SORU-CEVAP
Şimdi banner dediğim gibi birçok ebatı var, bir standart belirlemek için öncelikle web sayfasının halihazırda sizde olması lazım ki bannereniz hangi sayfada duracak, sayfanın temel renkleri, web sayfasının ebatları, bannerin konumu vb... Misal haber sitelerinde neredeyse hiç boş alan yoktur, buraya uygun ebatta banneri yapabilmek için öncelikle sayfayı görmeniz lazım. Banner için size en uygun yazılım Photosop olur ki bu işler için o biçilmiş kaftan. (hiç sevmem ama çok kullanırım)
Sonra Insert ve dergi tasarımı için biçilmiş kaftan ise kesinlikle Corel Draw. Hem hızlı hem pratik.
Insertte'de şöyle diyeyim, bunu müşteri isteği belirler. Bir kural yoktur. Şöyle ki:
Örneğin adam A4 bir Insert ister. Bir tabakaya 2 adet sığar mesela. Aslında tabakaya göre belirlenir de diyebiliriz çünkü matbaalar adet değil de tabaka fiyatı verirler. Artık belirlediğiniz ebattan 1 tabakaya kaç tane sığarsa. Örneğin atıyorum 1000 adet Insert basacaksınız ve fiyat sordunuz matbaaya, adamın soracağı ilk soru "ölçüsü nedir?" olur Çünkü elindeki tabakaya kaç adet sığacağını hesaplayıp size öyle fiyat verecektir. Şimdi 33x48 tabakaya A4 ınsertten 500 tabaka basması lazım, bu da size pahalıya patlar. Ama siz maaliyeti düşürmek içn Insert ölçüsüne dersiniz ki o zaman A5 yapın. O zaman bir tabakaya 4 adet sığar, bu durumda 250 tabakayla olayı çözersiniz. O halde ölçünüz illa ki A5 olmak zorundadır. Yani gördüğünüz gibi ölçüyü belirlerken maaliyet dikkate alınıyor piyasada.
Aynı şey dergi için de geçerli, dergilerin genel ölçüleri var ancak ben kesin bir ölçüsü olması gerektiğine inanmıyorum, tabakaya girdiği sürece hangi ölçüde isterseniz o şekilde yaparsınız. Dergide ilk dikkat etmeniz gereken şey derginin formudur. Yani siz Landscape (yatay) bir dergi mi yoksa Portrait (dikey) bir dergi mi yapacaksınız buna karar vermelisiniz. Bunu genelde dergiye girecek yazılar ve fotığraf,şekil vb belirliyor. Ben yazısı ve görseli çok olan dergileri genelde yataya yakın çalışıyorum.
Ama adam şimdi tutup size derse ben A4 bir dergi,katalog vs istiyorum, o zaman seve seve A4 çalışırsınız.
Dergide bir diğer dikkat etmeniz gereken şey ise derginizin zımbalı mı, spiralli mi yoksa ciltli mi olacağıdır.
Zımbalı ise sayfaları sadece çalışın kafi, herhangi bir pay bırakmanız gerekmiyor zira örneğin A4 derginiz var, bunu tabakaya 2şer sayfa yatay basarlar ve ortadan zımbalarlar. Kapattığınızda derginiz hazır.
Yok spiralli bir MENÜ olacak ise işin kenarlarına göz kararı ( ben en az ortalama bir buçk cm delme payı bırakıyorum) pay bırakmalısınız.
Derginiz ciltli olacaksa ben şöyle yapıyorum, dergi kaç sayfa ise o kadar a4ü üst üste koyuyorum ve cetvel ile oluşan sırt kalınlığını alıyorum, programda o kalınlıkta bir kare oluşturup, sağına ve soluna sayfaları koyup öyle basıyorum kapağı. Sizin de yapmanız gereken buraya kadar, gerisini ciltçi halleder.
Bir diğer konu da şu olabilir. Genelde firmalar dergi kapağını farklı iç sayfaları ise farklı gramajda isterler. Söylememişlerse bile MUTLAKA sorun. Genelde kapak 170 gr parlak, iç sayfalar ise 130 gr parlak basılır.
Bir diğeri de kataloğu hazırlarken sayfa bağlamadır. Mantık olarak programda ilk sayfa numarası 1 dir ve ilk bilgileri buraya gireriz. Son sayfa da atıyorum 32 olsun. Şimdi size dersem ki ben zımbalı dergi yapacağım, bu yüzden sayfa adedi 31 olmaz tek sayı, ama 30 da olmaz kalanlı. Ne anlardınız?
Hımm, demek ki dergi tasarlarken 4e bölünebilen sayfa aralıklarını kullanmalıyız. Çünkü basılırken bir tabakaya arkalı önlü 4 "yüz" girecek.
O yüzden 4e kalansız bölünebilmeli dergimiz. Bu kural, dergi zımbalı olacaksa geçerli. Sayfaları bağımsız olacaksa (spiral ya da ciltli) bu defa 2ye kalansız bölünebilmeli, düz mantık.
Bir diğeri convert olayı. Dergimizde kullandığımız efektler olsun yazılar olsun matbaada olamayabileceği için göndermeden önce hepsini mutlaka convertlemeliyiz.
Bir sonraki işlem bağlama. Dediğim gibi ilk sayfa 1(ön kapak)son sayfa 32 olacak şekilde dizeriz. Bundan sonra dergiyi PDF olarak dışa aktarırız. Acrobat ile Açarız ve dergi için acrobatta Bookleti seçeriz, ebat gireriz ve dışa PDF olarak yazdırırız. Böylece booklet olarak yazdırdığımız PDF yi matbaaya mail atarız vb... (yanlışım varsa düzeltin, zamansız yazıyorum)
Bunlar kişiye göre değişebilir tabi, dediğim gibi bir şeyler sunun ki yardımcı olabilelim.