Ben ikisini de kullandım.
1-Masaüstü yayıncığa Mac başladı...(1986 da Almanyada gördüm)
2-Mac 1990 larda LC I- LC II-LC III ve Performa-5260 ile gelişmeye başladı.
3-PCler DC serileriyle atağa geçti...
4-1995-96 larda Mac ve PC dostluğu kuruldu, Power Mac ve Power PC dönemleri başladı.
5-Hatta Motorola firması Mac Pc karışımı computerler üretti, sonra üretim durduruldu.
Hardware ve software açısından kıyaslarsak:
1-Mac in software için virusun üretilmediği (veya daha çok daha seyrek üretildiği) doğrudur. Bu yönden Mac daha güvenlidir ama bunun nedeni Mac değil Hackerlardır.
2-Pc nin işletim sistemi exe. tabanlıdır, bu nedenle hem çabuk virus kapar, hem de antivirus firmaları Pc üzerinden çok para kazanır. Belki zehiri üreten firma panzehiri de üretir bilinmez.Hackerlar yaygın olarak exe. uzantılı virus üretirler. Belki de bunu özel olarak Mac finanse etmektedir bilinmez. İlave olarak; artık Mac için de virus üretiliyor, her kese ve herkeseye göre virus mevcut.
3-Avrupa yine Pc kullanır, Mac daha çok ABD'de kullanılır. Fakat Avrupa devletleri Amerikaya karşı Avrupa Birliğini kurdukları gibi; Amerikanın WINDOWS ile tüm bilgisayarları, tüm network ağlarını kontrol altına aldığını bildiği için LINUX işletim sistemine geçmiştir. LINUX hem mac de hem Pc de kullanılabilmektedir.
4-Çin ise 4-5 yıl önce 500 milyon dolar yatırım yaparak kendine ait bir işletim sistemi kurmuştur, Windowsu ve Mac os'u terk etmiştir.
5-Bilgisayar teknolojisinde kendi SİLİKON VADİLERİNİ veya SİLİKON BÖLGELERİni kuran HİNDİSTAN ve İRAN da windowsa ve Mac-os'a alternatif olarak kendi ulusal işletim sistemlerini kurmuştur.
6-ABD'nin IRAK'ı işgali biraz da bu yüzdendir. İran'a ve Hindistan'a uzanmak istemektedir.
7-Türkiye'mi? Türkiyenin ise Anadolu Puması(Dağ Aslanı) anlamına gelen PARDUS işletim sistemi milli bir sistem olarak üretilmiştir. Bir üniversitemizin değerli mühendislerinin çabaları ile oluşmuştur.Ama adını kimse bilmemekte, yaygınlaştırılması için kimse destek vermemektedir.
Hardware kısmına gelirsek;
1-Mac in esas üstünlüğü exe. sistemi olmayışı , mac-os sistemi oluşu filan değil, tüm parçalarının orijinal mac üretimi olmasından gelmektedir.
2-Eğer Mac de toplama bilgisayar üretseydi, çürük ve sorunlu olacağı kesindir.
3-Amerikan IBM ve DELL firmaları da PC sektörünün Mac leridir. Onların da parçaları sadece en kaliteli olanlardan seçilir. Buna rağmen ekran kartını filanca firmadan, main bordu filanca firmadan temin ederler. En kalitelisini seçmelerine rağmen tüm parçalar aynı fabrikanın malı değildir veya aynı mantığın ürünü değildir.
4-Dolayısı ile Mac in kolay çökmemesi de buradan gelir.
5-Mac marka monitörler ile Lacie monitörler karşılaştırıldığında kimi grafiker orijinal Mac monitörü tercih eder, kimine göre dünyanın en iyi tüplü monitörü Lacie dir. İşte bu noktada orijinal mac parçası efsanesi tartışılır hale gelir.
6-Macin daha hızlı olması da parçalarının en iyi kalite ve birbiriyle uyumlu oluşundandır.
7-Çok kaliteli parçalardan uzman eliyle toplanılan parçalardan çok kaliteli PCler üretmek ve mac kalitesine yaklaşmak mümkündür. Kimi grafikerler mac ile aynı performansı yakaladıklarını söylüyorlar, ama ben ancak çok yakın performans yakalanacağını ama asla aynı olacağını düşünmüyorum.
8-Düşünmüyorum da Mac mi kullanıyorum? Hayır ben PC kullanıyorum. Bir Mac fiyatına 2 pc toplatıyorum ve ısmarlama elbise diktirir gibi özelliklerini ben seçiyorum.
9-Ekonomik durumum beni PC kullanmaya itiyor. Çok iyi bir bilgisayar tamircisi ve teknisyeni dostum var. 2 yılda bir onunla tartışıp makinelerimi yeniliyorum.
10-Ayrıca Mac i Türkiyeye Koç Holding ve Bilkom getiriyor, adeta tekel. Alırken fiyat olarak da bozulunca servis olarak da herşeyi ile tek yere bağımlı olmak istemiyorum.Bu özgürlük anlayışım da ekonomik tercihim kadar etkili oluyor ve PC kullanıyorum.
Son olarak şunu biliyorum ki; İNSANİ OLAN HERŞEY TÜRKİYEDE LÜKSTÜR.
Dünyanın en pahalı internetini, en pahalı telefon kontürünü, en pahalı benzinini ve doğal gazını kullanıyoruz.(ve dünyanın en ucuz grafik tasarımını biz yapıyoruz. Fikir bizde bedavadır!!!)
Ve biliyorum ki Nikon marka bir dijital fotoğraf makinası burada 4 milyarsa Amerikada 2,5 milyar. Oraya da Japonyadan gidiyor, buraya da Japonyadan geliyor.
Öyleyse bu farkı kim cebe indiriyor?
Biliyorum ki Hyundai Accent burada 24 milyar, Amerikada 14 milyar. Bizim ne günahımız var?
Ve biliyorum ki Mac Türkiyede çok pahalı. Biraz da buna kızıyorum ve PC kullanıyorum.
(Bu anket yararlıdır, gereklidir. Aksini söyleyenlere katılmıyorum! Ciddiye almasam, önem vermesem bu kadar yazmam.)
Saygılar.
F.Çağla