Hayattaki her somut şey ilk önce düşünce ve fikir daha sonra bir eskiz ve proje ile başlar.
Eğer ilk kez bir logo yapacaksanız, logo yapılan programları indirip direk bu işe girişmek yerine, hayali firmalar düşünerek, bol bol eskiz (kağıt üzerine çizim) yapmanız gerekir. Hatta profesyonel tasarımcılar bile ilk önce beyin, sonra kağıt en son aşamada elektronik ortamda son noktayı koyarlar çalışmalara. Direk bir program yardımı ile başlayan çalışmanın hem süresi uzar hem de fikir üretimi azalır.
En başta istenilen şey kafada belirginleşmeli. Logo mu? Tipografik bir çalışma mı? Amblem mi? Resim mi? Maskot mu?
Hizmet alanını çağrıştıran bir simge mi yoksa sadece bir işaret mi?
Bir logoda oranlar ne olmalı? Logo nerede kullanılacak? Web sitesi mi? Bir şirketin tüm ürünlerinde mi? (Kartvizit, tabela, afiş, televizyon, basılı yayın vs.), bir okulun üniforması üzerinde bir rozet mi? Tek renk mi olacak? Renkli mi olacak? Veya hem renkli hem de siyah beyaz olacak mı kullanılacak?
Logo nedir? Logotype nedir? Tipografi nedir? Amblem nedir? Vektör tabanlı mı? Yoksa tek bir boyutta kullanılacak bir bitmap çalışma mı? Vektör ne demektir ve vektör olmasının amacı nedir?
Logo yapan program diye birşey yoktur. Logo bir kurşun kalem ile de yapılır, bir fırça darbesiyle de, Corel Draw ile de, Photoshop ile de, illustrator ile de hatta bir word programı ile de. Önemli olan kullanılacak alan ve amaçtır.
Tüm bu aşamalar netleştikten sonra uygun bir programla logoya son şekil ve renk verilir.