- Tepki
- 17
Kafama takılan bir soru vardı biraz araştırma yaptım ve çıkan sonuçları paylaşmak istiyorum. Bir home ofisim var ve burada bir all in one imac bir de laptopum var. Imacte elektrik kesintilerine karşı ups cihazım var laptopta tabiki elektrik kesintilerinde bataryası sayesinde sıkıntı yaşanmıyor. Ancak gün içinde uzun süreli laptop kullanımında sürekli elektriğe takılı olan priz ile güç sağlanırken laptop bataryasının bu esnada takılı olup olmamasının avantaj ve dezavantajları varmıdır? Öncelikle bu konuda bilgi sahibi kişiler paylaşımlarını da yaparsa mutlu olurum. Daha önceki laptobumda ups de kullanmakla beraber laptop elektriğe bağlı olduğu için uzun süre laptop bataryasını kullanmadım. Belirli bir süre sonra pil öldü. Sürekli takılı konumda iken de batarya kendini sürekli şarj ve deşarj etmesinden pilin ömrü azaldı. HP internet sitesinde okuduğum makalede tavsiye olarak eğer laptobunuz elektrik akımına bağlıysa laptop bataryasını ayda bir şarj ve deşarj etmemiz pilin örünü korumada yardımcı oluyormuş. Eğer bir upsiniz yok ise laptobunuzu batarya ile kullanmanız tavsiye ediliyor. Çünkü batarya bir ups görevi görmektedir. Elektrik akımı ile ilgili artış, düşüş ve kesintilerde donanımların özellikle anakartın zarar görmemesi için çıkartılıp kullanılması tavsiye edilmiyor. Bir de bataryayı şarj ve deşarj ederken laptobun ısısı 20 ile 25 derece iken bu işlemin yapılması tavsiye ediliyor.