Anladım, öncelikle yanımıza hoş geldiniz., umarım iyi yerlere gelirsiniz.
Sorunuza gelince:
"Herşeyi Yapmaya Çalışırsan Hiçbirşey Yapamazsın"
İlk anlamda başlığınızda bir karmaşa var, öncelikle kendimize bir alan seçelim, web tasarım, şimdi bunu konu başlığına lanse edelim ve irdeleyelim.
Ben yukarıya onları yazarken bir alanda en iyi olmayı ya da her alanda en iyi olmayı değerlendirmedim,konuyu genel aldım, neden derseniz belirli bir alanda da her şeyi aynı anda yapmaya çalışıyor olabilirsiniz, örneğin web alanında , web dünyasında bir çok alan var mesela değil mi? Web'e başlamak,gelişmek,ilerlemek için çeşitli planlar var mesela, bunların hepsi ayrı bir evre diyelim, siz her evreye aynı anda dalmak istiyor olabilirsiniz, o zaman siz bu planı aşıp "Web alanında aynı anda her şeyi yapmaya çalışıyor" olacaksınız. Burada malum eylemi gerçekleştirebildiğinizi ya da tersini anlayabileceğimiz bir kıstas yok, sadece diğer insanlar ile sizi aynı şartlarda karşılaştırabilir, böylece aynı anda birçok şeyi yapabilme durmunuza göre onlara istinaden bir kanaate varılabilir.
O halde karşılaştırıldığınız diğer insanlara göre, belki birçok dalda birçok şeyi aynı anda diğerlerinden daha iyi yapabilecek bir dehaya sahipsiniz, bunu şu an kimse bilemez.
Bu kısım tamam diyelim
***
Gelelim bu sorunuza:
"sizce bi alanda en iyi olmak mı yoksa her alanda bilgi edinmek mi daha iyi "
Şimdi olayı hem felsefi-mantık hem mesleki açıdan incelemek gerekiyor.
a) Bence -ki genel düşünce bu yönde- bir alanda her şeyi diğer insanlara göre daha iyi yapıyor olabilir insan fakat yaptığı işin en iyisine asla nail olamaz, bunun tek sebebi beynimizdeki dehadır, beyin öyle bir organdır ki siz yeni bir şeyler öğrendikçe m3'ü artar, bunun sonu asla yoktur, somutlaştırırsak, bugün yaptığınız ve " vay beee dehşet oldu" gözleriyle baktığınız bir web sayfasına 1 ay sonra gülerek bakar, 4 yıl sonra yaptığınız ve "İşte budur" dediğiniz web sayfasına 15 yıl sonra gülerek bakarsınız. Neden? Zira mesleki denyimlerinize 15 yıllık bir birikim daha eklemiş olursunuz.
Bakın meslekte en iyi olmanın sonu yok, meslekte en iyi yok, en nihayetinde bu dünyada doğru olarak kabul edilebilecek bir nokta hiç yok, mesela 2+2=4 sonucu dahi 2+2 nin toplamının 4 sonucunu sağladığı ana kadar geçerlidir, birileri çıkıp "5" eder diyene ve bunu ispatlayana kadar bu geçerlidir, ama bakın 2+2=4 kesin noktada bir yargı değildir, herşeyde olduğu gibi o da genel-geçer bir kuramdır.
Mesela insanlar sizi Web Master Yıldızı ilan eder, fakat bu kabul sizden daha iyisi çıkana kadar geçerlidir, bu durum süregider...
Demek ki "Meslekte en iyi olmak" gibi bir nokta yokmuş, ha başarılı olabilirsiniz o ayrı konu.
Şimdi mesleki boyuta bakalım:
b) Bu gün iş ilanlarına göz gezdirdiğimizde firmalar alacakları elemandan öyle şeyler istiyor ki şaşıp kalıyor insan, burada bu tip antika ilanları yayınlayan kimi arkadaşlarımızın mesajlarına rastlayabilirsiniz, gülümsemek için açıp okuyun ama içinizden de saygıyla anın bu ilan sahiplerini, yalan yok ben anıyorum, saygılı bir insanım en nihayetinde.
Bu gün bir grafikerden 2d program,3d program,web bilgisi,lisan,tahsil,yat,kat gibi beklentiler var, bu taman ama her birinden de en az iki programda uzman olmanız isteniliyor, verecekleri ücret,iş ortamı vs sizi tatmin eder mi orası bilinmez.
Ama çalışmak da zorundasınız, bir ilan okudunuz,saygıyla andınız ve gittiniz o mülakata,işte bu noktada diğer insanlarla karşılaştırılacaksınız, direkt diğerlerinden ne kadar çok teferruatlı olduğunuza bakılacak, sonuç ?
Yani demek ki şu zamanda "her alanda bilgi edinmek daha iyi" oluyormuş.
Sohbet için teşekkür ederim.
h.k.n