Hangi Programı Kullanmalıyım??

smhyprk

Üye
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4
Tepki
0
Herkese merhabalar.
Şu anda bir mühendislik firmasında işe girdim ve beni işe alma sebepleri photoshop dan anlıyor olmam.Orta düzeyde photoshop
biliyorum ve firma benden kataloglarını hazırlamamı istedi.Anliycağınız bunun altından kalkmam lazım işimi kaybetmemem için bu konuda lütfen yardım edin bana.Freehand i kullana bilceğimi söylediler ama daha önce hiç kullanmadım photoshopdan nasıl bir katalog hazırlayabilirim yada belli bir taslak bulup üzerinde ufak değişiklikler yapabilirim bu konuda değerli yorumlarınızı bekliyorum ilginize teşekkür ederim şimdiden.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Samimice yazdığınız belli.

Ve yine belli ki, başınız belada!

Ama endişelenmeyin.

Sistematik ve çok yoğun bir çalışma ile çalıştığınız kurumda olmanız gereken noktaya ulaşabilirsiniz. Dediğim gibi çok çalışmalısınız.

Öncelikle, firmanız sizden belli bir alanda çalışmanızı, üretmenizi bekliyor. Demek ki hedef sınırlı. Bu sizi biraz rahatlatsın. Çünkü grafik tasarım, çok geniş bir alanı içine alır. Sizinki epeyce daraltılmış bir hedef.

Hemen çalıştığınız firmanın bütün kataloglarını, rakip firmaların kataloglarını önünüze alın. En ince noktasına kadar inceleyin.
Kendinize bir "tasarım ilkeleri" yönergesi oluşturun.

Bir katalog çalışması için yalnızca PS (photoshop) kullanılabilir. Ama bu sizi çok yoracaktır. Ayrıca bir PS dökümanını baskıya göndermek veya Web'de yayınlamak tek başına sıkıntılı olacaktır.

Size daha kapsamlı bir program veya iki program gerekecektir. Bunun birincisi bir çizim programı, diğeri ise final programı olacaktır. Tabii ki PS'yi de kullanacaksınız. Yani üç program.

Öncelikle, tasarımla ilgili hazırlıklar yapmalısınız. Tasarım, maalesef hemen birden öğrenilecek bir şey değil. Ama umutsuzluğa düşmeyin. Elinizdeki tasarımları inceleyin. Başlangıçta tam kopyalama olmasa bile yeterince esinlenin. Zamanla kendi üslubunuz oluşacaktır. Hata yapmaktan korkmayın. Önemli olan hatayı zamanında, yani baskıya veya yayına girmeden bunları düzeltmelisiniz.

Artık arkadaş grubunuzu değiştirin. Sizinle hep tasarımlardan bahseden arkadaşları önemseyin. Onların fikirlerini, eleştirilerini dikkatle izleyin. Bu size başlangıçta kaotik gelecektir. Bin kafadan gelen ses, sizi sersemletecektir. Olsun, bir süre sonra fikirlerin kafanızda sıraya dizilmeye başladığını göreceksiniz.

Oldukça sabırlı olmalısınız.
Bu işin eğitimini almadan, büyük dağları aşmaya çalışacaksınız.
Bunu ben dahil hiç kimse küçümseyemez.

Yukarda söylediğim gibi esinlemelerde bulunun. Ama sakın tam araklama yapmayın. Hatta hiç yapmayın gerekirse.

Tekrar konuya dönecek olursak, yani kullanmanız gereken programlara.

Artık kendi öğrencilerim de dahil, hiçbir grafikere Freehand'ı öneremiyoruz. Çünkü artık geliştirilmiyor.
Bunun yerine ve bunun eşdeğeri iki program öneriyorum. Ya Aİ (Adobe Illustrator) veya CD (Corel Draw).

Her iki program da sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Ama mutlaka ve yalnızca birinde uzmanlaşmaya çalışın.
Bunun için ya bir kurs alın, ya da kendinize güveniyorsanız kitaplar ve videolardan faydalanın. Güven ihtiyacını sistematik bir eğitim almadığınız için kitapların ve videoların kaotik sonuçlarından dolayı belirttim. Tabii ki biraz da bütçe meselesi var işin içinde.

