Merhaba,
RIP yazılımları (Raster Image Processor), genellikle CTP ile birlikte verilir. Her CTP cihazı, bundle verilen yazılımla optimize edillerek üretilir.
RIP yazılımları, postscript lisansına haizdir. Ve nihayet postscript; bir baskı dilidir.
RIP; postscript komutlarını, CTP'nin lazeri yönetme, kalıbı ittirme, ayna hareketi (spinner motoru) gibi araçlarının hareketlerine çevirir. Sistemde iş akışı bu şekildedir.
Demek ki, burada RIP'in, sözünü ettiğiniz yazılım hızı olarak yalnızca postscript'in yorumlanması olarak tanımlanabilir. Gönderilen dosyanın postscript'e çevrilmesi zaten RIP yazılımını hazırlayan firmanın satın aldığı lisanslı postscript derleyicisi ile mümkündür. Yani yazılım hızı olarak sözünü ettiğiniz şey, RIP'in bellek yönetimi ile ilgili birşey olabilir. Bu da, kullanılan işletim sisteminin (Mac veya PC) yönetimi araçlarıyla zaten optimize edilebilir.
Sonuç.
Sözünü ettiğiniz yazılım hızı kavramı çelişkilidir.
Ama RIP'i koşturduğunuz makinenin yapısı (bellek, işlemci yapısı ve sayısı, vs.) değişkenleri Ripleme hızını etkileyecek en önemli faktörlerdir. Hatta işletim sistemi bile ciddi farklar atabilir. Genellikle PC tabanlı Riplerin daha hızlı yorumlama yaptığını çok sık duyuyorum. Yıllar öncesi film çıkış makinemde de bunu test edebilme şansını elde etmiştim. Yeni nesil riplerde de aynı şeyden sözeden atölyeler var.
Ayrıca, EPS veya PS ve de PDF dosyalarının daha hızlı yorumlandığını söylemeye gerek yok. Çünkü bunlar postscript derlemesi yarı yarıya yapıldığı için daha hızlı basılırlar.
Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN