“İyi eğitim için dört şey gerekli:
Öğrenmek isteyen, iyi öğrenciler
Öğretmek isteyen iyi öğretmenler
Öğrencilerin öğrenmesini isteyen, iyi okullar.
Okulların iyi eğitim vermesini isteyen yöneticiler.
Bunlar zaten olması gereken şeyler diyeceksiniz. Doğru; olması gereken ama her zaman olmayan şeyler. Bazılarının öncelikleri, bu saydıklarımızdan farklı olabilir: Belki de bazı öğrenciler, okula yalnızca diploma almak için geliyorlardır. Bazı öğretmenler, öncelikle kariyerlerinde ilerlemek, bazı okullar, para kazanmak, bazı yöneticiler ise öğrencileri ve öğretmenleri özel okullara ve dershanelere iteleyip, eğitim yükünü devletin sırtından atmak istiyor olabilir.
Diğer bazı okullar ise, öğretim kadrolarında tasarımcı olmadığı halde, resim ya da bilgisayar eğitimi verdikleri bölümlerin adını 'grafik bölümü' olarak değiştirip, hem öğrencilerini, hem onların başvurduğu işyeri yöneticilerini hem de kendilerini kandırıyor olabilir. Bilerek ya da bilmeyerek (bazen yalnızca öğrencileri mezun olduktan sonra iş bulabilsinler diye) ülkemizin geleceği için hayati önemi olan tasarım mesleğini yozlaştırabilir, tanınmaz hale getirebilirler.”
http://www.photoshopmagazin.com/paylasim/7011
“Kadrosunda grafik tasarımı eğitimi almamış akademisyenlerin olduğu onlarca grafik tasarım bölümü sayabilirim! Bunun nelere mal olduğunu iyi anlamak gerek. Bu durum ahlaki değildir, etik değildir! En iyi eğitim modeli bir şekilde kâğıt üstünde oluşturulabilir, ama asıl mesele eğitimi kimin vereceği, konusunda gerçekten uzman akademisyenin nasıl bulunacağı ya da yetiştirileceği! Yurtdışında tasarım çok spesifikleşti, ancak biz bu “kötü niyetli azınlık” kadrolaşması nedeniyle, daha hâlen tasarımın ABC’sini oluşturmak için mücadele ediyoruz.”
http://www.gennaration.com.tr/manset1/omer-durmaz_kavramsal-dusunmeden-ozgun-is-uretilemez/
“İlk iş bence, iyi temel metin dizgi kurallarını öğrenmek ve sonra da deneysel işlerle başlamak olmalıdır. Biraz saçma geliyor biliyorum ama, bazı şeyleri değiştirmek için heves ve arzu yanında, karşı gelinecek kurallar hakkında da bilgi sahibi olunması gerekir.
İlk aşamada harf formlarının yapıları hakkında bilgi gerekir. İnsanlar en azından yazı karakterlerinin mödülerliğiyle ya da onları filtrelerden geçirmekle uğraşmaktansa, tırnaklı harf tasarımının çeşitliliğini ve zorluklarını anlasalar, benzer yazı karakterlerinin birçoğu zaten yok olur.
Eleştirel farkındalık kadar önemli olan bir diğer unsur, kişinin kendi disiplininin ve tarihin içerisinde nerede bulunduğunun bilincidir. Bu üç şey, en azından tipografinin karmaşıklığını anlamak ve yenilikçi olabilecek işler için gerekli olan parametreleri sağlayacaktır.
Sanki problemin bir bölümü, artık üniversitelerin tipografinin temellerini öğretmeyi unutmuş olmasından kaynaklanıyor. Eğitmenler mi korkuyor, yoksa öğrenciler mi öğrenemeyecek kadar tembel bilmiyorum. Gösterişli tipografiler yapmış ama yanındaki açıklama yazısının dizgisiyle uğraşmamış birçok insanın portfolyosunu gördüm. Bu benim için, bütün işin anlamını yitirmesine sebep oluyor.”
Grafik Tasarım Dergisi Röportajından.
Jonathan Barnbrook(Grafik tasarımcı - Font tasarımcısı)
http://www.virusfonts.com/fonts
http://youtu.be/t6hFpSbfN-U
“Evet yedi üniversitemiz az zamanda 177'ye çıktı.
Bununla övünelim mi?
İsteyen övünsün.
Bir örnek vereyim de ondan sonra övünsün. Tarih hocası olan oğlum öğretmen odasında otururken yanında yeni mezun bir bayan tarihçi bilmece çözüyormuş. Bir ara oğluma dönüp "Hocam affedersiniz" "muhasara" ne demek? diye sormuş.
Bunu soran yeni mezun bir tarihçi.
Sekiz zayıf ile sınıf geçenlerden olmalı. Mutlaka dizüstü bilgisayarı da vardır.”
http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/Default.aspx?i=29053&y=MustafaKutlu
İYİ HOCALAR ve RÖPORTAJLARI:
http://www.bek.com.tr/
http://vimeo.com/channels/arti1t/42537650
http://www.abdullahtasci.net/
http://youtu.be/g6ZPcsDOkoA
http://www.karamustafadesign.com/
http://vimeo.com/channels/arti1t/42536092
http://www.emresenan.com/
http://www.selahattinganiz.com/
http://www.photoshopmagazin.com/yazar/4
http://youtu.be/h0WYjhJ9kNM
http://www.savascekic.com/
http://www.moludsgn.com/
http://youtu.be/54SuznbEDOw
http://www.gurbuz-de.com/
http://video.cnnturk.com/2010/program-arsivi/3/5/sait-gursoyla-basariya-dogru-04-03-10-yrd-doc-dr-gurbuz-dogan-eksioglu-yeditepe-universitesi-grafik-tasarim-bolumu-ogretim-uyesi
http://www.omerdurmaz.com/
http://vimeo.com/omerdurmaz
http://youtu.be/U9awy713Ft4
http://youtu.be/ERs6i0mTjaw