Temel çizimler için, yani detaylı bir nesne çizimi, bir logo, bir makine parçası çizimi veya daha önce hazırlanmış bir çizimin geliştirilmesi için bu program(lar)ı kullanmalısınız. Eğer projeler, yani kataloglarınız çok sayfalı ise, özellikle master sayfa ihtiyacı varsa bu sefer İ.D. (Indesign) veya Quarkxpress gibi bir sayfa tasarım programına ihtiyacınız var demektir. Özellikle PS ve Aİ kullanıyorsanız, uyumluluk adına size ID'yi önerebilirim. Çizim programı için Aİ ile neredeyse kafa kafaya gelen CD de pekala işinizi görebilir. Ama mutlaka işin başında kararınızı verin.

Bazı temel araştırmaları yapmalısınız. Vektör ne demek, piksel ne demek, taşırma, kesim izleri, baskı krosları.... Bazı işleri programlar otomatik yapsa bile bunun teorisine mutlaka vakıf olun. CMYK, RGB, Pantone... gibi renk sistemlerini mutlaka araştırın.

Neredeyse her yaptığınız deneme çalışmanın bir çıkışını (printer baskısını) alın. Ekran ile kağıt çıkışlarını karşılaştırın.

Maalesef en büyük sorununuz programlar değil, tasarım sorunları olacaktır.
Örnek işleri inceleyin, Tasarım ilkeleri ile ilgili kitaplar edinin. Bunları yiyin, yutun!.. Hazmedin..

Yaratıcılığınızı test edin. Ne kadar zamanda, ne kadar varyasyonlar yapabileceğinizi ölçün. Herkeste mutlaka yaratıcılık vardır. Ama sorun miktar meselesidir. Dikkatli ve gözlemci bir tasarımcı, basit varyasyonlar ile bile göz doldurabilir.

Çalışırken müzik dinleyin.
Çalışma temponuzu sürekli hızlandırın. Yoğunlaşma teknikleri geliştirin.
Arada çıkın, temiz hava alın. Bunu yaparken bile gözünüz bilboardlarda olsun. Yerde savrulan gazete parçalarını, ilanları, tabelaları, broşürleri.... inceleyin.

Neredeyse çevrenizdeki herşeyin grafik tasarım içerdiğini göreceksiniz.

Herşeyden ilham alın. Ya da herşey, size ilham vermeli.

Kolay gelsin.
Ben de size samimice başarılar diliyorum.

Tuncer ÖZKAN.İSTANBUL
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Tuncer Özkan


Çok güzel bir yazı olmuş anlattıklarınız 9 - 10 yıl önceki halim aynen:) Yazdıklarınızı yaparak bu işlere girecek adama kimsenin sözü olamaz. Ama işin püf noktası burada işin eğitimini alacak kadar şanslı değilsen kendi kendini eğiteceksin.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Haklısınız Sayın Gürhan Erkal,
Yolun başında iken, herşey başarılabilir, kotarılabilir, erişilebilir... görünürken işin içine girince aslında çok detaylı bir evrene giriş yaptığınızı görürsünüz.
Bu durum işte şimdi kişiliği ortaya koyacaktır. Güçlü, dirençli, sabırlı... olabilmek şimdi gerekecektir. Bu özelliklere sahip iseniz, zaten epeyce yol almışsınız demektir. Hele hele sizin de dediğiniz gibi şu veya bu nedenden dolayı dışarıdan destek, örneğin eğitim desteği alamamışsanız, işiniz biraz daha zorlu olacaktır. Ancak yılgınlığa düşmeyenler ipi göğüsleyecektir.
Yine sizin dediğiniz gibi kendi kendinizin öğretmeni olacaksınız. Hem de en sıfırcı cinsinden olmanız gerekir. Zaten iş disiplini daha yolun başında iken oluşturulmalıdır. Bu disiplin, ömür boyu sürmelidir.

