Merhaba,
Samimice yazdığınız belli.
Ve yine belli ki, başınız belada!
Ama endişelenmeyin.
Sistematik ve çok yoğun bir çalışma ile çalıştığınız kurumda olmanız gereken noktaya ulaşabilirsiniz. Dediğim gibi çok çalışmalısınız.
Öncelikle, firmanız sizden belli bir alanda çalışmanızı, üretmenizi bekliyor. Demek ki hedef sınırlı. Bu sizi biraz rahatlatsın. Çünkü grafik tasarım, çok geniş bir alanı içine alır. Sizinki epeyce daraltılmış bir hedef.
Hemen çalıştığınız firmanın bütün kataloglarını, rakip firmaların kataloglarını önünüze alın. En ince noktasına kadar inceleyin.
Kendinize bir "tasarım ilkeleri" yönergesi oluşturun.
Bir katalog çalışması için yalnızca PS (photoshop) kullanılabilir. Ama bu sizi çok yoracaktır. Ayrıca bir PS dökümanını baskıya göndermek veya Web'de yayınlamak tek başına sıkıntılı olacaktır.
Size daha kapsamlı bir program veya iki program gerekecektir. Bunun birincisi bir çizim programı, diğeri ise final programı olacaktır. Tabii ki PS'yi de kullanacaksınız. Yani üç program.
Öncelikle, tasarımla ilgili hazırlıklar yapmalısınız. Tasarım, maalesef hemen birden öğrenilecek bir şey değil. Ama umutsuzluğa düşmeyin. Elinizdeki tasarımları inceleyin. Başlangıçta tam kopyalama olmasa bile yeterince esinlenin. Zamanla kendi üslubunuz oluşacaktır. Hata yapmaktan korkmayın. Önemli olan hatayı zamanında, yani baskıya veya yayına girmeden bunları düzeltmelisiniz.
Artık arkadaş grubunuzu değiştirin. Sizinle hep tasarımlardan bahseden arkadaşları önemseyin. Onların fikirlerini, eleştirilerini dikkatle izleyin. Bu size başlangıçta kaotik gelecektir. Bin kafadan gelen ses, sizi sersemletecektir. Olsun, bir süre sonra fikirlerin kafanızda sıraya dizilmeye başladığını göreceksiniz.
Oldukça sabırlı olmalısınız.
Bu işin eğitimini almadan, büyük dağları aşmaya çalışacaksınız.
Bunu ben dahil hiç kimse küçümseyemez.
Yukarda söylediğim gibi esinlemelerde bulunun. Ama sakın tam araklama yapmayın. Hatta hiç yapmayın gerekirse.
Tekrar konuya dönecek olursak, yani kullanmanız gereken programlara.
Artık kendi öğrencilerim de dahil, hiçbir grafikere Freehand'ı öneremiyoruz. Çünkü artık geliştirilmiyor.
Bunun yerine ve bunun eşdeğeri iki program öneriyorum. Ya Aİ (Adobe Illustrator) veya CD (Corel Draw).
Her iki program da sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Ama mutlaka ve yalnızca birinde uzmanlaşmaya çalışın.
Bunun için ya bir kurs alın, ya da kendinize güveniyorsanız kitaplar ve videolardan faydalanın. Güven ihtiyacını sistematik bir eğitim almadığınız için kitapların ve videoların kaotik sonuçlarından dolayı belirttim. Tabii ki biraz da bütçe meselesi var işin içinde.
Temel çizimler için, yani detaylı bir nesne çizimi, bir logo, bir makine parçası çizimi veya daha önce hazırlanmış bir çizimin geliştirilmesi için bu program(lar)ı kullanmalısınız. Eğer projeler, yani kataloglarınız çok sayfalı ise, özellikle master sayfa ihtiyacı varsa bu sefer İ.D. (Indesign) veya Quarkxpress gibi bir sayfa tasarım programına ihtiyacınız var demektir. Özellikle PS ve Aİ kullanıyorsanız, uyumluluk adına size ID'yi önerebilirim. Çizim programı için Aİ ile neredeyse kafa kafaya gelen CD de pekala işinizi görebilir. Ama mutlaka işin başında kararınızı verin.
Bazı temel araştırmaları yapmalısınız. Vektör ne demek, piksel ne demek, taşırma, kesim izleri, baskı krosları.... Bazı işleri programlar otomatik yapsa bile bunun teorisine mutlaka vakıf olun. CMYK, RGB, Pantone... gibi renk sistemlerini mutlaka araştırın.
Neredeyse her yaptığınız deneme çalışmanın bir çıkışını (printer baskısını) alın. Ekran ile kağıt çıkışlarını karşılaştırın.
Maalesef en büyük sorununuz programlar değil, tasarım sorunları olacaktır.
Örnek işleri inceleyin, Tasarım ilkeleri ile ilgili kitaplar edinin. Bunları yiyin, yutun!.. Hazmedin..
Yaratıcılığınızı test edin. Ne kadar zamanda, ne kadar varyasyonlar yapabileceğinizi ölçün. Herkeste mutlaka yaratıcılık vardır. Ama sorun miktar meselesidir. Dikkatli ve gözlemci bir tasarımcı, basit varyasyonlar ile bile göz doldurabilir.
Çalışırken müzik dinleyin.
Çalışma temponuzu sürekli hızlandırın. Yoğunlaşma teknikleri geliştirin.
Arada çıkın, temiz hava alın. Bunu yaparken bile gözünüz bilboardlarda olsun. Yerde savrulan gazete parçalarını, ilanları, tabelaları, broşürleri.... inceleyin.
Neredeyse çevrenizdeki herşeyin grafik tasarım içerdiğini göreceksiniz.
Herşeyden ilham alın. Ya da herşey, size ilham vermeli.
Kolay gelsin.
Ben de size samimice başarılar diliyorum.
Tuncer ÖZKAN.İSTANBUL