RGB / CMYK geçişi

muratz

Üye
Tepki
0
Corel Draw 'da çalıştığım bir dökümanın içinde bitmaplar, objeler vs. mevcutsa ve bunların arasına RGB renkler karışmışsa, "Find And Replace" fonksiyonu dışında tek bir araç ile tüm çalışmanın renk modunu CMYK yapabilmem mümkün müdür?
Teşekkürler.

Tepki
31
Tüm RGB bitmap'leri CMYK'ya çevirmek...

Matbaa ve Reprodüksiyon atölyelerinin sürekli yapmak zorunda oldukları kontrol ve düzeltmelerden biri de dökümandaki RGB bitmapleri bulup bunları tek tek CMYK renk uzayına çevirmek oluyor. Aslında bu işlem bir RIP için Postscript (.prn) belge oluşturulurken, Apply ICC profile ile de yapılabiliyor fakat her RIP için doğru sonuç elde edilemeyebiliyor.

Bazen bir dökümanda yüzlerce RGB bitmap olabiliyor ve bunları tek tek bulup CMYK'ya çevirmek vakit kaybı ve işkence haline gelebiliyor. Bu işkenceden kurtulmak için küçük bir makro yazdım; CorelTURK_RGB2CMYK_Bitmap.

Makronun kullanımı çok kolay. Önce CorelTURK_RGB2CMYK_Bitmap buradan indirin. CorelTURK_RGB2CMYK_Bitmap.gms dosyasını C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite XX\Draw\GMS klasörüne kopyalayıp CorelDRAW'ı yeniden başlatın. (XX sürüm numarasıdır, hangi sürümü kullanıyorsanız onun klasörüne kopyalamalısınız.)

CorelDRAW X4 için: Tools>Macros>Run
CorelDRAW X3 için: Tools>Visual Basic>Play
komutu ile VBA Macro penceresini açın.

Macros in: Bölümünden CorelTURK_RGB2CMYK (CorelTURK_RGB2CMYK_Bitmap.gms) seçin ve Run'a tıklayın.
Bulunduğunuz sayfadaki tüm RGB bitmap'lerin CMYK olduğunu göreceksiniz.

macro link : http://rapidshare.com/files/221145158/CorelTURK_RGB2CMYK_Macro.zip

alıntı : coreltürk kürşat çakır

demure-boy

Üye
Tepki
0
Fatih Coşkun Bey iyi güzel bir Macro ve kullanışlı da.
Macroyu kendiniz yazdıgınızı söylüyorsunuz,
acaba kendiniz mi yazdınız yoksa var olan macroyu değiştirdiniz mi?
saygılarımla...

Tepki
0
ya acil olarak bana bu corel x5 de makroları nasıl çalıştırırım onu yazarsanız sevinirim normal tek kart ebadı a6 ebadı a4 ebadı makrosu C:\Program Files\corel\CorelDRAW Graphics Suite XX\Draw\GMS bu yolla çalışıyor fakat yazıları convertleme ve rgb den cmyk ya geçiş makrosu çalışmıyor buraya kopyaladığım halde sanırım başka bir yolu var

Mehmet ÖZDEMİR

Grafik Tasarım
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
243
teşekkürler kürşad bey. gerçekten güzel makro. birde şu iki ayrı corel dosyasını birleştirme makrosu olsa fena olmaz :)

sea_sd

Üye
Tepki
0
Merhabalar,
Corelde her yeni çalışma sayfası açtığımda renk modunu cmyk olarak ayarlıyorum.
Yeni bir etiket çalışması yaptım. Görseli seçtim ve bitmap den renk modu cmyk gösteriyordu.
Tekrar cmyk seçeneğini seçtim ancak bu kes çalışmamda fotoğrafda dahil yazılar pikselleşti... (çözünürlükleri bozuldu)
Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Teşekkürler.

Yukarı Alt