yazayım....
tasarım denir tabiki..... ??????
neden denmesin ki. sadece biz mesleğimizin gereği kendimizce yaptığımız araştırmalarla veya edindiğimiz tecrübelerle tasarımları yaparız.
bir makarna etiketi için, bir otomobil kataloğu içi veya bir eğitim kurumu için gereken materyellari bizler çok iyi takip eder tahlil eder ve bunları yorumlarız.
ama müşteriler nedense grafikerlerin yaptığı işi
beceremeyecek ya da bu
yapılan işte beni temsil edemez yaklaşımı, tabi birde
parasını veriyorum benim dediğimi yapacak egosu yuzunden ne grafik yapanlar çalışmalarından memnun kalır ne de yapılan iş amacına uygun olur.
bu özellikle benim yaşadığım şehirde had safhada.
neden buraya bir admin olarak işlerimi koymadığımı düşünüyorsunuz????
vallahi utancımdaaaann... inanın bana utanıyorum bunca zamandır bu işi yapıyorum, hasbel kader bişeyler biliyorum ama cidden benim hayal ettiğim işler çok az.
gelelim asıl konuya.
Bu Yapılan İş Tasarım Olur Mu?
kesinlikle olmaz... bu dizgicilikten öte birşey değildir.
müsterinin para kazanma, o kazancını artırmakla meşgul olan beyninde yer veremediği tasarım konusunda; hayal ettiği ya da kültür seviyesinin el verdiğince en iyisini düşündüğünü sanarak grafikeri, bu hayallerini aktaracak ve bilgisayarı komutları ile çalıştıracak bir robot olarak görmektedir.
biraz karışık oldu galiba....
evet sadece dizgi olur. müşteri oturur yanınıza cok bilir miş gibi
az logyu büyüt.... az daha..... yok olmadı az daha.... hah oldu.... (bu arada A4 büyüklüğünde bir tasarımın yarısı hemen hemen logo ile dolar)
şimdi onu kırmızı yap
az aşagı al
bi tık da sola
bu
tık nasıl bir
ölçü birimidir hala anlamış değilim.
yani o
"tık" tıklanmasa logo orda dursa kıyamet kopacak
grafiker ise
profesyonel ve işi bilen biri ise mecbur ekmek hatırına buna katlanmak gibi bir işkence altında parasının derdindedir.
diğer bi grub grafiker ise sanki bu işi biliyormuş gibi hepsini yapar ve iş basılır gelir
ben yaptım bunu der ortalıkta gezer.
tasarım felan değildir arkaşlar.
biz grafiker olarak;
tesil ettiğimiz kişiyi veya firmayı yaptığımız işlerle yüceltmeyi hedefleriz.
ama müşteri ne yazık ki bunu anlamamakta direnmektedir. Ne yazık!...