Faruk Bey,
Yanıtını bildiğiniz halde soruyu bana soruyorsunuz.
Çünkü "hoşlanılmayan şeyleri söyleyen adam" olmak biraz sakıncalı bir durum.
İnsanlar hoşlarına gidecek şeyleri duymak isterler. Bundan daha doğal bir şey yoktur. Gerçeği söyleyeni ulus olarak pek sevmeyiz. Çalanı çırpanı hele bir de bunun mazlum versiyonunu pek bir severiz. Bunun kanıtı şu an nasıl yönetildiğimizdir.
Neyse bu başka bir konu.
Gelelim sorduğunuza.
Bu indirmeler dediğiniz gibi gerçekten iLLEGAL ise, bu üyeler yasadışı işler mi yapıyorlar?
Evet yasadışı işler yapıyorlar. Bir gün biri ya da birilerinin canı çok fena yanacak.
İllegal indirmeyle legal indirme arasında nasıl bir fark vardır?
Parasını ödedikten sonra açılan pencereden yaptığınız indirme legaldir. Download butonundan önce bu indirmenin size neler verdiği ve vermediği yazılı olarak bildirilir. Hani bilgisayara program yüklerken uzuuuun bir metin vardır, okumadan en sonundaki "OK" tuşuna basarız. Onun gibi. Bütün legal yani yasal indirmelerden önce bilgilendirilirsiniz. Nerede kullanacağınız, nerede kullanamayacağınız, kaç kere ve kaç adet baskıya kadar kullanacağınız açıkça belirtilir.
Örneğin bir royalty free imajı ya da vektörü standart olarak alırsanız 500 bin adetten fazla basacağınız bir çalışmada kullanamazsınız. Bunun için Extended (genişletilmiş) versiyon olarak satın almanız gerekir.
Yeri gelmişken belirteyim, royalty free olarak satılan bir görseli logoda kullanamazsınız. Bu satış sözleşmesinde belirtilmiştir.
Şimdi Royalty Free, Rights Managed ve Editoryal satışları tek tek anlatmam gerekebilir ama bu konuyla ilgisi yok.
Legal indirme, yasal karşılığı ödenmiş indirmedir.
İllegal indirme yasal karşılığı ödenmemiş indirmedir. Hırsızlıktır, çalmaktır. Dolayısıyla suçtur. Burada ilgili indirme linkini veren de, bunu dağıtan da suçludur. Bunların hepsi illegal işlemdir.
Free olan yerlerden indiriyoruz diyenler çıkacaktır.
Bu yerlerin %99'unda "free" sadece kişisel kullanım içindir.Ticari olarak kullanamazsınız. indirdiğiniz "şey"le birlikte gelen "read me" yani oku beni dosyasında bu belirtilir. Böyle bir dosya yoksa indirdiğiniz sitede mutlaka belirtilir.
----
En üstte söylediğim "birilerinin canı fena yanacak"a bir haftalık taze örnek vereyim.
İsveçli bir reklam ajansı, bir müşterisine (müşteri Türk) yoğurt kutusu tasarımı yapıyor.
Stock sitelerinden bir karakter arıyorlar. Editoryal olarak satılan bir Yunan köylüsünün fotoğrafını alıp Türk Yoğurdunun üzerine koyuyorlar. Yunanlı köylünün haberi oluyor. 6 milyon euroluk tazminat davası açıyor. Davayı kesin kazanacak.
Çünkü
1- Editoryal fotoğraf advertorial işte kullanılmaz
2- Modelin (yani Yunanlı'nın) yazılı izni yok.
---
Benim kullandığım kelimeler konusunda meğer ne kadar çok hassasiyet varmış.
Bu kelimeyi argo sanan bile var.
Halbuki ben salak derken Malezya'da yetişen ekşimsi tatlımsı meyvadan bahsediyordum.
Siz ne sanmıştınız ki?
))
Aklıma Neyzen Tevfik'in o ünlü sözü geliyor ya, neyse.
NY