Başarılar ve bu başarıların yolaçtığı güzel muhabbetler dileği ile.

Tuncer ÖZKAN
 

smhyprk

Üye
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4
Tepki
0
Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim tuncer bey.Birde şunu sormak istiyorum Adobe InDesign hakkında ne söyleyebilirsiniz kataloğu bu programda yapabilirmiyim? (Bende bu programın bir eğitim cd si bulunduğu için bunu tercih ttim) Tekrar teşekkürler..
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Elbette düşünebilirsiniz.
Indesign'ı bir final programı olarak düşünebilirsiniz. Fotoğrafları PS'da editleyip, çizimleri AI'de oluşturup bütün bunları ID'da toparlayabilirsiniz. Nasıl bir katalog olduğunu bilmiyorum ama belki de tamamını da ID'da oluşturabilirsiniz.
 
Kayıt
9 Nisan 2012
Mesaj
74
Tepki
9
Merhaba,
Photoshop için net ortamında çok güzel katman stilleri var.Bunlar yapılan işi estetik olarak güzelleştiren ve bence olmazsa olmaz PS özelliklerinden.Bu katman stillerinin uzantıları .asl şeklinde,küçük bir araştırmayla netten indirmeniz mümkün.Yine sıfırdan kendi katman stilinizide oluşturmanız mümkündür.PS'nin için bu stilleri yönetmek için güzel bir araç bulunuyor.Tuncer Bey'inde söylediği gibi bence çizim içinde ayrı bir program kullanmakta fayda var.Bunun için Illustrator'u öneririm,çünkü internette .ai,.eps,.svg şeklinde birçok hazır vektör bulabilirsiniz.Ayrıca ikiside Adobe ürünü olduğu için kopyala yapıştır şeklinde PS ile çok güzel resim transferi yapılabilir.
Ustalaşmak için mutlaka emek şart,bunun içinde çok katalog incelemek ve kendi tarzınızı kemikleştirmek önemli olur diye düşünüyorum.
Illustrator türkçe pdf: http://help.adobe.com/tr_TR/illustrator/cs/using/illustrator_cs5_help.pdf
Çalışmalarınızda başarılar..
 

smhyprk

Üye
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4
Tepki
0
Herkese değerli yorumları için çok teşekkür ederim.Dediği gibi işe alınmamın en büyük etkisi photoshop bilmem oldu ama olayın baskı boyutunu ve başka programlar bilmiyorum.Mühendis olarak benden kataloglarını yapmamı istediler en son 4 Ekim'e kadar bitirmem gerekiyo bu bir inşaat firmasının 4-5 sayfalık tanıtım katalogu olacak.Başka bir program öğrenmek için pek zamanım kalmadı o yüzden hazır bir taslak bulup üzerinde ufak tefek değişiklikler yapmam mümkünmü? bu seferlik böyle olması gerekiyo işimi kaybetmemek için kendimi ispat etmeliyim bu konuda bana bir yol gösterirseniz çok makbule geçer herkese herşey için çok teşekkür ederim tekrar..
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
1 haftadan bile daha az bir süre var ve siz anladığım kadarıyla yalnızca yarım yamalak photoshop bilginizle bir katalog yapmaya çalışacaksınız. İşinizi kaybetmenizi tabi ki istemeyiz fakat Tuncer Bey'in anlattığı süreç ne yazık ki 1 haftalık değil aylar hatta yıllar alabilecek bir süreç... Programsal bilgileri öğrenseniz bile gözünüzün grafik tasarım ürünlerinin hazırlanış mantığına alışması gerek. Ne mezunusunuz bilmiyorum ya da alt yapınız nedir, meslek lisesi çıkışlı mı yoksa güzel sanatlar mezunu mu yoksa yoldan geçerken denk gelmiş ve bir anda kendinizi bu mesleğin içinde bulanlardan mısınız...

Nette, katalog şablonları ya da katalog tasarımları şeklinde aratın. Mutlaka bulursunuz.
 
Yukarı Alt