bir nesneyi bozmadan ölçüsünü nasıl değiştiririz..

hotfix

Üye
Tepki
0
Öncelikle herkese selamlar..Aranıza yeni katılıyorum..

Corel da dairelerden oluşan bir tasarım var.bu tasarıdaki dairelerin büyüklüğü 2.10 mm.fakat daireler birbirine çok yakın..bu dairelerin büyüklüğünü bozmadan ve aralarını açarak çizimimi nasıl büyüte bilirim..

aşağıdaki linkten tasarıyı görebilirsiniz..

http://img715.imageshack.us/img715/3149/model.jpg

Şimdiden teşekkür ederim...

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Tepki
45
yuvarlakların boyutlarını bozmadan aralarını açarak bu çalışmayı büyültmen için bir özellik yok corelde
her yuvarlağı tek tek seçip dilediğin konuma getirebilirsin ama o da ne kadar zamanını alır bilemem

hotfix

Üye
Tepki
0
ilgin için teşekkür ederim...

edit menüsündeki,find and replace menüsünde,find objects menüsündeki en alttaki seçenegi seçip devam dediğimizde açılan pencerede edit diye bir bölüm var.O bölüm içinde bir sürü ölçü ve renk ayarları mevcut.ben detaylı olarak bilmediğim için anlamıyorum..herhalde orada olabilir gibime geliyor..ben araştırıyorum..sizinde bilginiz olsun..Bir bilen olarak o menüyü biraz incelerseniz memnun olurum..

hatta arkadaşın birisi benim desen gibi bir desendeki yuvarlakların 2,20 olan ölçüsünü bir kerede nasıl 3,20 yaparım diye sormuş.Biraz önce anlattığım menüde,yani edit bölümünde,elips seçeneğinde yuvarlakların ölçüleri gözüküyor ve bu ölçüler değiştirilebiliyor..fakat nasıl uygulandığını bir türlü bulamadım..herhalde yanlış bazı seçimler yapıyorumdur....

eğer bahsettiğim iki konu hakkında olumlu sonuçlar alırsam,buradan yardımcı olmaya çalışırım..

aynı şekilde bilgisi olan arkadaşlar da yardımcı olursa sevinirim..

bütün arkadaşlara iyi günler...

Tepki
74
Sayın Hotfix,

Sözünü ettiğiniz sorunu çözebilmeniz için Corel X4'de bir değil iki ayrı yöntem var.
Birincisi, çizeceğiniz elipsi, clone yöntemi ile çoğaltarak başlangıç nesnesine bağımlı bir desen oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz desendeki kaynak nesnenin büyüklüğünü değiştirdiğinizde diğer clonların da bulundukları noktayı değiştirmeden büyüyüp küçüldüklerini göreceksiniz.
Diğer yöntemde ise bir nesneyi, örneğin sol üst köşedeki elipsi dikey olarak belli bir uzaklığa götürerek istediğiniz bir mesafe yaratın. Sonra her satırdaki nesneleri ayrı ayrı grup yapın. Align/Distribute panelini açın, burada yataydan eşit aralıklı dikey distribute yapın. Böylece nesnelerin büyüklükleri değişmeden, fakat satırların açıkdığını göreceksiniz. Artık grupların hepsini birden seçip ungrup yapın. Şimdi, yine kaynak nesnesini bu sefer yatayda uzaklaştırın. Uzaklaştırma miktarı, az önce dikey olarak uzaklaştırdığınız miktar kadar olsun. Bu miktarları belirlemek için Corel x4 de yeterince aparat vardır. Dikey olarak nesneleri kolonlar halinde ayrı seçerek kolon grupları oluşturun. Yine Align/Distribute panelinden bu sefer dikeyden eşit aralıklı distribute yapın. Sonuç olarak nesnelerinizin büyüklüklerini değiştirmeden aralarındaki mesafeyi eşit olarak artırdınız.

Bu metni, yani her iki yöntemi de anlaşılmaz bulduysanız, gidin bu sözü edilen kavramları Corel ortamında biraz karıştırın. Yine de belli bir noktaya gelemediyseniz, sizin için bu konuyu video şeklinde anlatabilirim. Fakat elimde önemli bir proje var, onu bitirir bitirmez size döneceğim.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
Bu kadar uğraşmaya gerek yok. Eğer görsel tamamen vektör ise görseli bir miktar büyütüp tümünü seçip outline tool'dan bir dış kalınlığı seçersin ver dairelerin etrafı daha da kalınlaşır. Sonra bu çizgiyi beyaz renk yaptın mı dairelerin arası direk açılmış olur...
Corel Draw'da her türlü yöntem vardır. :)

Tepki
26
@hotfixSorununuzu CT_Çoklu Ölçülendirme makrosu ile çok kolay bir şekilde çözebilirsiniz. CT_Çoklu Ölçülendirme makrosu ile nesnelerin tamamını seçin, gruplu ise tamamnının grubunu bozun (ungroup all ile yapabilirsiniz) sonra da makroyu çalıştırıp istediğiniz ölçüyü, sabit noktasını girip "ölçülendir"e tıklayın. Tüm daireler aynı ölçüye gelmiş olacaktır. CT_Çoklu Ölçülendirme makrosu ile binlerce, yüzbinlerce nesneyi saniyeler içinde ölçülendirebilirsiniz.

Makro tamamen ücretsizdir. http://corelturk.blogspot.com/2009/04/corelturk-coklu-olculendirme-20.html

Erkan Nehir

Uzman Üye
Tepki
53
@Kürşad Çakır
Yalnız soru daireleri nasıl aynı ölçüye getirebilirim değil.

Tepki
26
@Erkan_NehirSizin kullandığınız yöntemle bu makroyu birleştirin. Tüm nesneleri seçip tasarımı tamamen büyütün, daha sonra da dairelerin her birini orijinal ölçüsüne getirmek için CT_Çoklu Ölçülendirme makrosunu kullanın.

Bu yöntemle dairelerin arası gerçek anlamda açılmış olacak. Outline'a da gerek kalmayacak.

Erkan Nehir

Uzman Üye
Tepki
53
@Kürşad Çakır
İyi de bu yöntem daha uzun. Pratik yöntem varken bence buna gerek yok. outline ile tek menüde bitiyor olay.

Tepki
26
@Erkan_NehirGrafik sadece görüntü olarak kullanılacaksa sizin bahsettiğiniz yöntem çok da hızlı tabi ama dairelerin gerçek anlamda ölçüsü değiştirilecekse bunu gerçekleştiremiyor.

Yukarı Alt