve bir kez sahneye tıklarız, böylece imaj dosyası bizim belirlediğimiz yere yerleşmiş olur, bu anda imajımızı çerçeve genişliği ve rotasyon bakımından düzenleyebiliriz.
Resim 8 ve 9'u inceleyebilirsiniz...
Şimdi bu aşamada sayfamızın tekrar metinler ile devam etmesini istiyoruz, o halde içeri yeniden belirlediğimiz metinleri alacağız, bu işlem için öncelikle içeri aktarılacak olan yeni metinleri kopyalayalım... Bunun için belge içerisinde CTRL+A ve CTRL+C komutunu kullanabiliriz...
Resim 10'u inceleyiniz...
Şimdi artık kopyaladığımız metni sahneye aktaracağız, bunun için Tools/Pages/Insert Pages linki sağındaki aşağı bakan tırnağa tıklayalım ve açılan yeni menüden "Insert From Clipboard" seçeneğini seçelim...
Bu seçenek daha önceden hafızaya alınmış resim ya da metinleri sahneye aktarmak için kullanılan komuttur. Biz az önce metin belgesi içerisindekileri kopyalamıştık hatırlarsanız, dolayısıyla bu komut ile az önce kopyaladığımız metinler sahneye otomatik olarak aktarılacaktır.
Resim 11'i inceleyebilirsiniz...
Burada içeri aktarım sırasında Acrobat bize içeri aktarılacak olan nesnenin sahnenin neresine geleceğini sormak için bir pencere açar.
Bu pencerede (********) karşısındaki After ibaresi örneğin içeri aktarılacak olan metnin, sahneye eklenmiş son dosya bir RGB adlı imaj dosyası olduğu için ondan sonraki sıraya yapıştırılacağını ifade edtmektedir.
Resim 12'yi inceleyelim...
Artık ilgili ikinci metnimiz de sayfamıza yerleşti. Bu aşamada PDF dosyamızı bitirdiğimiz için artık onu kayıt edebiliriz. Bu işlem için bilindik File/Save komutunu kullanıyoruz...
Resim 13 ve 14'ü inceleyebilirsiniz...
Evet, buraya kadar bir PDF dökümanının nasıl yaratılacağına dair bilgiler öğrendik, şimdi ikinci bölümde PDF içerisindeki imajların hangi renk moduna ait olduklarını ve bilgilerini ya da belge içerisindeki fontların türünü nasıl öğrenebiliriz bunları inceleyeceğiz.Bunun için az önce hazırladığımız PDF dokümanımızı açalım...
Şimdi bu aşamada PDF içerisinde hazır gelen bir plug-in'i kullanacağız ancak öncelikle bu plug-in'i barındıran menüye erişmemiz gerekiyor, bu menü program içerisinde varsayılan olarak kapalı gelmektedir. İlgili menüyü açmak için View/Tools/Print Production komutunu vermeliyiz.
Ya da Tools menüsünde sağdaki tırnağa tıklayıp ilgili listeden bu sekmeyi aktif etmeliyiz.
Resim 15'i inceleyebilirsiniz...
Aradığımız plug-in, Print Production altında yer alan Preflight'tir, şimdi listeden bu seçeneği tıklayarak ilgili penceremizi açalım.
Preflight bir PDF içerisindeki olabilecek her bilgiye erişim için kullanılan mükemmel bir uygulama olarak gelmektedir.
Şu noktada bizim amacımız az önce yarattığımız PDF içerisindeki imajların hangi renk modunda olduğunu öğrenmek, bunun için Preflight penceremiz açık iken üstte ortadaki "Select Single Checks" tuşuna basalım, böylece karşımıza soldan yeni menüler gelmiş olmalı.
Resim 16'yı inceleyebilirsiniz...
Şimdi amacımız nedeniyle soldaki menü listesinden "Page Description" seçeneğini genişletelim.
Açılan uygulama listesinden "Color Image" seçeneğine çift tıklatalım.
Bu hamlemiz ile pencere üstündeki sekmelerden "Results" sekmesinin aktifleştiğini göreceksiniz.
Resim 17'yi inceleyebilirsiniz...
Artık "Results" sekmesi altında az önce verdiğimiz komut ("Color images") doğrultusunda bize gelen bilgilerin olduğu bir ekran ile karşı karşıyayız...
Dikkat edeseniz ilk sırada az önce verdiğimiz komutun adı var ve solunda bir + simgesi var, şimdi + simgesine tıklayarak "Color images" bilgilerini genişletelim.
Resim 18'i inceleyebilirsiniz...
Burada unutmamanız gereken bizim az önce verdiğimiz "Color images" komutudur, bu komut PDF dokümanımız içerisindeki renk imajlarını türüne göre tarar ve elde ettiği verileri bize sunar, komut nedeniyle dikkat ederseniz "Color images" karşısında
(2 Matches on 2 pages) bilgisi mevcut, bunun anlamı, verdiğimiz komut ile ilgili 2 sayfada 2 veri elde edildiğidir.
Bunun için Resim 18'i yeniden incelememiz bilgilerimizi pekiştirmemize yardımcı olacaktır.
Penceremizi genişletip sütunu aşağı doğru incelediğimizde dokümanımız içerisinde bulunan 2 imaj dosyası ayrı bir şekilde çerçeve bilgileri,çözünürlük bilgiler,renk modları şeklinde bize bilgi olarak sunulmuştur. Böylece bir PDF içerisindeki imajın bilgilerini öğrenebiliyoruz.
Resim 19'u inceleyebiliriz...
Ayrıca Overview altındaki + menüleri genişleterek PDF içerisinde kullanılan fontların türünü, punto bilgileri ve PDF hakıkında daha fazlasını öğrenebiliriz...
Resim 20'yi inceleyebiliriz.
Evet, böylece PDF eğitimimiz son bulmuştur.
Umarım öğrendikleriniz iş hayatınızda işinize yarar.
grafikerler.org/2013
Hakan Dağdeviren.