İzmir'im Manipulation ..

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
43
Zaten, bize vektör kavramı ingilizceden değil fransızcadan geçmiştir. Fransız ve benzer latince esanslı Avrupa dillerinde arama yaparsak (tabiki vectorel olarak değil, "vectorial" olarak) hem kitabi bilgilerde hemde nette bir çok bilgiye kavuşuruz.

En başta dediğim gibi vektör sektörümüz bazında da konuşsak tamamiyle matematiksel bir terim ve vektörel terimi de yine matematikten grafik ve ilişkili yazılım dünyasına ihraç edilmiş bir kavram. Herhangi bir üst seviye matematik kitabına bakacak olursanız. "Vektörel ifadeler, vektörel fonsiyon, vektörel çarpım gibi onlarca belki yüzlerce ifade görürsünüz. Ve ben bu terimleri küçük yaşlarımdan beri duyuyorum. Bildiğim kitaplarda bayağı eski basımlı.

Evet TDK'nın sözlüğünde bu onyıllardır (belki daha çok) Türkçede matematik alanında kullanılan Fransızcadan ithal sözcüğün olmaması büyük eksiklik. Ama bu bizi bağlamaz.
Bizi Türkiye'de Grafik ve ilişkili sektörlerde "vektörel grafik/çizim" kavramının bolca matematiksel kaynaklı olarak kullanılması bağlar.

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
Türkçemizde bulunmayan bir kelimenin kullanımı yanlıştır. fazla büyütmeye gerek yok. Türkçemizde vektörel diye bir terim yoktur. herkesin kullandığı binlerce yanlış kelime var. Bu durum o kelimelerin doğruluğunu kanıtlamaz. Google a vectorial yazınız bakalım sizi ne diye düzeltiyor?
Vektörel çizim veya nesne diye birşey yoktur.
iyi çalışmalar dilerim.

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
43
Erkan Bey bu matemetiksel bir kavram. Türkçemizde vektör de yok. Kitapta yok, kalem de yok atalım mı bu kelimeleri. Vektörelin günlük dilde anlamı: vektörle ilgili yada vektörle yapılmış.

Google aramalarında bize yol gösteren bir yapay zeka yoktur sadece daha çok kullanılana bizi yönelten bir algoritma vardır (aksi yönlendirme yapmadıysak). Elbette sanıyorum ingilizcede vectorial design ya da draw terimleri yerine vector image, design ifadelerinin daha çok kullanılıyor olması sizi bu söyleme itti.

Ama dediğim gibi kaynak fransızca, matematiksel bir terim Türkçede uzun süredir yaygınlaşmış kullanılmış bir ifade zamanla da Türkçeleşmiş, kanıksanmış. Bilgisayar devrimi ve yazılımların tasarım hayatına girmesiylede bizim sektöre geçiyor. Ve olan oluyor. Türkçede vektörel diye kanıksanmış bilinen bir terim var ve kökeni ne olursa olsun (kütüphanenin arapça kökenli olması gibi) artık o Türkçe.

Bir de edebi ve ilmi şekilde tartışıyoruz diye düşünüyorum. Sanırım sorun yok.

Erkan Nehir

Uzman Üye
Tepki
53
Gürhan Bey sanırım ayrı dillerden konuşuyoruz. Kelimenin kökeni değil, Türkçe sözlüğümüzde bulunup bulunmaması önemlidir. ben TDK dan bahsediyorum siz kökeni yabancı olan kelimelerden. vektörel sözlüğümüzde yoktur. Sözlüğümüzde olmayan kelimenin kullanımı yanlıştır. Bu kadar basit. Grafikçi diye bişey var mı? Ama kullanılıyor. Ozaman siz grafikçi misiniz?
Siz vektörel demeye devam edin kimse sizi ayıplamaz.
Çalışma konusunu doldurmayalım bu mesajlarla. Siz bildiğiniz yoldan devam edin.
iyi akşamlar dilerim.

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
43
Ben de matematikten bahsediyorum. TDK'nın sitesindeki bir eksiklikten yola çıkarsak bir yana TDK'nın sitesini, bir yana da binlerce Matematik kitabını koyarsak ben tercihimi matematik kitaplarından yana kullanırım. Bir yanda bilimadamları varken öte yanda devlet memurları var ilki daha güvenilir geliyor bana:) Benim de anlatmak istediğim bu. Kaldı ki sektörümüzde vektörel çizim daha sık kullanılıyor en azından çalıştığım Ankara, denizli ve İzmir gibi şehirlerde öyle.

