Anladığım şeyi mi soruyorsunuz bilmiyorum ancak doğru anladıysam şöyle cevap vermeye çalışayım:
1: Şekil ya da çizim her neyse corel ya da ai de çizersiniz, bunu yüksek dpi olarak -300 v.b- pdf yaparsınız, sonra örneğin kağıt olarak eni 90lık rulo olabilir ya da eni 2m ye kadar rolular da var, boyu zaten mühim değil, rulo ne kadar uzunsa o kadar çıktı alınabilir boyda.
İş hazırsa onu makineye direkt gönderin yazsın, başında durun ve dışarıya çıkan işi bitene kadar uclarından tutun ki sürtünmeden dolayı bazen renkler zarar görebiliyor. Makine işi kestikten sonra hemen dokunmayın, 1dk filan bekleyin.
Şimdi;
a) Kağıt olarak 1000lik Poster kağıdı olabilir, poster kağıdına çıktı alırsanız renkleri canlı çıkacaktır zira poster kağıdı parlak kuşedir.
b)Arkası bantlı sıvama kağıtlar var, poster kağıdına göre biraz mat olur ve rengi hafif kreme çalar, şu an adını anımsayamadım ancak kağıtçınız bilir, bu şekilde tarif ederek söylerseniz.
Biz örneğin HP'nin püskürtmeli toner kullanan cihazına sahiptik, ruloyu takardık çıktıyı direkt alırdık, renkler de gayet canlı çıkardı, öyle fazla komplike davranmaya lüzum yok.
Şimdi poster kağıdına çıktı aldıysanız bu posterin ölçülerinde T cetvel ve falçata ile kesin straforunuzu, ölçüyü dikkatli alın ve dikkatli kesin zira straforu araya verirseniz yazık olur.
Şimdi sıvama yapacağız.
Malzemeyi kestikten sonra strafor yüzeyine çift taraf bantları altını kaldırarak (çift taraf bant çünkü) soldan sağa ya da yukarıdan aşağıya tek tek yapıştırın, bitiminde kesin. Daha sonra hepsinin yüzeyindeki koruyucu katmanı kaldırın tek tek. Şimdi poster kağıdını elinize alın, bir kişi daha bulun, posteri karşınızdan tutsun,siz de diğer iki ucundan düzgünce kenarları yapıştırıp böyle azar azar yapıştırarak ve sıvayarak gidin, yani elinize sıvama aracını alın, her aşamada ortalama 7şer cm gidin, her gidişte sıvama aracıyla arkada kalıp yüzeye yapışan kısımların üzerinden hafif bastırarak gidin ki içeride hava kalmasın, bu şekilde poster bitene kadar işi yüzeye sıvayarak gidin ve işlemi bitirin. İçeride şayet hava bırakırsanız asla sıvama aracıyla işi üstelemeyin, siz üzerine bastıkça iş daha beter olacaktır, hiç dokunmayın daha iyi.
Arkası bantlı kağıtta ise işlem daha kritik, şimdi yine 2 kişi ile straforu kesip yere yatırın, şimdi işi karşılıklı tutun, kağıdın arkasını boylu boyunca yaklaşık 3cm kaldırın ve çıkan koruma kısmını karşınızdaki kişi iki ucundan tutsun, siz ise işin kendisini yanlardan tutun,önce işi yanlardan strafora kenarlardan yapıştırın ve elinize yine sıvama aracını alın, şimdi karşınızdaki kişi azar azar alttan koruma katmanını çekerek gitsin, siz de sıvamayla arkasından gidin, fazla açmadan gidin ki hata yapmayasınız, sıvamayla bastırarak içeride hava bırakmadan işlemi bitirn.
İşin içi görselde boş ise sizinki dolu olacaktır, bu beyaz alanları yine falçatayla dikkatli bir şekilde içeriden keserek işin içini boşaltabilirsiniz. Örneğin nikah çerçevelerinin içi genelde bu şekilde boşaltılır.
Önemli: İçeriyi ya da dışarıyı bıçakla keserken size zorluk olacağı için işi çizerken içinde ya da dışında fazla girinti çıkıntılı görseller kullanmayın ki size keserken bela olmasınlar.
Sonra işi müşteriye teslim edebilirsiniz....
Fiyat olarak da örneğin tasarım+kağıt+strafor: 90*70 iş yaklaşık olarak 70 - 80 lira civarındadır. 70*50 ise 60-70 lira.
Yapıştırma için silikon yeterlidir, zaten strafor genelde uzun vadede kullanıma uygun bir madde değildir. Bu işi alanlar da genelde 1; bilemediniz 2 günlük kullanım için alır.
Yok eğer siz farklı bir uygulamadan bahsediyorsanız onu bilmiyorum.