Sayın eminecik,
Tabiî ki imza atmak, en iyisidir. Çok önemli bir tedbirdir. İmza atmasa da, dediğim gibi, çizgi, boyama ve desen stilinin özgünlüğü, bilirkişinin eserin o kişiye aidiyeti konusunda karar vermesine sebep olacaktır. Mahkeme de, genellikle bilirkişinin kararlarını esas alarak karar verir. Yani, belirttiğim hususlar, imza yerine geçer. Ama biliyorsunuz, Photoshop'da imzayı silmek de nispeten kolaydır.
Yazılı eserlerde, imza atmak daha önemlidir. Yine de eserdeki imzayı çıkartıp yayınlayabilirler. Burada da yazılı eserin üslup, edebî nitelikler ve cümle kurma özellikleri gibi bazı özellikleri, imza yerine geçebilir ve bilirkişinin kararına etki edebilir.
Bu konularda, bilirkişisiz bir eser kanıtlanma işlemi mümkün değildir. Postalama ile ilgili olarak, bu bilgiyi dikkate alın. Postalanmış bu şekildeki evrak, elbette bir kanıt olarak ileri sürülebilir ama kesin olan bir şey varsa, bilirkişinin ne dediğidir. Öyle ilk duruşmada, hemen eser şunundur, bunundur gibi bir vak'a kaydı, fikrî ve sınaî haklar mahkemelerinde mevcut değildir. Davalar, genellikle bir-iki yıl sürmektedir. Ben ise benzer bir olayda, oniki yıldır uğraşıyorum.