TİPO BASKI GÖRSELLERİ*** (matbaacılığı bilenlere) 46 jpg

Ferhat07

Üye
Tepki
5

Hotfile.com: One click file hosting: Tipo Bask

Matbaacılığın öncesini sonrasını iyi bilen, o kurşunların soğukluğunu hisseden herkes bu fotoğrafları görünce duygulanacaktır. Matbaa reklam ve tanıtımında çok faydalı olacak görsellerdir, İyi Tasarımlar..

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Tepki
14
Gerçekten duygulanmamak mümkün değil :) İyiki paylaşmışsınız. Küçüktüm o zamanlar Babamın matbaasında babamla birlikte sabahlamak çok hoşuma giderdi. Cağaloğlu sokaklarında gecenin geç saatlerinde her handan entertype makinalarından dökülen kurşun sesleri yayılırdı boş sokaklara. Mücellit amcalar çalışırken bende onların başında beklerdim. Şimdi düşünüyorum asıl emek onlarınkiymiş. Dizgi yapmışlığımda vardır entertype ta çokta zordur bir harfe basarsınız yirmitane birden dökülür. Elinizi ayarlamak zordur. Rahmetli dedemde matbaacıymış tanımak fırsat olmadı. Şimdi elimde onun baskılarından derlenmiş bir kitap var. Onun zamanında entertype ta yokmuş. Elle sallama makinalarda trigromi işler basmış....

Şimdi düşünüyorum da rahmetli bu günleri görseymiş oturup ağlarmış herhalde...

Ferhat07

Üye
Tepki
5
@Arzu ULUIRMAK

evet bende çekmecelerde harflerin yerlerini ezberlemeye çalışırdım her kutucuğun üstünde harfler yazardı, babam dizerdi ben basardım sonrada benzinle temizlerdim :)
o zaman 100 adet kartvizit iyi paraydı şimdi bin tanesi beş para etmiyor.

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Tepki
14
@Ferhat07

:) Bende babam iş basarken kağıt haznesinin üstüne otururum. Bilirsiniz zincirliydi. Kağıt azaldıkça yukarı doğru çıkardı eylenirdim kendi kendime... Ama daha sonraları bende az makine yıkamadım. Önlüğü giyerdim üstüme tabi o zaman büyümüştüm yıkadığım makine ofsetti gazete kağıtlarını takar takar çevirir yıkardım. Sonra su merdanesini yıkamakta benim işimdi musluğun altında dakikalarca sıyırıp dururdum :):) Ya hatırlattınız iyi oldu.

Ferhat07

Üye
Tepki
5
@Arzu ULUIRMAK

Evet bende az merdane sıyırmadım :) bi hatırlatmada ben yapayım kalıplar bozulmasın diye ilaçlardık :)

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Tepki
14
@Ferhat07

Evet haklısın.. :) Birde kalıp açma suyunda kalıbı çalkalarken o suyun deydiği yerlerde erkeklerin ellerindeki tüğler dökülürdü. O yüzden babam bana açtırırdı kalıpları :)

Yukarı Alt