Ehli Sünnet velcemaate bağlı bir Müslüman kadının Hanefi mezhebinin esaslarına göre yaya olarak üç günde gideceği ( 90 -120 Km ) bir mesafeye yanında mahremi olmadan gitmesi HARAMDIR.
“Allaha ve ahiret gününe inanan bir kadına, bir gece ve gündüz devam edecek bir mesafeye, yanında bir mahremi olmadıkça gitmesi helâl değildir.” (Buhârî, Taksîru’s-Salât 4; Müslim, Hacc 419, 422, (1339); Muvatta, İsti’zân 37; Ebu Dâvud, Menâsik 2; Tirmizî, Radâ 15)
Ben Hz. Peygamber’den son derece dikkatimi çeken ve hayretimi toplayan dört hikmetli şey işittim. (Bunlardan biri):
“Yanında kocası yâhud kendisine nikâh düşmeyen bir yakını bulunmaksı*zın bir kadın, iki günlük mesafeye yolculuk etmesin.” (Buhari, Muhsar, 37; Müslim, Hacc, 415, 416 (827).
Abdullah İbn Abbas radıyallâhu anhtan: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem:
“Hiçbir kadın yanında bir mahremi olmadıkça sefere çıkmasın; kadının beraberinde mahremi bulunmadıkça yanına hiçbir erkek girmesin” buyurdu.
işte ben de size hakları anlatıyorum zatenöteleme yoluyla insanların sosyal yaşamda maruz kaldığı HAKSIZLIKLAR ve aranmayan/aranamayan HAKLAR.