Sanırım meramı mı anlattım bende başka bir şey yazmayacağım.

İyi akşamlar. Başlığınızı doldurduğumuz için özür dilerim vulturemess. Ama belki reytingi yüksek olur bu sayede:)

Erkan Nehir

Uzman Üye
Tepki
53
Ozaman fotoğrafın orijinalini aldığınız linkin paylaşımı ile başlayalım sayın vulturemess...
Bu gibi çalışmalarda doğabilecek telif hakları hem sizi hem siteyi zor durumda bırakabilir. yapılmış bir çalışmayı alıp üzerine 2 resim ekleyerek benim çalışmam diye sunmak ne derece doğru onu tartışalım ozaman. hemen hemen tüm çalışmalarınız bu şekilde. Evet haklısınız... Çalışmalarınızı tartışalım...

Tepki
0
@Erkan_Nehir

Tartışılacak birşey yok , Profesyonel bir grafiker olsam emin ol zaten forum sitelerinde zamanım olmaz. Kendimi geliştirmek ve biraz olsun yaratıcılığmı geliştirmek için siteye girdim. Tamam sende haklısın kendine özgü çalışmalar çıkar diyosun ama, telif hakkı bunun gibi basit bi resme telif hakkı verilmez, ve ayrıca çok önemli bi insan veya marka olman lazımki telif hakkı verilsin . Türkiye'nin en büyük grafiker topluluğu olan grafikerler.org'da herkezin sürekli araştırma içersinde bulunduğunu herkez bilir ve çalacağın resmi illaki sen olmaz ben olmaz başkası anlar ve söyler. Ve bende okadar salak bi insan değilim kendimi ezdireyim . Bu gibi bi resmi yapmak icin kimse zorlanmaz , bu resimde ne varki 2 tane brush var kullanılan ve iki üç resim. Yetenekli birisiyim ama yaratıcılık gibi bi yeteneğim yok. Ancan verilen derslerden yola çkarak birşeyler çıkartıyorum. Mesela bugünde çok güzel bi çalışmam oldu , verilen derslerden yola cıkarak adım adım izleyerek son derece muazzam çalışmalar ortaya çıkarıyor ama , sırf şu muhabbetlerden yüklemiyorum siteye. Sende haklısın sonuçta sitenin gömleklilerinden birisin ve yapmamız gereken seyleri anlatıyosun izah ediyosun. Teşşekkür ederim .

Erkan Nehir

Uzman Üye
Tepki
53
@vulturemess
Bir çalışmanızın (Daha doğrusu çalışmam dediğiniz çalışmanın) daha önce başka bir sitede görüldüğüne dair yapılan yorumlarda cevabınız aynen şu olmuş :
Bunun gibi bi çok sitede üyeliğim var, biçok yerde de gorsel eğitim olrak sunuyorum calısmalarımı...
Bu ne demektir? Bu çalışmanın orijinali size ait ve eğitimini siz veriyorsunuz. Yani öğretiyorsunuz bu işi... Ve yine aynı konu içerisinde bu sefer de o çalışmayı bir eğitim videosundan izleyerek yaptığınızı söylemişsiniz. Aynı konu içinde tamamen iki farklı cevap. hangisi doğru? veya hangisi yanlış? Ki çalışmanın size ait olmadığı aşikar ve apaçık ortada. Ayrıca GÖMLEKLİ yakıştırmasını anlayamadım... Sıradan bir üye de olsaydım aynı yorumu yapardım hiç merak etmeyin...
Konuyu uzatmaya gerek yok. Umarım bir daha aynı hatalara düşmeden paylaşımlarınızı sunarsınız..
iyi forumlar.

Ndesign

Üye
Tepki
51
@vulturemess

1. Sözlerine dikkat et burda sözünün geçmesi için her hangi bir gömler giymene gerek yok doğru ve düzgün ol yeter
2. Şu lik i versen desen bu dersten yola çıkılarak yapılmış bir çalışma o zaman kimse burada boşuna tartışmaz çalışmaya öneri veya eleştirisini yapar .

Yukarı Alt