çalinan işleriniz???

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
@Threebudha

Ben tasdix yasal değildir demedim. Ve ne anlama geldiğini biliyorum. Ben de kullandım. Hatta belki de ilk kullanıcılarından biriyim. Bir kez kullandıktan sonra bilgisayar imzasından hiçbir farkı olmadığını anladım ve bir daha kullanmadım.
Fakat bilgisayarınızda oluşturduğunuz her dosya zaten tarihi saati ve saniyesine kadar kaydedilir.
Ne zaman değiştirirseniz değiştirdiğiniz saat geçerlidir. Tasdix için de aynı şey geçerli. Hatta internet üzerinden yolladığınız bir mesaj bile veri tabanında kalır silinmez ve delil teşkil eder.
Hatırlarsanız bir cinayet zanlısı cinayet saatinde bir sosyal paylaşım sitesinde profil mesajı yazmıştı. Ve bu mesajın kendi bilgisayarından gönderdiğini ispatladı. Ve serbest kaldı... Ve aynı zamanda birçok kişi gerek gönderdikleri mailler gerekse forum yazıları sebebi ile yasal yaptırımlarla karşılaşmışlardır. Birşeyin bilgisayar üzerinde oluşturulduğunu ispatlamak için extra bir programa ihtiyaç yoktur. Sildiğiniz belgeler bile çöp kutusunu boşaltsanız dahi bilgisayarınızda kalır.
Burda aynı şeyden bahsediyoruz. Ama benim anlatmak istediğim bilgisayar zaten herşeyi kaydediyor iken ve yasal olarak delil niteliği taşıyor iken tasdix'e para ödemeye gerek yok. İşlem aynı. Tasdix kullanmak, kendi arabanız var iken işe gitmek için limuzin kiralamaya benziyor. Tasdix de bilgisayarın yaptığı gibi sadece oluşturma tarihini kaydeder. Bir tescil programı değildir. Tescil apayrı bir durumdur ve çok daha masraflıdır ayrıca tescil kurumları sadece tescil etme yetkisine sahiptir.
Bu arada zaten mahkemeler delil olarak dosyanın oluşturulma tarihini geçerli sayıyorlar. Bilgisayar aynı işlevi görüyor. Bir logo yapıp kaydettikten sonra değişiklik yapmadığınız sürece ilk oluşturma tarihi sabit kalır. Tasdix ile kaydettiğiniz bir çalışmayı orijinal dosyasından değiştirdiğiniz ve son hali budur dediğiniz zaman, bir önceki tasdix eski çalışmayı kapsayacaktır sadece. Ve tekrar tasdix ile kaydetmeniz gerekecektir ve tasdix de orijinal dosyanın yeni tarihini kaydedecektir.
Değişen birşey yok... Sonuç yine aynı...

Tepki
74

Merhaba,
Yukarıda aynı dosyanın sistem saati ve tarihini 2007'ye alarak kaydettiğim dosya ve orijinali.
Mahkeme eski tarihli olanı mı baz alacak?

Bence, bir dosyayı kendi bilgisayarımızdaki hali değil, internet üzerinden bir yere gönderdiğimiz hali ile güncel olacaktır. Hatta dosyayı kendi mail adresinize gönderseniz bile bu tutarlı olacaktır.

Demek ki, kendi bilgisayarımızda tarihi değiştirebiliyoruz. Ama internet üzerinden gönderdiğimizde karşı tarafın ve mail hizmeti veren firmanın tarih bilgileri geçerli olacaktır (sanıyorum).

Bu durum, Ergenekon davalarında da söz konusu olmuştu.

Tuncer ÖZKAN

Erkan Nehir

Uzman Üye
Tepki
53
@Tuncer Özkan
Elbette.Yine aynı şeyden bahsediyoruz. Tasdix internet üzerinden alışveriş yaparak tarihi güncelliyor. Mobil imzasız yani sadece tasdix masaüstü programı ile kaydederseniz yine tarihi geri alma şansınız var tasdixle bile.
En basiti tasdixe yüzlerce lira vermek yerine her çalışmanın orijinalini yaptığınız saatte kendinize mail atmak. Tasdixin işlevi bu. İnternet üzerinden tarih kaydı. Yine aynı şey.

Bu arada bir diğer ayrıntı (başıma geldiği için söylüyorum)

Tam delil sayılabilmesi ve haklı çıkabilmeniz için karşıdaki kişinin çalışmanızı "birebir" olarak kullanması gerekiyor. Üzerinde değişiklik yapmışsa (Örneğin adidas logosunun aynısı fakat 4 çizgili) hak iddia edemiyorsunuz. Bu yüzden çalınan bir çalışmamdan hak iddia edemedim.

Tepki
74
Demek ki, bu forumda bile ilgili bir başlık açarak buraya gönderilecek ve iliştirilmiş telif dosyasını içeren bir mail ilişkisi ile tasdik işlemi verilebilir.

Belki ücretsiz, belki cüzi bir miktar ile. (Haddim olmayan şeyler söylüyorum...)

T.Ö.

Erkan Nehir

Uzman Üye
Tepki
53
@Tuncer Özkan

Aynen öyle. Hatta şu an burada yazdıklarımız 10 sene sonra karşımıza delil olarak çıkabilir. :)

danisman

Consultant
Tepki
30
Tek başınızı endişelenmeyin Tuncer Bey, Erkan Bey'in yazdıkları da delil olarak kabul edilecektir :)

Tepki
74
Teşekkürler Ozan Bey, epeyce rahatlattınız.. Bana şahit oldunuz..(Yazdınız bir kere, dönüş yok!)

Erkan Nehir

Uzman Üye
Tepki
53
@danisman

O yüzden söyledim zaten :)
Aman tasdix şimdi ürününü kötülediğim için bana dava falan açar. Neyse arkadaşlar. Dileyen kullansın tasdix. Ben laptopix ve emailix'e devam edeceğim :)

Yukarı Alt