öncelikle indesign'ı bir dizgi programı olarak düşünmenizi isteyeceğim.
yani indesign bir tasarım programı değildir. daha çok iletişim amaçlı yazı ağırlıklı tasarımlar için yetenekleri geliştirilmiştir. bu gruba giren tasarımlara örnek vermek istersek dergi, gazete, kitap gibi örneklemelerde bulunabiliriz. bu özelliği ile bu işin uzmanı olan QuarkXpress ile aynı kulvarı paylaşmaktadır.
ama geliştirilmiş pluginn destekleri, çeşitli özellikleri ve en önemlisi illustrator ve photoshoptan aldığı bir çok ek özellikleri ve uyumu açısından baktığımız zaman quark'tan açık bir ara ile sıyrılıp kendini DİZGİ-TASARIM PROGRAMI tahtına oturtmuş durumdadır. (sahsen ben artık tüm tasarımlarımı ne freehandde nede başka bir programda yapıyorum.)
şimdi bir dergide dikkat etmeniz gereken şeyler ise öncelikle sınırsız kelime ve metin işleme özelliklerini bunun yanısıra paragraf işlemlerini çok sık kullanabilirsiniz.
buna örnek vermek gerekirse, bir metin düşünün bunun fontunu harf araları, satır araları punto ve daha da çoğaltabileceğim metin ana özelliklerini belirli bir düzende iken kayıt edip bir başka sayfada veya metinde bunları en baştan yapmadan tek tıklama ile uygulaya bilirsiniz (Styles)
aynı işlemi paragraf özellikleri içinde kayıt edip uygulama şansınız bulunmaktadır.
en büyük avantajlarından bir diğeri ise otomatik olarak sayfa numaraları verebilmektesiniz.
bir başka kullanabileceğiniz özellik ise MASTER PAGE'lar oluşturarak sayfanızda sabit olacak ögelerin her sayfaya copy-paste yapmadan tekrar etmesini saglamak, bu masterların adetlerini çoklu olarak artırılabilmesi (yani birden fazla master page'larla çalışabilmek)
resimler ve grafikler bir derginin vazgeçilmez ögeleridir.
bu bağlamda photoshop ile tam uyumu bizlere okadar kolaylık sağlamakta ki kullanıp öğrendikçe siz bile şaşıracaksınız. mesela çoklu layerlı bir PSD dosyasını indesign'de kullandıgınızda PS layerlarını ayrı ayrı görebilmekte ve onları açıp kapama şansına sahipsiniz. bunun yanısıra bazı temel photoshop layer options'larını (bewel and emboss, drop shadow vb) direk indesign içince hem vektörel hem de pixel ögelere sorunsuzca uygulayabilmekteyiz.
tabi bu arada illustratoru de unutmamak gerek. illustrator belgelerini ise kullanmak veya illustratorden direkt copy paste yapmak işimizi daha da kolaylaştırmaktadır.
işte size pek dergi ile alakalı olmasa da güze bir özellik daha.
word ve excell dosyalarını sorunsuzca indesign'a alıp ufak tefek düzenlemer yaparak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
bunun yanısıra gelişmiş baskı yönetimi ufakda olsa sayfaları montajlama vs gibi özellikler kullanıcı için extra kolaylıklar sağlamaktadır.
uzun lafın kısası indesign bir grafik tasarımcı için ileri seviyede çok büyük esneklik ve rahatlık sunabilecek düzeyde bir program. umarım nacizane bu yazım sizin işinize yarar.
eğer başka sorunuz olursa lütfen yine yazın.
kolay gelsin