- Kayıt
- 18 Temmuz 2008
- Mesaj
- 2.054
- Tepki
- 141
Ingilizce'den "Hikaye Tahtasi" olarak tercüme edilse de Hikayenin Çizimi olarak adlandirabiliriz.Proje konusunun belirledikten sonra kafamizdaki resimleri görsellestirmek amaciyla çizilen karalamalar, çekilen fotograflar veya yapilan renkli resimlerdir. Proje konusunun belirlenmesinden sonra kagida kaleme sarilarak hikayeyi resimlemek ve senaryolari, çekim planlarini olusturmak iyi fikirdir.
Seyrettigimiz bütün ünlü filmlerin, hikayenin akisini, sahnedeki oyuncularin bulunacaklari yerlere kadar, kadrajlari belirleyen birer storyboard'lari vardir. Bir kült haline gelmis teknoloji harikasi bir filmin bile her karesi planlanip kagida çizilmis storyboard'u, storyboard'un belki de birkaç kati, tasarim asamasinda kagit üzerine yapilan eskiz çalismalari vardir.
Storyboard'un çizim veya grafik açisindan profesyonel olmamasi bir sorun olusturmayacaktir. Ama anlatilan net olmalidir. Burada amaç planlarin nasil çekilecegini göstermektir. Kamera açisini, kameranin ve oyuncularin hareketlerini ve kompozisyonun ele alinisini önerecek olan anahtar sahnelerin bir seri halindeki tasarimidir.
Film çekiminin olmazsa olmazidir storyboard. Amatör islerde çogu zaman ihmal edilmesine ve hatta bazi kesimlerce bilinmemesine ragmen profesyonel islerde sarttir. Profesyonel çalismalarda örnegin reklam filmlerinde çekim asamasindan önce film hikayesinin tanitimi için storyboard önemlidir. Çünkü firma yetkilileri amaçladiklari etkinin pahali olan çekim asamasindan önce kafalarinda canlandirmak ve espriye inanmak isterler.
Storyboard; Her karenin altinda bulunan sözlerle hareketi ve dis sesin söyledigi seyleri tanimlayan, reklamin aksiyonunu gösteren bir seri illüstrasyon, reklamin görsel haritasidir.